Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Israelissa nyt maailman kehittynein ohjuspuolustus

mqV1iC1D103eP9hO8FAb6mA‘Juniper Cobra 2016’ , USA-Israel ilmapuolustusharjoitus, päättyi 3 maaliskuuta 2016. Harjoitus oli ensimmäinen laatuaan sisältäen Israelin uuden David’s Sling ohjusjärjestelmän integroituna samaan simulaatioon viiden muun ohjusjärjestelmän – USA:n Aegis, Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ja Patriot järjestelmät ja Israelin Arrow 3 ja Iron Dome – kanssa. Itse Juniper Cobra on kahdeksas joka toinen vuosi pidettävien näiden kahden valtion keskinäinen vastaava sotaharjoitus. Tämänkertainen liki viikon kestänyt harjoitus koski erityisesti Iranin ballististen ohjusten muodostamaa uhkaa.

Joulukuussa 2015, Israel ja USA:n ohjuspuolustusvirasto juhlivat kahta onnistunutta ballististen ohjusten puolustusjärjestelmää: toinen oli lyhyen- ja keskipitkän kantaman ohjuksia vastaan suunnattu David’s Sling ja toinen pitkän matkan ohjuksia vastaan suunnattu ­Arrow-3, joka sisältää myös ns “kamikaze satelliitit” kohteiden tuhoamiseen. Kun David’s Sling ja Arrow-3 nyt liittyvät Iron Dome ja Arrow-2 järjestelmiin on Israelin ohjuspuolustus nyt maailman kehittynein ja kattavin toteuttaen ’laadullisen sotilaallisen etulyöntiaseman’ (“qualitative military edge” – QME) tavoitetta.

Israel missile defence vs. threats, figure by Ari Rusila

 

David’s Sling lienee nyt maailman innovatiivisin ja kumouksellisin torjuntaohjus. Järjestelmä on suunniteltu erityisesti torjumaan Syyriasta Hizbollahin haltuunsa saamia raketteja ja ohjuksia. Näiden uhka tuli esiin hiljattain Hizbollah johtaja Hasan Nasrallahin uhattua iskeä Haifan satamasss olevaan ammoniomvarastoihin joka voisi tapoaa jopa 800 000 ihmistä.

David’s Sling’n torjunta-, ohjaus-, johto- ja tutkajärjestelmien toimitukset Israelin ilmavoimille tapahtuvat lähiviikkojen aikana ja lopputestausten jälkeen järjestelmä julistetaan toimintavalmiiksi.

 

Israelin monikerroksinen ohjuspuolustus

Israelin ohjuspuolustus on monikerroksinen ja suunniteltu vastaamaan useilla rintamilta samanaikaisesti tapahtuviin hyökkäyksiin. Alin/lähin puolustuskerros käsittää Hamasin ‘kotitekoisten’ Gazasta tai ISIS-Sinai Province’n Siinailta ammuttujen rakettien torjunnan, keskikerros kattaa Hizbollahin Libanonista keskipitkän matkan raketit ja ohjukset ja ylin kerros Iranin pitkän matkan ballistiset ohjukset ja jopa sateliitit.

Missile-Defence-Bowls

Ohjusten torjuntajärjestelmät alkavat Iron Domesta joka osoitti tehonsa viime Gazan konfliktissa 2014. Hiljattain useimpia Iron Dome patteristoja on päivitetty ja niiden torjuntasäde on kasvanut merkittävästi viimeisten kahden vuoden aikana.

David’s Sling liittää yhteen Israelin ohjustorjunnan alimman ja ylimmän kerroksen sijoittumalla Iron Domen ja uloimmasta ilmakehästä eteenpäin vastaavat Arrow-2 ja Arrow-3 järjestelmät.

Arrow-3 torjuntaohjuksen testit joulukuussa 2025 olivat onnistuneet ja tämäkin järjestelmä on tulossa toimintavalmiiksi vuoden 2016 aikana.

Ohjusten torjunnan keskeinen apuväline on Israelin uusi X-Band tutkajärjestelmä joka havaitsee tulevat ohjukset 600 mailin etäisyydeltä nykyisen tutkan 100 mailin sijasta. X-Band myös laskee tulevien ohjusten lentoradat ja putoamispaikat jolloin torjunta voidaan keskittää vain asutuille alueille tai sotilaskohteisiin suunnatuille hyökkäyksille.

Kaikesta uudesta teknologiasta huolimatta Israelin sotilasjohto korostaa ettei mikään ilmapuolustusjärjestelmä ole täydellinen ja että seuraavassa todellisessa sodassa raketteja tai ohjuksia tulee putoamaan myös Israelin alueelle.

Iran_Missile_Arsenal-665x288 

Tuloksena ‘laadullinen sotilaallinen etulyöntiasema’

Nyt kehitettyjen täydennysten jälkeen Israelin ohjuspuolustus on ylivoimainen lähi-idässä ja useilta osin kehittyneempi erityisesti maalintunnistuksen ja reaktionopeuden osalta kuin mitkään ilmapuolustusjärjestelmät Euroopassa ja Yhdysvalloissa. USA on viimeisten 10 vuoden aikana tukenut järjestelmän kehittämistä $3.3 miljardilla. Asealan kehitystyö on nostanut alan teollisuuden maailman 10 suurimman viejän joukkoon.

USA:n tuki on auttanut muuntamaan Israelin asevoimat maalman teknologisesti johtavaksi toteuttaen tavoitteen ‘laadullinen sotilaallinen etulyöntiasema’ (QME) naapureihinsa nähden. QME on tarpeen sillä alueeltaan ja väestöltään pienenä Israelin täytyy turvata naapureitaan parempaan välineistöön ja koulutukseen kompensoidakseen naapurimaidensa tai vihollistensa aluelaajuuden ja väestömäärän.
QME

Lähteet: IHS Jane’s , Jerusalem Post , The Washington Post  ja IDF
 

Aiemmin aiheesta:

Israelin aseteollisuus kehityksen kärjessä
Gazan ’tunnelisodan’ dead line lähestyy
IDF lisää taisteluvalmiuksiaan Siinain ISIS’ä vastaan
David’s Sling valmis
Arrow 3 ohjus testattu Drone Guard
Israelille uusi meripuolustusohjus
IDF digitalisoituu
Uusi raja-aita Eilatista pohjoiseen
Israelin uusi sotilaallinen puolustusstrategia
Israel ja Iranin S-300 torjuntajärjestelmä


Why Israel’s new defense system is one of the most advanced in the world:

WP-video

0301_israel_missile_defense_1


Päivitys 03.04.2017: David Sling täydessä operaatiovalmiudessa 1.4.2017. 

Ote Israel Hayomin uutisesta:

The David’s Sling missile defense system became fully operational on Sunday, completing Israel’s multilayered air defenses amid tensions on its northern and southern borders.

Developed by Rafael Advanced Defense Systems and American defense giant Raytheon, David’s Sling is designed to intercept medium- to long-range rockets and cruise missiles fired at ranges from 40 kilometers (24.85 miles) to 300 kilometers (186.41 miles). It is part of Israel’s four-tiered air defense system, alongside Iron Dome, designed to intercept and destroy short-range rockets and artillery shells, the Arrow 2 short- and medium-range ballistic missile interceptor, and the Arrow 3 long-range missile defense system.


Kirjoitus ensinnä julkaistu Ariel –sivustolla ja alkuperäinen englanninkielinen artikkeli pääblogissa Conflicts by Ari Rusila.

10 comments on “Israelissa nyt maailman kehittynein ohjuspuolustus

 1. Ari Rusila
  07/03/2016

  Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

  Tykkää

 2. Päivitysilmoitus: Venäjä ei evakuoinut Syyriaa – päinvastoin Iskander-M saapui | Ariel

 3. Päivitysilmoitus: Iron Domen meriversio valmis | Ariel

 4. Päivitysilmoitus: Toisen Libanonin sodan opetukset | Ariel

 5. Päivitysilmoitus: MMM Israel 2016: Ariel -vuosikerta | Ariel

 6. Päivitysilmoitus: MMM Israel 2016: Ariel -vuosikerta | Ari Rusilan Konfliktit

 7. Päivitysilmoitus: David Sling Puolaan | Ariel - Israelista suomeksi

 8. Päivitysilmoitus: Israelin turvallisuus levottomassa Lähi-idässä [Op-Ed] | Ariel - Israelista suomeksi

 9. Päivitysilmoitus: Uhka pohjoisesta | Ariel - Israelista suomeksi

 10. Päivitysilmoitus: Uusi uhka idästä | Ariel - Israelista suomeksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 07/03/2016 by in Puolustus and tagged , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 383 tilaajien joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: