Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Lähi-itä maailman rauhattomin alue

1649425730 (2)Uusin rauhanindeksi [The Global Peace Index – GPI] 2015 on jälleen julkaistu Vision of Humanity -järjestön toimesta. Tutkimuksen merkittävin alueellinen johtopäätös on, että Lähi-idästä on tullut kaikkein rauhattomin seutu maailmassa ensikertaa rauhanindeksin julkaisuaikana. Paras sijoitus ko alueella oli 71 Jordanialla ja tämän jälkeen Saudi Arabialla (95). Muut sijoitukset olivatkin sitten huonoimmassa viidenneksessä: Egypti -137, Iran -138, Libanon -145 ja Israel -150, Irakin -161 ja Syyrian -162 ollessa koko listan pohjalla. Sen sijaan Balkan on pitkälti rauhoittunut sen valtioiden luokitusten sijoittuessa nyt lukemien 15 (Slovenia) ja 71 (FYROM/Makedonia) väliin. Alueellisesti Eurooppa on maailman rauhanomaisin, viisitoista 20:stä rauhanomaisimmasta maasta sijaitsee Euroopassa.

Rauhanindeksi sijoittaa tällä kertaa 162 itsenäistä maata järjestykseen 23 laadullisen ja määrällisen mittarinsa mukaan. Mittarit yhdistävät sisäisiä ja ulkoisia tekijöitä, käsittävät mm väkivaltarikollisuuden, poliittisen vakauden ja sotilasmenot ja korreloivat niitä sosiaalisen kehityksen indikaattoreihin kuten esimerkiksi korruptioon, lehdistönvapauteen, ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, koulussakäyntiin ja suhteisiin naapurimaihin. Nämä indikaattorit puolestaan on valinnut kansainvälinen (lähinnä länsimainen) asiantuntijaraati.

Verrattuna vuoteen 2008 maailma yleisesti on rauhallisempi paikka. Suurimmat heikentymiset indikaattorien valossa ovat tapahtuneet pakolaismäärissä (maan sisäiset ja ulkoiset), sisällissodissa ja terrorismin seurauksena. Sisällissodissa kuolleiden määrä nousi dramaattisesti (3.5 kertaisesti) vuosien 2010 ja 2014 välillä.

 costs of violence infograph

 

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonin mukaan maailma on yliaseistunut ja rauha vajaarahoitettu. Rauhanindeksi osoittaa miten väkivallan kielteisen taloudellisen merkityksen, sillä väkivallan talousvaikutuksiksi arvioidaan 14.3 triljoonaa USD eli 13.4 % koko maailman BKT:sta. Kuitenkin myös sodalla on omat myönteiset talousvaikutuksensa erityisesti valtaryhmien sotateollisille komplekseille, joille sodasta saatavat voitot ovat huomattavasti houkuttelevampia kuin rauhan tuomat edut. [Tästä aihepiiristä lisää kirjoituksissani Arms Trade: The Crux Of The MIC”, BTW MIC Still Rules ja   “Peacemaking – How about solving Conflicts too?”.] Globaalit haasteet kuten ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuus, ylikansoitus, vedenpuute jne vaativat ylikansallista yhteistoimintaa ja rauha on tämän yhteistoiminnan perusedellytys. Siksikin rauhanomaisempaan kehitykseen johtavia tekijöitä ja asenteita olisi tarpeen vahvistaa.

Lisätietoa vuoden 2015 rauhanindeksistä löytyy Vision of Humanity -järjestön kotisivuilta ja täydellinen luettelo käsitellyistä maista sijoituksineen interaktiivisesta Global Peace Index map’sta. 

global peace index map

 [ Kirjoitus on käännöstiivistelmä pääblogini kirjoituksesta Peace Index 2015: BRIC, Balkans And Eastwards ]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 20/06/2015 by in Talous ja yhteiskunta and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 346 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAri Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

%d bloggaajaa tykkää tästä: