Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Turku esimakua ”puukkointifadasta”?

Turun perjantainen [18.8.2017] puukotus näyttää hallitsevan medianotsikoita ja taustoituksissa viitataan myös muihin viime vuosina länsi-Euroopassa tapahtuneisiin terrori-iskuihin. Lähes huomioimatta sen sijaan on jäänyt tosiseikka, että Israelia on terrorisoinut jo kaksi vuotta ns puukkointifada. Mittaluokaltaan Turun yksittäinen isku on vain häivähdys siitä mitä israelilaiset ovat kokeneet uhan yhä ollessa päivittäinen. Onko siis Turku esimakua tulevasta ja voiko tulevaisuutta tältä osin muuttaa turvallisemmaksi?

Puukkointifadaksi kutsuttu terroriaalto alkoi Israelissa syksyllä 2015 jatkuu edelleen.  Muutaman kuukauden takaisen tilaston mukaan  17 kuukauden aikana Länsirannalla ja Israelissa tapahtui 171 puukotusta, 110 puukotusyritystä, 141 ampumistapausta, 55 ajoneuvolla tapahtunutta hyökkäystä ja yksi bussipommitus –  47 ihmistä on kuollut ja 686 ihmistä loukkaantunut terrorihyökkäyksissä.  Vuonna 2016 Israelin turvallisuusviranomaiset estivät 12 ajoneuvoilla tapahtunutta hyökkäystä ja 100 puukotusta.

stabbing by Ari RusilaTurun tapaus muistuttaa Länsirannalla Fatahin tukemaa mutta organisoimatonta väkivaltaa mutta ei vielä ko aluella tapahtuvaa Hamasin tukemaa organisoitua väkivallan muotoa. Merkittävä ero Israelin kohtaamien terrori-iskujen ja Turun sekä länsi-Euroopan kokemien tapausten välillä on Länsirannalla ja Gazassa vallitseva terrorismin yleinen hyväksyntä.  Terrori-iskun tekijöitä on juhlittu, ylistetty ja kunnioitettu niin Palestiinalaishallinnon,  Fatahin kuin palestiinalaissiviilienkin toimesta kun taas muualla teot on laajalti tuomittu. Samoin länsimaissa ei tapahdu siinä mitassa terrorismia ja vihaa ruokkivaa indokrinaatiota kuin vaikkapa palestiinalaisalueilla tapahtuu nuorulle suunnattujen vihakoulutuksen, vihaa lietsovien tv-ohjelmien ja sotilaallista koulutusta tarjoavien kesäleirien toimesta [ks. esim. Hamasin kesäleirin ”rauhankasvatusta”   ja Lasten vihakoulutus jatkuu Gazassa ].

Suomenkin turvallisuusviranomaiset saattaisivat hyödyntää Israelissa puukkointifadan aikana saatuja kokemuksia. Terrorin ennakoivien torjuntakeinojen käyttöönotossa Suomessa voi haasteelliseksi kysymykseksi nousta syrjiväksi koettava etninen, uskonnollinen tai muu johonkin ryhmään kohdistuva profilointi. Toinen tehokkaampien torjuntakeinojen tehostamiseen liittyvä ongelma on mahdolliset ylilyönnit kuten Israelissa on tapahtunut mm kersantti Azarian tapauksessa [ks. tarkemmin Op-Ed: Azarian tapaus, terrorismi ja tekopyhyys  ]

Toisentyyppistä jo tapahtuneen puukotuksen vaaran vähentämistä edustaa Hebrew University’n opiskelijoiden kehittämä henkiä säästävä apuväline uhrien hoitoon. Ilmarinta [Pneumothorax] on usein lääketieteellinen hätätilanne jossa keuhkot ‘romahtavat’ aiheuttaen mahdollisen tukehtumisen. Ilmarinta syntyy esimerkiksi rintakehään tehdyn puukotuksen jälkeen ja sen arvioidaan aiheuttavan jopa kolmanneksen estettävissä olevista taistelukentillä tai terrorihyökkäysten seurauksena tapahtuvista kuolemista. Kehitetty ThoraXS on yksiotteinen rintakehän portaaliavaaja joka lyhentää rintaputken asennusajan minuuteista alle kolmenkymmenen sekunnin. [Uusinnovaatio lyhentää rintaputken asennuksen minuuteista sekunteihin ]

United Hatzalah  niminen Israelissa toimiva ensiapupalvelu puolestaan keskittyy vähentämään potilaiden hengenvaaraa onnettomuutta, tapaturmaa tai kohtausta seuraavien kriittisten ensimmäisten minuuttien aikana – aikana ennen ambulanssien saapumista. Organisaation erityislaatuinen nopeus pohjaa vapaaehtoispohjalla toimivan hoitohenkilöstön auttamishalun ohella uusimpaan teknologiaan ja myös siihen että tiiviisti asutussa Israelissa auttaja hyvin todennäköisesti on jo valmiiksi autettavan lähellä. Kaikille ihmisille ympäri Israelia alkuperästä tai uskonnosta riippumatta apua antavaa järjestöä pidetään alallaan nopeimpana lääketieteellisen avun tarjoana. Organisaatio käsittää yli 2 500 vapaaehtoista lääkäriä ja ensihoitajaa edustaen eri uskontoja ja uskonnottomia, juutalaisia ja ei-juutalaisia, miehiä ja naisia jotka saapuvat onnettomuuspaikalle keskimäärin 2-4 minuutin sisällä.  Jos Suomessa olisi kiinnostusta vastaavaan toimintaan niin teknologia ja käytänteet olisi helposti saatavilla Israelista. [laajemmin ks. United Hatzalah – Huippunopea SOS 24/7 ]

Yleisen kauhistelun ja varautumisen ohella pohditaan mediassa ja huolestuneiden kansalaisten keskuudessa sitä voivatko Turun kaltaiset iskut toistua. Yksiselitteinen vastaus nähdäkseni on myönteinen. Autohyökkäyksiä voidaan vähentää jo niillä toimin kuin Suomessa jo nyt on ryhdytty yleisötilaisuuksia suojelemaan. Sen sijaan puukotusten estäminen lienee mahdotonta koska siihen ei ole kyetty Israelissakaan: Tekoväline on helposti saatavilla, uhreiksi voidaan valita suhteellisen suojattomia kohteita naisten, lasten ja vanhusten tapaan ja lisäksi Suomessa seuraamukset ovat olemattomia – poliisi ei herkästi ammu ja kiinniotetut/tuomitut voivat valtion täysihoidolla vaikkapa opiskella itselleen ammatin ja aloittaa lyhyen tauon jälkeen uuden elämän.

Tilanne olisi huomattavasti vakavampi jos Suomeenkin rantautuisi terrorin organisoitu muoto räjähteineen ja itsemurhapommittajineen; toistaiseksi tällaisesta ei ole merkkejä Suomessa eikä laajemmin Länsirannallakaan. Toisaalta paniikkiinkaan ei ole aihetta sillä todennäköisesti Suomessa vielä vuosia liikenteessä kuollee moninkertainen määrä ihmisiä amatöörien terrori-iskuihin verrattuna.

Israelin puukkointifadasta aiemmin mm:

Israelin terroripäivitys 3/2017

Israelin vastainen palestiinalaisterrorismi v. 2016

Israel: 9 kuukautta terroria – yli 200 terrori-iskua

 


Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel -verkkojulkaisussa.

One comment on “Turku esimakua ”puukkointifadasta”?

  1. Ari Rusila
    20/08/2017

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 20/08/2017 by in Ajankohtaista, Talous ja yhteiskunta and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 388 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: