Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Esittelyssä ZAKA


ZAKA. Ready for whatever tomorrow brings… Saving those who can be saved, honoring those who cannot

Vapaaehtoisorganisaatio ZAKAn ammattilaiset toimivat hätätilanteissa etsintä- ja pelastustehtävissä, onnettomuuksien ehkäisemisessä ja kansainvälisten katastrofien hätäapuna. ZAKAn ja sen muissa maissakin toimivien yksiköiden erityisalueena on hätä- ja ensiavun ohella vainajien jäänteiden keräys juutalaisen lain mukaan tapahtuvan hautaamisen asianmukaiseksi hoitamiseksi. ZAKA tarkoittaakin hepreaksi onnettomuuden uhrien identifiointia.

ZAKAn juuret ovat vuodelta 1989, jolloin ortodoksijuutalainen opiskelija Yehuda Meshi-Zahav tovereineen ryntäsi 17 kuolonuhria vaatineen 405 bussi-hyökkäyksen iskupaikalle. Seuraavien kuuden vuoden aikana Meshi-Zahav johti vapaaehtoisryhmää joka ilmaantui terrori-iskujen tapahtumapaikoille. Vuonna 1995 ZAKAsta tuli virallinen vapaaehtoisorganisaatio jonka jälkeen se on kasvanut voinakkaasti kahden vuosikymmenen ajan.

Nykyisin ZAKA on Israelin johtavia vapaaehtoisuuteen pohjaavia pelastus- ja toipumista/palauttamista edistäviä organisaatioita. 24/7 valmius vastata mihin tahansa terrori-iskuun, onnettomuuteen tai katastrofiin on yli 3000 israelilaisvapaaehtoisen ydintehtävä. Organisaatio käsittää useita osastoja – kuten mp-, atv-, jet-ski, sukeltaja- ja koiraosastot – joista jokainen muodostuu alansa vapaaehtoisista huippuosaajista, jotka pyrkivät nopeasti ja ammattimaisesti hätätilanteisiin. ZAKA onkin usein rankattu Israelissa arvostetuimmaksi ja kunnioitetuimmaksi organisaatioksi Israelin armeija IDF:n jälkeen.

ZAKAn ydinjäseniä ovat ortodoksijuutalaiset, mutta organisaatiolla on myös kaksi beduiineista, muslimeista ja druuseista kostuvaa yksikköä palvelemaan Israelin ei-juutalaisia yhteisöjä – etupäässä beduiineja Negevissä ja druuseja Galileessa. Nämä yksiköt toimivat myös silloin kun – vaikkapa sapattina tai loma-aikoina – uskonnolliset juutalaiset eivät.

ZAKAlla on myös satoja vapaaehtoisia yli 20 maassa ja sen kansainvälinen yksikkö on YK:n tunnustama erityinen pelastuspalvelu, joka on valmis ensimmäisten joukossa vastaamaan katastrofeihin missä ja milloin tahansa. ZAKAn moottoripyörä- ja ambulanssiyksiköt on luonnollisesti varustettu ensiapuvälinein.

 

Lähde ja lisää: ZAKA

ZAKA:aa ei tule sekoittaa United Hatzalah (”rescue” or ”relief” in Hebrew: הצלה‎) nimiseen toiseen Israelissa toimivaan ensiapupalveluun joka keskittyy vähentämään potilaiden hengenvaaraa onnettomuutta, tapaturmaa tai kohtausta seuraavien kriittisten ensimmäisten minuuttien aikana – aikana ennen ambulanssien saapumista. Organisaation erityislaatuinen nopeus pohjaa vapaaehtoispohjalla toimivan hoitohenkilöstön auttamishalun ohella uusimpaan teknologiaan ja myös siihen että tiiviisti asutussa Israelissa auttaja hyvin todennäköisesti on jo valmiiksi autettavan lähellä. Kaikille ihmisille ympäri Israelia alkuperästä tai uskonnosta riippumatta apua antavaa järjestöä pidetään alallaan nopeimpana lääketieteellisen avun tarjoana. Organisaatio käsittää yli 2 500 vapaaehtoista lääkäriä ja ensihoitajaa edustaen eri uskontoja ja uskonnottomia, juutalaisia ja ei-juutalaisia, miehiä ja naisia jotka saapuvat onnettomuuspaikalle keskimäärin 2-4 minuutin sisällä. 

Aiheesta aiempi artikkeli: United Hatzalah – Huippunopea SOS 24/7

 

ZAKA:n yksiköt, lisätietoa [ENG] linkeistä:

2 comments on “Esittelyssä ZAKA

 1. Ari Rusila
  17/07/2017

  Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

  Tykkää

 2. Ari Rusila
  17/07/2017

  P.S.17/04/2017:

  Ajatus ZAKAn esittelyyn tuli viime perjantaina (14.7.17) Temppelivuorella tapahtuneesta terrori-iskusta, josta enemmän kirjoituksessani ”Terrori-isku Jerusalemissa” ( https://arielfi.wordpress.com/2017/07/16/terrori-isku-jerusalemissa/ ). Tapansa mukaan ZAKA ensimmäisten joukossa meni Vanhaan kaupunkiin pelastamaan ammuttuja poliiseja mutta kaksi heistä kuoli jo tapahtumapaikalla. Kaksi hyökkääjää pakeni jordanialaisen Waqf-organisaation hallinnoimalle Temppelivuorelle ja kuolivat siellä israelilaispoliisien kanssa käydyn tulitaistelun seurauksena.

  Juutalaista lakia (Jewish law) noudattava ZAKA joutui haasteelliseen tilanteeseen viranomaisten pyydettyä ZAKAa poistamaan terroristien ruumiit Temppelivuorelta juutalaisten pyhimmältä paikalta. Uskonnolliset ZAKAn juutalaisvapaaehtoiset ovat tiukkojen rajoitteiden ja rituaalien alaisia Temppelivuorelle mennessään; mm henkinen puhdistautuminen ja kengättömyys ovat edellytyksiä, joidenkin uskonnollisten tulkintojen mukaan juutalaisten ei pitäisi mennä koko paikkaan laisinkaan.

  Tilanteen ratkaisemiseksi ZAKA konsultoi rabbineuvostonsa (Rabbinical Council) kanssa joka tulkitsi Juutalaisen lain velvoittavan vainajien asianmukaiseen kohteluun vaikka nämä olisivatkin terroristeja. Rituaalikylvyn (mikveh) ja kenkien poiston jälkeen ZAKA Israelin poliisin pyynnöstä evakuoi kuolleet hyökkääjät Temppelivuorelta ja toimittivat heidän ruumiinsa ZAKAn ambulansseihin.

  Israelin lait pohjasivat aluksi hyvin pitkälti Brittimandaatin englantilaisiin säädöksiin ja nyttemmin yhä enemään lainaa on USAn, Kanadan ja mm Saksan lainsäädännöistä. Tämän ohella jokaisella uskonnollisella yhteisöllä on omat uskonnolliset oikeuselimensä. Esimerkiksi yhteisöön kuuluvien juutalaisten avioeroista päätetään (ortodoksi)uskonnollisessa rabbien oikeuselimessä mutta mm omaisuudenjaosta ja lasten asemasta päätetään valtiollisessa perheoikeudessa. Tooraan perustuvan Juutalaisen lain merkitys vaihtelee elämänkatsomuksesta riippuen.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 17/07/2017 by in Ajankohtaista, Talous ja yhteiskunta and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 348 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAri Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

%d bloggaajaa tykkää tästä: