Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Op-Ed: Azarian tapaus, terrorismi ja tekopyhyys

25231Paljon mediahuomiota myös Israelin ulkopuolella kerännyt sotilasoikeudenkäynti Israelin armeijan (IDF) kersantti Elor Azariaa vastaan päätyi syyttäjän kannalle ja tuomioon taposta 4.1.2017. Azariaa syytettiin IDF:n sotilaita puukottaneen jo eliminoidun palestiinalaishyökkääjän ampumisesta Hebronissa viime maaliskuussa.

Azarian tapaus jakoi syvästi mielipiteitä Israelissa jossa armeijan keskeisen moraalistandardin (the IDF Code of Ethics) ytimessä on ihmiselämän kunnioitus ja taistelu puhtain asein ( “Purity of Arms”). Tapaus sattui tilanteessa jossa palestiinalaisten ns. puukkointifada oli jatkunut lähes vuoden ja armeijalla oli korostunut paine suojella israelilaissiviilejä ja itseään tältä uusimuotoiselta hyökkäysaallolta.

Ja tässä videolinkissä lisäksi AlJazeeran uutisointi aiheesta.

Poliittisesti Israelin oikeisto laajalti tuki sotilaan näkökantaa teon oikeutuksesta kun taas keskusta ja vasemmisto enemmän asettautuivat eettisten ohjeiden ja niitä tulkitsevien tahojen – sotilasjohto ja oikeuslaitos – kannalle. Aiheesta on BICOM julkaissut laajan yhteenvedon joka on ladattavissa seuraavasta linkistä: Azaria-trial-briefing .

Henkilökohtainen näkemykseni on Azarian toimintaa jossain määrin ymmärtävä mutta oikeuslaitoksen langettavan tuomion hyväksyvä ja kannattava. Oikeusvaltion uskottavuus ja armeijan moraalistandardi ovat nähdäkseni arvoja joiden tulee päteä myös terroristijahdissa.

purityTuomio ja sen uutisointi vaikuttaa Suomessa melko epätasapainoiselta. Aivan kuten useissa Gazan selkkauksissa/sodissa valtamedian uutisointi keskittyy Israelin ”rikoksiin” gazalaisia tai palestiinalaisia siviilejä – joita erittäin harvoin jos koskaan valtamedioissa kutsutaan terroristeiksi – kohtaan.  Samalla ”unohdetaan” täysin näiden palestiinalaissiviilien/-terroristien israelilaissiviilejä tappavat toimet tai pyrkimykset puhumattakaan näitä tukevasta törkeästä julkisesti tuetusta kiihotuksesta kansanryhmää (tässä juutalaiset/israelilaiset) vastaan, joka sekin lienee rikos sinänsä.

epa04980036 Aides take down a graphic with the words 'How to Stab a Jew' used by Danny Danon, Israel's ambassador to the United Nations, to show violent material he said was being shown to Palestinian children before the start of a United Nations Security Council meeting on the violence between Israelis and Palestinians at United Nations headquarters in New York, New York, USA, 16 October 2015. In the past month, eight Israelis have been killed in Palestinian attacks and 34 Palestinians have been killed by Israeli gunfire. EPA/JUSTIN LANE

Itse olen seurannut joitakin palestiinalaiskanavia joissa julkisrahoitteinen tv lastenohjelmissa opastaa vihaamaan juutalaisia, joissa levitetään videoita mihin kohtaan juutalaista on paras puukottaa jotta tämä kuolisi, samoin opastetaan millä puukon terän saa myrkytettyä tehovaikutuksen kasvattamiseksi; julkisessa koulutuksessa vihakoulutus toistuu monissa oppiaineissa ja mm näytelmissä; Gazassa puolestaan on lapsille järjestetty aseellista sotilaskoulutusta useana vuonna peräkkäin (muistaakseni muutama kymmenen tuhatta lasta on näistä leireistä jo päässyt nauttimaan); edelleen terroritekoihin osallistuneiden ”marttyyrien” perheille maksetaan julkisista varoista avustuksia sen mukaan kuinka monta juutalaista perheenjäsen onnistui tappamaan. Hyvää taustoitusta ”puukkointifadaan” löytyy mm seuraavasta raportista englanniksi [julkaisija The Jerusalem Center for Public Affairs]: The Knife and the Message: The Roots of the New Palestinian Uprising . Ariel -sivustolla puolestaan on aiemmin julkaistu mm seuraavat lasten vihakoulutukseen liittyvät kirjoitukset:

Suomessa on viime aikoina keskusteltu eri medioissa sananvapauden, vihapuheen ja kansanryhmää vastaan tapahtuneen kiihotuksen suhteista onpa oikeus jopa todennut tällaista Suomessa tapahtuneen.   Kaikki edellä ns. puukkointifadasta esittämäni lienee kuvailtavissa törkeäksi kiihotukseksi kansanryhmää vastaan ja mitä tekee virallinen Suomi tässä tapauksessa: rahoittaa Palestiinalaishallintoa sekä suoraan että EU:n ja YK:n kautta (PA:lla ei juuri muita tuloja olekaan eli rahoittajan ja toiminnan yhteys on aika selvä). Mielestäni tämä tekee Suomen valtiosta osasyyllisen törkeään kiihotukseen kansanryhmää vastaan.

Kannattaa myös muistaa että oikeusvaltiossa vihapuheesta ja erityisesti siitä mahdollisesti seuranneista teoista myös rangaistaan kuten esimerkiksi Israelissa juuri pari päivää sitten terroristin surmanneen israelilaissotilaan tapauksessa, palestiinalaishallinnon puolella asia taas on päinvastoin.

stabb


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel -verkkojulkaisussa.

4 comments on “Op-Ed: Azarian tapaus, terrorismi ja tekopyhyys

 1. Joku Toinen
  07/01/2017

  Poikaparkaa rangaistaan siitä, että hän yhden kerran menetti malttinsa. Montakohan samanlaista oikeudenkäyntiä olisi mahdollista järjestää joka vuosi maailmassa?

  IDF yrittää tietenkin pysyä enkelten kanssa samalla puolella, mutta rangaistus tämänkaltaisesta ylilyönnistä ei saisi olla turhan ankara, hehän sentään joutuvat käymään sotaa. Viikko KP-palvelusta tai sinnepäin voisi olla sopivaa.

  Tykkää

 2. Ari Rusila
  08/01/2017

  Vielä sivuhuomautus ylen uutisoinnista. Tarkistin juuri ylen tekstitv:n sivuilta että vieläkään n. klo 15:00 ei ollut mainintaa Jerusalemissa aamulla sattuneesta terrori-iskusta jossa kuorma-auto ajoi tahallisesti israelilaisjoukkoon surmaten ainakin kolme ihmistä. Muilla uutiskanavilla – kuten mm parjatulla RT:llä – tapahtuma oli jopa pääuutisten joukossa, raporttia virtaa paikan päältä ja studiosta. Ei ihme ettei Suomessa ole kovin selkeää kokonaiskuvaa lähi-idän todellisuudesta.

  Tykkää

  • Joku Toinen
   12/01/2017

   Minun medianseuraamiseni on hyvin satunnaista, mutta käydessäni kesälomalla Israelissa minulle kerrottiin seuraava ohje: ”Jos näette bussipysäkillä sinne unohtuneen kassin, siihen ei pidä koskea. Sen sijaan pitää lähteä etsimään ensimmäinen vastaantuleva poliisi tai sotilas, ja kertoa hänelle asiasta. Kyseessä on todennäköisesti pommi.”. Tämä on vieläkin hyvässä muistissa.

   Näin 1980-luvulla. Silloinkin terrori-iskut olivat Israelissa arkipäivää.

   Tykkää

 3. Päivitysilmoitus: Turku esimakua ”puukkointifadasta”? | Ariel - Israelista suomeksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 07/01/2017 by in Op-Ed, Puolustus, Talous ja yhteiskunta and tagged , , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: