Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Temppelivuoren tilanne kireä

Muslimien ja poliisin välinen väkivalta Jerusalemin Vanhassa kaupungissa käynnistyi kun Israel lisäsi turvallisuustoimia Temppelivuoren sisäänkäyntien luona johtuen kaksi israelilaispoliisia surmanneesta terrori-iskusta perjantaina 14.7.2017 (ks. Terrori-isku Jerusalemissa ). Iskun tekijät salakuljettivat aseet al-Aqsa moskeijaan ja tekivät iskun Temppelivuorelta käsin.

Hyökkäyksen jälkeen Jerusalemin poliisijohtaja Yoram Halevy evakuoi Temppelivuoren rikospaikan tutkimiseksi – rukousperjantaina ensi kertaa 50 vuoteen. Sunnuntaina 16.7.17 poliisi avasi muslimirukoilijoille kaksi sisäänkäyntiä ja seuraavana päivänä kolme lisää. Turvallisuutta lisäävänä toimena lisättiin alueen kameravalvontaa ja asennettiin sisäänkäyntien yhteyteen metallinilmaisimet.

Turvallisuusviranomaisten ja muslimimielenosoittajien välillä on koko viikon ollut väkivaltaisia yhteenottoja. Edelleen protestina turvallisuustoimille muslimijohtajat ovat alkaneet rukoilla Temppelivuoren edustalla ja samalla estäneet muita muslimeja menemästä Temppelivuorelle. Toistaiseksi yli sata ihmistä on loukkaantunut kahnauksissa ja poliiseja vastaan on hyökätty palopommein, raketein ja kivin itäisessä Jerusalemissa.

Torstaina 21.7. IDF ilmoitti asettavansa viisi lisäpataljoonaa hälytysvalmiuteen Länsirannalla ja perjantaina 22.7. poliisi lisää Vanhassa kaupungissa vahvuuttaan 3000 poliisilla.

Kuuden päivän sodassa 1967 Israel valtasi Länsirannan ja itä-Jerusalemin jossa sijaitseva Temppelivuori on sekä juutalaisten että muslimien pyhimpiä paikkoja. Sodan jälkeen itse Temppelivuorta on hallinnoinut islamilaissäätiö Waqf paikkaa aiemmin 1948-67 hallussapitäneen Jordanian valvonnassa Israelin taas vastatessa sisäänkäynneistä ja turvallisuudesta. Ei-muslimeilla on oikeus vierailla alueella mutta ei rukoilla siellä.

Palestiinalaisten mukaan metallinilmaisimet muuttavat Temppelivuoren ”status quota”. Israel puolestaan on ilmaissut ettei sillä ole mitään aikeita nykytilan muuttamiseen ja että metallinilmaisimet ehkäisevät terrori-iskuja. Israel huomauttaa, että jo vuosia niitä on ollut asennettuna ei-muslimien käyttämällä Mughrabi Gate –sisäänkäynnillä ja edelleen että muilla muslimien pyhillä paikoilla metallinilmaisimet ovat yleinen käytäntö; edelleen mm Mekassa ilmaisimien ohella on 5000 CCTV –kameraa ja pyhiinvaellusten aikana yli 100 000 ihmistä valvoo siellä turvallisuutta.

Torstaina 21.7. hallituksen ministerit ja turvallisuusjohtajat pääministeri Netanyahun johdolla kokoustivat päättääkseen metallinilmaisimien kohtalosta. Shin Bet, IDF ja COGAT (Länsirannan hallintokoordinaattori) ilmaisivat varauksellisuutensa metallinilmaisimiin kun taas Israelin poliisista ja yleisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Gilad Erdan vaati niiden säilyttämistä paikallaan koska muin keinoin ei voida estää aseiden vientiä Temppelivuorelle. Jatkossa harkittaneen, että metallinilmaisimia käyttäisivät kansainväliset tarkastajat ja/tai valituille alueille Temppelivuorelle sijoitettaisiin valvontakameroita. Näitä ym jatkotoimia suunniteltaneen israelilais-jordanialaisessa Waqf:lla täydennetyssä yhteistyökomiteassa.  

Lähde ja kuvat: BICOM

 


Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel -verkkojulkaisussa.

One comment on “Temppelivuoren tilanne kireä

  1. Ari Rusila
    22/07/2017

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 22/07/2017 by in Ajankohtaista, Puolustus and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 385 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: