Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Israelilais-palestiinalaiset pelot

psrlogoPalestinian Center for Policy and Survey Research (PSR) on julkaissut neljännesvuosiraporttinsa mm israelilaisten ja palestiinalaisten asenteista koskien ns. kahden valtion mallia.  Kyseisen mallin suosio on tippunut molempien ryhmien keskuudessa.  Sama mielipidetiedustelu antaa huolestuttavan kuvan niin israelilaisten kuin palestiinalaistenkin kokemista peloista, jotka osin saattavat vaikuttaa rauhanomaisen ratkaisun etsimistä keskinäiseen konfliktiin.  Jopa 56 prosenttia israelilaisista on päivittäin joko huolestunut tai hyvin huolestunut siitä, että he tulevat murhatuiksi arabien toimesta ja palestiinalaisista 79 prosenttia on päivittäin huolestunut tai hyvin huolestunut siitä, että he tulevat murhatuiksi tai heidän maansa viedään israelilaisten toimesta. 

Hätkähdyttävät tulokset saatiin haastattelemalla henkilökohtaisesti 1200 palestiinalaisen aikuisen edustava otos ns. Länsirannalla, itä-Jerusalemissa ja Gazassa; 802 israelilaisen edustavaa otosta haastateltiin puolestaan hepreaksi, arabiaksi tai venäjäksi.  Haastattelut tehtiin kesäkuun alkupuolella 2015 ja tulosten virhemarginaaliksi ilmoitetaan 3 %.

Eräitä pääkohtia: 

 • Neuvotteluprosessin osalta 6 % israelilaista ja 27 % palestiinalaista uskoo palattavan neuvottelupöytään, 28 % israelilaisista ja 29 % palestiinalaisista uskoo neuvotteluihin palattavan mutta myös aseellisten konfliktien tapahtuvan, 43 % israelilaista ja 20 % palestiinalaisista uskoo tapahtuvan aseellisia konflikteja eikä usko neuvotteluihin palattavan ja lopuksi 8 % israelilaisista ja 18 % palestiinalaista ajattelee ettei neuvotteluihin palata eikä aseellisia konflikteja synny.
 • Molempien osapuolien epäily toistensa aikeita kohtaan on hyvin korkea. 56 % palestiinalaisista ajattelee  Israelin tavoitteena olevan ulottaa rajansa Välimereltä Jordan jokeen ja karkottavan alueen arabiasukkaat, ja 25 % ajattelee Israelin tarkoituksena olevan liittää Länsiranta Israeliin takaamatta palestiinalaisille poliittisia oikeuksia.  43 % israelilaisista ajattelee palestiinalaisten haaveena olevan Israelin valtaaminen ja sen juutalaisväestön tuhoaminen, 18 % ajattelee palestiinalaisten tavoitteena olevan Israelin valtaus.  Vain 17 % palestiinalaisista ajattelee Israelin tavoitteena olevan vetäytyä kaikilta (6 %) tai joiltakin (11 %) kuuden päivän sodassa 1967 vallatuilta alueilta; 27 % israelilaisista ajattelee palestiinalaisten tavoitteena olevan saada osa (12 %) tai kaikki (15 %)  v. 1967 vallatut alueet takaisin.
 • 9 % israelilaisista sanoo Israelin aikovan vetäytyä vuoden 1967 rajoille kunhan Israelin turvallisuus on taattu, 33 % arvelee vetäytymisen olevan tällöin osittaista; 18 % israelilaisista sanoo Israelin tavoittelevan Länsirannan liittämistä Israeliin takaamatta poliittisia oikeuksia siellä asuville palestiinalaisille ja 14 % sanoo tavoitteena olevan Länsirannan liittäminen ja palestiinalaisten karkottaminen ko alueelta.
 • Palestiinalaista 38 % sanoo Palestiinalaishallinnon ja PLO:n tavoitteena olevan palauttaa joitakin v. 1967 menetettyjä alueita, 30 % sanoo tavoitteena olevan kaikkien menetettyjen alueiden takaisinsaanti; 13 % palestiinalaisista sanoo tavoitteena olevan Israelin valtaus ja 10 % sanoo valtauksen lisäksi tavoitteena olevan juutalaisväestön tuhoaminen.
 • 21 % israelilaisista ja 52 % palestiinalaisista tukee ns. saudien rauhanaloitetta, 67 % israelilaisista ja 44 % palestiinalaisista vastustaa sitä. [ko. suunnitelma esittää arabivaltojen ja Israelin suhteiden normalisointia, Palestiinan valtion perustamista vuotta 1967 edeltäneille rajoille, pakolaiskysymys ratkaistaan neuvotteluissa erikseen ja vastikkeeksi arabivaltiot takaavat turvalliset rajat]
 • Ns. siirtokuntien purkaminen – 38 % israelilaisista kannattaa ja 54 % vastustaa suurimman osan siirtokunnista purkamista Länsirannalla osana rauhansopimusta.
 • 51 % israelilaisista ja 51 % palestiinalaisista kannattaa Palestiinan valtion perustamista Israelin rinnalle [kahden valtion ratkaisu], 43 % israelilaisista ja 48 % palestiinalaista vastustaa sitä. Kannatus kahden valtion mallille on huomattavasti laskenut vuoden aikana.
 • Valmius keskinäiseen tunnustamiseen pysyvän rauhansopimuksen osana sen jälkeen kun kaikki kiistat on ratkaistu ja Palestiinan valtio perustettu: Israelilaisista 44 % kannattaa ja 45 % vastustaa; palestiinalaisista 44 % kannattaa ja 54 % vastustaa. Kannatus on israelilaisten osalta laskenut huomattavasti vuoden aikana.

[Lähde: Palestinian Center Policy and Survey Research ]

Tutkimusta ja sen tekijöitä on käsitelty laajemmin pääblogini artikkelissa

Israeli-Palestinian Fears

PSR poll December 2014

PSR poll December 2014b[http://www.pcpsr.org/en/node/505]

4 comments on “Israelilais-palestiinalaiset pelot

 1. Ari Rusila
  05/08/2015

  Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

  Tykkää

 2. Päivitysilmoitus: Elokuun Israel artikkelit | Ariel

 3. Päivitysilmoitus: MMM Israel 2015 | Ariel

 4. Päivitysilmoitus: WWW Israel 2015 | Ariel

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 05/08/2015 by in Politiikka and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 386 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: