Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Jerusalemin päivän jälkeen

Jerusalem (2)Pääministeri Benjamin Netanyahun Jerusalemin päivän juhlassa [18.5.2015] pitämä puhe sai hyvinkin kielteisen vastaanoton palestiinalaishallinnon ja Hamasin keskuudessa. Erityistä kriittisyyttä aiheutti kohta, jossa PM Netanyahu vannoi ”meidän pitävän ikuisesti Jerusalemin yhtenäisenä ja Israelin suvereniteetin alla” Tämän palestiinalaisedustajat katsoivat tarkoittavan sitä ettei mitään keskinäisiä rauhanneuvotteluja jatkossa ole syytä pitää.

Mielestäni on tärkeää nostaa esiin kolme tähän liittyvää tekijää: Palestiinalaishallinnon [PA] viimeaikaiset lausunnot neuvottelujen käynnistämiseksi, Gazan mahdollinen erillisprosessi ja kolmanneksi se mitä itse Jerusalemilla tarkoitetaan.

Palestiinalaishallinnon presidentti Abbas käsitteli Jerusalemin päivää edeltäneessä ns Nakba päivän puheessaan ehtojaan neuvottelujen uudelleenkäynnistämiseksi ja nämä ehdot olivat:

  1. kaiken [israelilaisten] rakennustoiminnan pysäyttäminen [miehitetyillä/kiistanalaisilla] alueilla
  2. ennen Oslon sopimusta vangittujen vapauttaminen vankiloista,
  3. jatkuvat neuvottelut vuoden ajan tähtäimessä miehityksen päättäminen vuonna 2017.

Rauhanprosessissa on myös mahdollista edetä erillisratkaisujen kautta. Yksi tällainen ratkaisu on kirjoituksessani ”Op-Ed: Gazan valtio rakenteilla, länsirannan palestiinalaiset statisteina”   esitetty mahdollisuus Israelin ja Hamasin keskinäisestä sopimuksesta koskien pitkäaikaista tulitaukoa ja Gazan olojen kehittämistä.

Jerusalemin olemattomat rajat

Asia erikseen ovat Jerusalemin kaupungin rajat. Tärkeää on myös erottaa Jerusalem ja Jerusalemin kuningaskunta, joka oli 1100–1200-luvuilla olemassaollut tärkein ristiretkivaltio. Osmanien hallitsija Selim I liitti Jerusalemin vuonna 1517 Osmanien valtakuntaan, ja sulttaani Suleiman rakennutti kaupungin muurit uudelleen. Ensimmäiset yritykset asettua asumaan kaupungin muurien ulkopuolelle tekivät kristityt 1850-luvulla ja ensimmäinen juutalainen kortteli muurin ulkopuolella perustettiin vuonna 1860.

4910mVuonna 1947 YK äänesti suunnitelman puolesta, jonka mukaan juutalaiset ja arabit saisivat Palestiinasta omat valtionsa ja Jerusalem kansainvälistettäisiin. Juutalaiset hyväksyivät esityksen, mutta arabit eivät. 1948 Israelin itsenäisyyssodassa Israel menetti Jerusalemin juutalaiskortteleita Jordanian miehittäessä ne tuhoten etnisen puhdistuksen ohella 58 synagoogaa; Kuuden päivän sodassa 1967 Israel sai nämä ja ympäröiviä alueita haltuunsa. Jerusalem on yhä näkymättömällä muurilla kahtia jaettu kaupunki. Sen länsiosa on ollut Israelin pääkaupunki vuodesta 1949, ja itäpuoli on palestiinalaisten suunnitelmissa itsenäisen Palestiinan valtion pääkaupunki.

Jerusaleminkin suhteen on tärkeää muistaa kokonaiskuva eli että palestiinalaisilla ja Israelilla ei ole ollut koskaan rajoja. On ollut vain tulitaukolinja vuodelta 1949, joka oli voimassa arabien aloittamaan vuoden 1967 Kuuden päivän sotaan asti, ja sen jälkeinen nykyinen tilanne.

Viime vuosikymmeninä israelilaiset ovat kaavoittaneet ja toteuttaneet useita rakennushankkeita Jerusalemin hallintoalueella [jonka yksi osa on Jerusalemin kaupunki] ja lisäksi kaupungin itäisiä osia myötäillen on rakennettu ns turvamuuria. Kun palestiinalaishallinto pitää Jerusalemia valtionsa pääkaupunkina on Israel aiemmissa rauhanneuvotteluissa tarjonnut paikaksi Jerusalemin itäisiä osia joita palestiinalaishallinto kuitenkin on pitänyt kylinä Jerusalemin hallintoalueella.

Yksi Jerusalemin tilannetta kuvaava kartta on alla ns Olmertin ehdotuksessa esitetty:

Hallinto

Tilannetta mutkistaa rajausten ohella myös pyhien paikkojen hallinta joista vastuu suurelta osin on annettu Jordanian kuningaskunnalle. Israelin ja Jordanian välisen rauhansopimuksen mukaan v. 1994 Jordanian valitsemalle muftille ja muslimisäätiölle (wakf) sälytettiin Temppelivuoren, Itä Jerusalemin muslimien ja kristittyjen kulttirakennusten valvonta, mutta hallinnollisesti ne kuuluvat Israeliin.   Olmert ja Abbas ovat sopineet Jerusalemin pyhien paikkojen luovuttamista Jordanian valvontaan, mitä ohjaisi Jordanian, Israelin, Egyptin, PA:n ja YK:n muodostama neuvosto

Jerusalemin kaupungin hallintoon on etsitty ratkaisua vuosikausia. Yksi näistä on kirjoituksessani ”Historiasta: Beilin-Abu Mazen dokumentti” esitetty malli jossa Jerusalem säilyy yhtenäisenä mutta jakautuu kahteen kunnanosaan joista toinen (läntinen osa) Israelin suvereniteetin alla ja toinen (itäinen osa) Palestiinalaishallinnon suvereniteetin alla. Läntisen osan muodostaessa Israelin pääkaupungin Jerusalem nimisenä, itäinen osa muodostaa Palestiinan pääkaupungin al-Quds’n nimisenä.

Lopuksi

Vaikka presidentti Abbas ei Jerusalemia maininnutkaan ”ennakkoehdoissaan” rauhanneuvottelujen aloittamiseksi, lienee selvää että rajojen ja pakolaiskysymyksen ohella Jerusalem perinteiseen tapaan tulee olemaan yksi pääkysymyksistä. Tällöin on määriteltävä mitä yhtenäisyys tarkoittaa, millä alueella ja miten ratkaisuehdotukset saadaan sopimaan kokonaiskontekstiin. Luonnollisesti yksi etenemistie on myls yksipuolisten toimenpiteiden toteuttaminen joka luo todellisuuden ”on the ground”. Se kumpi etenemistie luo pysyvämmän ratkaisun jöö nähtäväksi.

Rauhanneuvottelujen kivuliaasta todellisuudesta yksi katsaus kirjoituksessani

PaliLeaks, land swaps and desperate search of peace

One comment on “Jerusalemin päivän jälkeen

  1. Päivitysilmoitus: MMM Israel 2015 | Ariel

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 19/05/2015 by in Op-Ed, Politiikka and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: