Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Hamas vaalitunnelmissa ja Israelin pelotemuistutus

Nimetön (104)

Kraateri Beit Lahiassa, Gazassa, Israelin ilmaiskun jälkeen Photograph: Mahmud Hams/AFP/Getty

Runsaan viikon takaiset Israelin tekemät ilma- ja tykistöiskut Gazaan – laajimmat pari vuotta sitten käydyn viime sodan (Operation Protective Edge) jälkeen – loivat spekulaatioita siitä onko Israel muuttamassa politiikkaansa Gazan suhteen sekä siitä on tilanne eskaloitumassa uudeksi konfliktiksi.

Viikon aikaiset arviot pääosin tukevat näkemystä, ettei Israelin politiikka radikaalisti ole muuttumassa eikä tilanne lähitulevaisuudessa ole eskaloitumassa – ei ainakaan ennen lokakuussa järjestettäviä Gazan ja Länsirannan arabialueiden paikallisvaaleja.

Isku

Muutaman tunnin aikana tehdyt noin 50 iskua seurasivat Gazasta Sderotin kaupunkiin Israelissa ammuttua quassam –rakettia. Vastuun raketista ottivat Salafi –ryhmä Ahfad al-Sahaba sekä PFLP. Israelin iskut kohdistuivat Hamasin sotilaallisen siiven ( Izzedin Qassam Brigades), Islamic Jihad’s Quds prikaatin ja PFLP:n strategisiin kohteisiin.

Epätavallisen voimakas vastaus rakettituleen herätti arvioita Israelin politiikkamuutoksesta hiljattain nimitetyn uuden puolustusministeri Liebermanin toimesta. Lieberman on aiemmin edustanut huomattavasti jyrkempää kantaa Gazan suhteen kuin pääministeri Netanyahu; aiemmin hän esitti jopa Gazan uudelleenmiehitystä[Lähteenä mm The Guardian]

IDF osaltaan näyttää pyrkineen viimeisellä iskullaan paitsi osaltaan hillitsemään Hamasin varustautumista myös antamaan muistutuksen pelotteestaan.

Gaza

Gazan elinolot ovat hallintoelitiin ulkopuolisille asukkaille vaikeita mm romahtavan infrastruktuurin ja hitaan jälleenrakentamisen takia. Tilanteeseen on vaikuttanut kansainvälisen rahoituksen väheneminen, Egyptin politiikka Muslimiveljeskunnan tukijasta sen vastustajaksi (Hamas on käytännössä Muslimiveljeskunnan Palestiinalaissiipi) sekä rakentamiseen osoitettujen materiaalien ja varojen käyttö asuntojen sijaan hyökkäystunneleihin. Kaksi vuotta sitten lahjoittajat lupasivat $3.5 miljardia Gazaan mutta tähän mennessä vain 40% summasta on toteutunut. Tilanteen johdosta keskivertogazalainen kärsii sähkökatkoista, puhtaan juomaveden puutteesta ja viemärijärjestelmän hajoamisesta.

Hamasin asema on merkittävästi vaikeutunut Egyptin toteutettua tuhansien rajakaupunki Rafahin asuntojen sekä salakuljetustunneliverkon liki täydellisen brutaalin tuhoamisen – toimia joista Israel Gazaa aiemmin hallitessaan pidättyi kansainvälisen kritiikinkin takia.

Hamaspresb

Hamasin uhka

Israelilaistiedustelun mukaan Hamasin asevoimat ovat järjestön kärkihankkeita ja varusteluun ohjataan 20 % budjetista oman aseteollisuuden ja hyökkäystunneleiden rakentamisen ollessa etusijalla. Israelin kehittäessä tunneleiden havaitsemis- ja tuhoamistekniikoitaan vie niiden käyttöönotto vielä jopa vuosia joten Hamas pyrkii ennen tätä nostamaan tunnelikapasiteettiaan maksimitasolle ennen tätä. Tulevan konfliktn aikana Hamasin arvioidaan pyrkivän lähettämään jopa 5000 taistelijaa tunneleiden kautta raja-alueen israelilaissiviilien kimppuun.

Hamasin sotilaallisen siipi (johtohahmoista mm Yahya Sinwar, Marwan Issa ja Mohammad Deif) on luonut myös yhteistyösuhteen ISIS:n Siinain haaran kanssa ja mm Suleiman al-Sawarka – ISIS:n Siinai -aktivisti, joka toteutti Taban 30 uhria vaatineen terrori-iskun 2004 – on nyt Gazassa. Hamasille Siinai antaa strategista syvyyttä jolloin seuraavassa konfliktissa hyökkäys Israeliin voi osin tapahtua myös Siinain kautta.

Israel pitää Hamasia terrorijärjestönä ja vihollisenaan pyrkien heikentämään sitä – vaihtoehtoisen hallinnon puuttuessa ei kuitenkaan liiaksi. Jos Hamas romahtaisi olisi seurauksena asevarustelun kiihtyminen eri jihadistiryhmien valtataistelun myötä ja tämä tekisi tilanteesta nykyistä ennakoimattomamman. Israel siis tasapainoilee Gazan tilanteen eskaloimisen ja pelotevaikutusten välillä. Yksi Israelin lähestymistapa on myös Gazan talouden elvyttäminen jolloin keskivertogazalaisten tuki Israelin vastaisiin asetoimiin heikkenisi.

[Lähde ja laajempaa taustoitusta prikaatinkenraali (res.) Michael Herzogin tuoreessa strategisessa analyysissä Gaza: How can the next war be prevented? ]

Kotitekoinen Qassam raketti anti-Israel sotilasparaatissa 21.8.2016 Rafahissa (AFP / SAID KHATIB)

Kotitekoinen Qassam raketti anti-Israel sotilasparaatissa 21.8.2016 Rafahissa (AFP / SAID KHATIB)

Paikallisvaalit

Hamasin kannalta sotilaallinen konflikti nyt Israelin kanssa voisi olla sinänsä tuhoisa ja voisi myös romuttaa organisaation toiveita voittaa tulevat – 8.10.2016 – Gazan ja Länsirannan paikallisvaalit.

Hamas valmistautuu lokakuun paikallisvaaleihin julkistamalla lentolehtisiä, joissa on kuvia Gazan uusista taloista ja kaduista ja suunnitelmista puistoiksi ja virkistysalueiksi väittäen, että Gaza on nyt kauniimpi kuin ennen (Hamasin vaalilause on “Gaza is more beautiful.”). Vaaleja ja myös Gazan matkailuelinkeinoa tukemaan tehty video antaakin Gazasta hyvinkin modernin kuvan joka huomattavasti poikkeaa toisaalla markkinoidusta väitteestä Gazasta humanitaarisena kriisinä ja saarrettuna keskitysleirinä. Videolla luonnollisesti pyritään vaikuttamaan myös Länsirannan arabialueilla osoittamaan Hamasin hallinnon hyvyyttä.

Hamasin paikallisvaaleja varten tehty kampanjavideo, hashtag #ShukranHamas (kiitokset Hamasille):

 

https://youtu.be/zeRlfcLAUII

Itse vaalien osalta Arab World Institute for Research and Development (AWRAD) arvioi asiantuntijakyselyn pohjalta vaaleista tulevan merkitykselliset ja tiukat. Kyselyn mukaan ennuste näyttää seuraavanlaiselta:

  • Puolueisiin sitoutumattomat ehdokkaat 19.4%
  • Fatah 34.4%
  • Hamas 32.7%
  • Muut (nationalistiset/vasemmistolaiset ryhmät 9.1%
  • Muut islamistiset ryhmät 4.4%

intifada3


Kirjoitus julkaistu ensin Ariel -sivustolla

5 comments on “Hamas vaalitunnelmissa ja Israelin pelotemuistutus

  1. Päivitysilmoitus: MMM Israel 2016: Ariel -vuosikerta | Ariel

  2. Päivitysilmoitus: MMM Israel 2016: Ariel -vuosikerta | Ari Rusilan Konfliktit

  3. Päivitysilmoitus: Palestinian Terrorism against Israel, 2016 | Conflicts by Ari Rusila

  4. Päivitysilmoitus: Palestinian Terrorism against Israel, 2016 | AriRusila's Conflicts

  5. Päivitysilmoitus: Israelin vastainen palestiinalaisterrorismi v. 2016 | Ariel

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 30/08/2016 by in Politiikka and tagged , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 386 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: