Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Jordan Gate

Syyrian sisällissodasta, palestiinalaisten väkivaltaisuuksista ja Temppelivuoren jännitteistä huolimatta Israel ja Jordania ovat tiivistäneet yhteistyötään. Maaliskuussa 2015 maat allekirjoittivat historiallisen lopullisen sopimuksen ns ’Red-Dead’ –hankkeesta – Punaisen meren ja Kuolleenmeren yhdistävästä putkilinjasta (ks. Red-Med kanaali ja Sininen rauha askeleen eteenpäin) –  ja nyt puolestaan ns. ’Jordan Gate’ nytkähti liikkeelle.

Beit_shean_valleyIsraelilais-jordanialainen turvallisuus- ja liikennekomitea keskusteli tiistaina – 27.10.2015 – ns. ’Jordan Gate’ hankkeen edistämisestä. Kyseessä on yhteisen israelilais-jordanialaisen teollisuus- ja työssäkäyntialueen perustaminen ’Valley of Springs’n alueelle kuusi kilometriä etelään Jordanjoen ylityspaikasta Israelin koillisosassa. Kokouksessa sovittiin tulevien kuukausien keskinäisiin sopimuksiin pohjautuvasta työohjelmasta.

Alueellisen koordinaation varaministeri ja hankkeen ohjausryhmän johtaja Ayoob Kara totesi ’Jordan Gate’n olevan suuren mittakaavan taloudellinen projekti kahden maan välillä tuottaen jatkossa työtä ja hyvinvointia molemmin puolin rajaa. Yhteinen teollisuusalue Jordanian puolella käsittää israelilaisia ja jordanialaisia teollisuuslaitoksia kun taas Israelin puoleinen osa palvelee logistisena ja liikennepalvelujen alueena siirtäen tuotteet Israelin satamien kautta ulkomaille. Tavara- ja henkilöliikennettä varten alueiden väliin rakennetaan silta. Yhteinen teollisuusalue syventää Jordanian ja Israelin kaupallisia suhteita ja tuonee vakautta alueelle. Lähde: GPO

Op-Ed kommentti:

Jordanian ja Israelin rauhansopimuksessa lokakuussa 1994 sovittiin myös keskinäisistä rajoista

Jordanian ja Israelin rauhansopimuksessa lokakuussa 1994 sovittiin myös keskinäisistä rajoista

Viime viikkoina suomalaisen median uutisointi Israelista on liittynyt lähinnä palestiinalaisterroriin ja Israelin turvallisuusviranomaisten liian kovina pidettyihin otteisiin sen hillitsemiseksi;  edelleen Temppelivuoren levottomuudet, osin kuviteltu Gazan saarto ja Gazasta tehdyt iskut ja erityisesti niitä seuranneet vastaiskut, israelilais-palestiinalaisen konfliktin osapuolten keskinäinen syyttely sekä Syyrian ja Irakin sisällissotien heijastusvaikutukset leimaavat suomalaislukijoiden saamaa kuvaa Israelista.  

Mielestäni tämä ’Jordan Gate’ kirjoitus osaltaan maalaa kuvaa myös toisenlaisesta, väkivallattomasta Israelista, jossa katse suuntautuu paremman tulevaisuuden rakentamiseen.  Israelin ja Egyptin sekä Israelin ja Jordanian keskinäiset rauhansopimukset osoittavat että sekä sopiminen että rauha ovat mahdollisia; Israelin ja Jordanian yhteishankkeet osoittavat myös sen miten rajat madaltuvat rauhan myötä. Toivoa sopii että myös palestiinalaiset näkisivät sopimisen edut ehkä katkerienkin kompromissien läpi  

Liite: ’Valley of Springs’n alue ja kibbutsismi

’Valley of Springs’n alueella elää 9700 asukasta 26 kibbutsissa ja kuudessa moshavim’ssa. Koko Israelin ensimmäinen moshavim perustettiin v. 1921 Valley of Springs’n länsinaapuriin – Jezreel valley’hin.

kibbutsismi ja moshavit

2 comments on “Jordan Gate

  1. Ari Rusila
    29/10/2015

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: MMM Israel 2015 | Ariel

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 29/10/2015 by in Ajankohtaista, Talous ja yhteiskunta and tagged , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: