Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

USA tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi

 

“Therefore, I have determined that it is time to officially recognize Jerusalem as the capital of Israel,”

(President Donald Trump 6th Dec, 2017).

 

USAn presidentti Donald Trump ilmoitti keskiviikkona [6.12.2017] päättäneensä virallisesti tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupunkina. Trump totesi Jerusalemin olevan Israelin hallinnon pääpaikka jossa sijaitsevat niin Knesset, Israelin korkein oikeus, pääministerin, useiden ministeriöiden ja presidentin viralliset toimipaikat.

Edelleen presidentti Trump kertoi ohjeistaneensa ulkoministeriötä aloittamaan valmistelut USAn suurlähetystön muuttamiseksi Tel Avivista Jerusalemiin.

 

Yllä video Trumpin tiedotustilaisuudesta, varsinainen puhe alkaa noin 35 minuutin kohdalla. 

Yhdysvaltalaisviranomaiset totesivat Jerusalemin tunnustamisen Israelin pääkaupunkina enemmän kuvastavan historiallista ja tämänhetkistä todellisuutta kuin olevan poliittinen lausunto.

Jerusalem oli jo ennakolta valmistautunut juhlallisuuksiin kuin myös palestiinalaisten reaktioihin. Turvallisuusvirasto (Shin Bet), Israelin poliisi ja muut elimet ovat kuluvalla viikolla kartoittaneet turvallisuustilannetta ja valmistautuneet mahdollisiin palestiinalaismellakoihin ja terrori-iskuihin.

Lähteet: United with Israel ja World Israel News

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu korosti Trumpin puheen jälkeisessä lausunnossaan [Lähde: Government Press Office] ettei tämä päätös millään muotoa muuta pyhien paikkojen nykytilaa vaan Israel tulee aina sallimaan uskonnonharjoittamisen vapauden niin juutalaisille, muslimeille kuin kristityillekin.

Kriittisiä reaktioita

 • Palestiinalaisjohto (Fatah ja Hamas yhteislausunnossaan) julistivat levottomuuksia keskiviikosta perjantaihin (three “days of rage”) kuvaten Trumpin politiikkaa kiristykseksi joka tuhoaisi hänen kykynsä alueellisiin [rauhan] saavutuksiin.
 • Israelin Knessetin nk. Arabilista kuvasi presidentti Trumpia pyromaaniksi syyttäen häntä diplomaattisesta terrorismista.
 • Saudi Arabian kuningas Salman varoitti että Trumpin puhe todennäköisesti aiheuttaisi tunnekuohuja ympäri muslimimaailmaa.
 • Iranin uskonnollinen johtaja Ayatollah Ali Khamenei twiittasi ennen Trumpin puhetta Palestiinan vapautuvan ja saavuttavan voiton.
 • Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan totesi Jerusalemin olevan punianen linja muslimeille ja hän myös kutsui islamilaista yhteistyöjärjestöä (Organization of Islamic Cooperation) huippukokoukseen asian tiimoilta ennustaen koko islamilaisen maailman asettuvan liikekannalle. Erdogan myös vihjasi katsaisevansa diplomaattisuhteet Israeliin.
 • EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini varoitti Trumpin ilmoituksen omaavan vakavia seurauksia yleiseen mielipiteeseen eri puolilla maailmaa korostaen kuitenkin tarvetta keskittyä rauhanprosessin uudelleen aloittamiseen ja sitä vaarantavien toimien välttämistä.

Historiasta

Juutalaisilla on ollut pysyvä läsnäolo Jerusalemissa jo yli 3000 vuotta huolimatta karkoituksista ja raskaista olosuhteista. Juutalaiset ovat myös olleet suurin yksittäinen asukasryhmä kaupungissa toista sataa vuotta: 1870 juutalaisia oli 11,600 Jerusalemin silloisesta 22,000 asukkaasta, Israelin itsenäistyessä v. 1948 juutalaisia oli 100,000 kaupungin 165,000 asukkaista, v. 2016 juutalaisten osuus kaupungin asukkaista oli 62 % , muslimien 37 % ja kristittyjen vajaa 1 %.

Israelin itsenäistyttyä Jordania aseleposopimuksen vastaisesti salli rakentamista juutalaisten pyhillä paikoilla, esimerkiksi tie Intercontinental hotelliin rakennettiin Oliivilehdon hautausmaan yli ja edelleen 58 synagoogaa tuhottiin tai muutettiin kanaloiksi ja talleiksi vanhan kaupungin juutalaiskortteleissa. Israelin vallattua itä-Jerusalemin 27.7.1967 ja yhdistettyä sen muuhun Jerusalemiin ulotettiin myös Israelin lait, oikeusjärjestelmä ja hallinto itä-Jerusalemiin.

”This is a historic day. It’s been the capital of Israel for nearly 70 years. Jerusalem has been the focus of our hopes, our dreams, our prayers for three millennia. Jerusalem has been the capital of the Jewish people for 3,000 years.”

(PM Benjamin Netanyahu 6.12.2017)


Op-Ed kommentti:

Omasta mielestäni Trumpin Jerusalem –lausunto on hyvä sen tunnustaessa sikäläisen juutalaisasutuksen historiallisuuden ohella nykypäivän todellisuuden. Lähi-idän rauhanprosessin kannalta pidän lausuntoa myös merkityksellisenä mm seuraavien aspektien kannalta:

 1. Trumpin lausunto voi heikentää USAn fasadia rauhanprosessin puolueettomana välittäjänä mutta samalla antaa Trumpille yhden pelimerkin (lähetystön siirron lykkäys/peruutus) lisää ”diiliä” työstettäessä.
 2. Trumpin/USAn vaihtoehtona olisi ollut myös lausumatta/tekemättä mitään ja status quon jatkuminen on mielestäni israelilais-palestiinalaisessa konfliktissa huonoimpia vaihtoehtoja; status quo on johtamassa ajautumiseen de facto Yhden-valtion –malliin jossa Länsirannan väestö kärsii useiden sovellettavien/noudattamattomien lakien ja territoriohallinnon sen myötä demokratiavajeen keskellä. Trumpin lausunto voi saada prosessin – tai edes rakentavat yksipuoliset toimet – liikkeelle.
 3. Israelilaistuntoja myötäilevän ja palestiinalaishallintoa provosoivan lausunnon ohella Trumpin hallinto on valmistellut palestiinalaisosapuolelle myös porkkanoita ennen joulua julkaistavaksi ennakoituun rauhanaloitteeseensa.
 4. Trumpin lausunto ei sido tai estä mahdollisesti tulevia erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja; Kahden-valtion –mallin ohella alueelliset ratkaisut kuten Kolmen-valtion (palautusmalli), osaratkaisut (Jordanian tai Siinain optiot) tahi rakentava unilateralismi prosessina tai jopa federaatiomallit voivat toteutua lausunnosta huolimatta tai jopa sen takia.
stamp-tourism-768x432

Jerusalem tourism stamp sheet issued in November 2016. Image courtesy of Israel Post

One comment on “USA tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi

 1. Ari Rusila
  07/12/2017

  Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 07/12/2017 by in Ajankohtaista, Politiikka and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: