Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Israelin lääketieteellisten kehitysaskeleiden keskeisiä tekijöitä

Videokameran sisältävä kapseli endoskopiaan

Videokameran sisältävä kapseli endoskopiaan

Terveydenhoitopalvelut taistelukentillä ja kotirintamalla ovat olennainen osa puolustusta ja ihmiselämää kaiken edellä kunnioittavan – kuten Israelin – kansakunnan vahvuutta. Sotataitojen ja aseteknologian rinnalla Israelin edistysaskeleet lääketieteessä ja sen sovellutuksissa ovat johtavia maailmassa palvellen globaalisti niin konflikti-/katastrofialueilla kuin normaalioloissakin.

Israelin korkean teknologian teollisuutta ylistetään kaikkialla maailmassa ja nyt myös biotekniikan ala nauttii omasta menestyksestään. Israelissa on yli 1000 biotieteenalan yritystä. Ne kehittävät ja tuottavat innovatiivisia tuotteita, kuten Pill Cam ja ReWalk kävelyapujärjestelmä, jotka ovat vain kaksi esimerkkiä siitä, miten Israelin biotekniikka muuttaa maailmaa. Tärkeimpiä syitä onnistumiselle ovat ammattitaitoiset ja innovatiiviset ihmiset. Koulutettujen tiedemiesten ja insinöörien määrä on kriittinen tämän teollisuudenalan kasvulle ja Israelissa on enemmän tutkijoita ja insinöörejä asukasta kohti kuin missään muualla maailmassa: Israelissa heidän määränsä väestöstä on 140 henkilöä 10000 asukasta kohden, verrattuna seuraavana luettelossa olevaan Yhdysvaltoihin: 83 henkilöä 10000 asukasta kohden. Israelissa on myös eniten biotieteilijöitä asukasta kohden, yksi kolmesta Israelilaisesta tutkijasta on erikoistunut biotieteisiin. Asukasta kohden Israel on yksi maailman johtavista maista biofarma patenttien ja lääketieteen patenttien määrässä.

Israelin lääketieteen kehitystä tukee sekin, että liki 200 juutalaista alkuperää olevaa henkilöä on saanut Nobel palkinnon 1901-2016 joka luku muodostaa yli viidenneksen kaikista ko. palkinnon saaneista yksilöistä. Edelleen lääketieteessä juutalaisalkuperää olevia Nobel –palkinnon saajia on 55 – neljännes kokonaismäärästä ja n. 39 % USAhan menneistä palkinnoista. Lisäksi juutalaiset ovat voittaneet 36 Nobelin kemian palkintoa ja useat kemian innovaatiot omaavat myös lääketieteellisiä sovellutuksia. Lähde: JInfo

Israel käyttää lääketieteellistä osaamistaan kaupallisen hyödyntämisen ohella myös maailmanlaajuiseen humanitaariseen työhön. Tämän työn laadusta viimeisimpiä esimerkkejä on Israelin sotilaallisen kenttäsairaalan nimeäminen maailman osaavimmaksi ja tehokkaimmaksi lääketieteellisen katastrofiavun saralla YK:n terveysvirasto WHOn toimesta. Lähde: Israel21c

Yksinkertaisen tehokas sotakentillä ja siviilissä: Israeli Emergency (Trauma) Bandage,

Yksinkertaisen tehokas sotakentillä ja siviilissä: Israeli Emergency (Trauma) Bandage, by First Care Products

Israelin lääketieteellisten kehitysaskeleiden keskeisiä tekijöitä ovat ainakin seuraavat:

  • Globaalin alan huipun läheisyys ja kontaktit; kielen ja kulttuuritaustan ansiosta israelilaisten ja maailmalla olevien juutalaistiedemiesten välillä omaa potentiaalia myös tulevaisuudessa.
  • Alaa tukemaan varten luotu ekosysteemi: insinööritaidot, laboratoriot, tehtaat, asiantuntijat. Ekosysteemi takaa teorian ja sen käytännön sovellutusten saumattomuuden ja yrutyskehityksen Start-up mikroyrityksestä kliiniseen testausvaiheeseen ja edelleen huipputason palvelu-/tuotantovaiheeseen.
  • Horisontaalinen sektorirajat ylittävä yhteistyö. Esimerkiksi yksi merkittävimmistä lääketieteellisistä innovaatioista – nieltävä kapselikokoinen videokamara Pillcam – ja raketintorjuntaan suunniteltu Iron Dome ohjusjärjestelmä ovat molemmat Rafael –yhtiön innovaattorien tuote; Rafael puolestaan on Israelin armeija johtava aseteknologiaa kehittävä yhtiö.
  • Israel Health Care Ventures (IHCV) on maan suurimpia pääomittajia.  
  • I’M POSSIBLE ajattelutapa (Israelilainen mahdoton – impossible – sanan muunnos olen mahdollinen lähestymistavaksi)

shutterstock_impossible-1000x657

Lisätietoa (ENG) aiheesta erityisesti   Israel21c -sivuilta sekä allaolevasta infograafista.

infograph Israel medical advances by Ari Rusila


Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel -verkkojulkaisussa.

4 comments on “Israelin lääketieteellisten kehitysaskeleiden keskeisiä tekijöitä

  1. Päivitysilmoitus: Arraba – kaupunki täynnä lääkäreitä | Ariel

  2. Päivitysilmoitus: MMM Israel 2016: Ariel -vuosikerta | Ariel

  3. Päivitysilmoitus: MMM Israel 2016: Ariel -vuosikerta | Ari Rusilan Konfliktit

  4. Päivitysilmoitus: Be’er Shevan start-up –skene maailman kärkeä | Ariel

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 13/12/2016 by in Talous ja yhteiskunta and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 387 tilaajien joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: