Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Yhä useampi terrori-isku ei realisoidu

Vuoteen 2016 verrattuna enemmän israelilaisia kuoli terroristi-iskuissa vuonna 2017 huolimatta siitä, että iskujen määrä väheni ilmenee Israelin armeijan – IDF:n – julkaisemasta tilastosta. 20 israelilaista kuoli ja 169 haavoittui viime vuonna Länsirannalta tehdyissä 99 terrori-iskussa. Vuoden 2016 luvut olivat 17 kuollutta, 263 haavoittunutta ja 269 iskua. Lasku oli kuitenkin huomattava vuoteen 2014 verrattuna jolloin 93 israelilaista kuoli ja 882 haavoittui 100 hyökkäyksessä. Vuonna 2015 puolestaan tehtiin 226 terrori-iskua Länsirannalta ja näissä kuoli 28 israelilaista ja haavoittui 360.

Vuoden 2015 lokakuusta lukien palestiinalaiset ovat puukottaneet, yliajaneet ja ampuneet israelilaissotilaita ja siviilejä ns. Länsirannan puukkointifadassa. Tiedustelupalvelu Shin Bet, IDF (armeija) ja poliisi ovat lisänneet pyrkimyksiään liki joka öisin ratsioin löytääkseen laittomia aseita valmistavia työpajoja ja takavarikoidakseen aseita ja räjähteitä. IDF:n mukaan v. 2017 suljettiin 42 laitonta asepajaa (40 v. 2016), takavarikoivat mm 445 asetta (samoin kuin v. 2016 mutta v. 2015 takavarikoituja aseita oli vain 170).

Vaikka väkivalta on vähentynyt sitten nykyisen aallon huippunsa (talvi 2016) on tärkeää huomata, että Shin Bet esti noin 1100 suunniteltua iskua v. 2017 verrattuna 400 estettyyn iskuun v. 2016.

1990-luvun puolivälin jälkeen ISA (Israelin turvallisuusvirasto) ryhtyi hyödyntämään enenevissä määrin tiedustelua päivittäisen terrorismin estämiseksi. Poliisitoimintaa ovat tässä eniten auttaneet ja Unit 8200 (IDF:n tiedusteludirektoraatin yksikkö). Edistystä onkin tapahtunut mutta poliisin mukaan vasta viidennes mahdollisuuksista on käytetty tällä hetkellä hyväksi. Kehityksen nopeuttamiseksi poliisi saa merkittäviä lisäresursseja  tiedusteluunsa kuluvana vuonna ja vielä enemmän v. 2019; tiedustelun fuusiokeskukseen päätyvää tietoa voi poliisi hyödyntää yhä enemmän kenttätyössään. Poliisin kenttätyöntekijät myös innovoivat jatkuvasti uusia malleja ja ideoita tiedustelujohteisen toiminnan kehittämiseksi.

SigInt -keskus

Tulevana vuosikymmenenä poliisitoiminnan odotetaan mahdollistuvan mistä tahansa paikasta minne tahansa jolloin poliisijoukkojen siirtely paikasta toiseen vähenee. Aiempiin vuosiin verrattuna ns. SigInt-Cyber tiimejä luodaan nyt eri poliisipiireihin ja myös poliisiasemat itse kykenevät prosessoimaan tiedusteludataa. Aiempiin vuosiin verrattuna ns. SigInt-Cyber tiimejä luodaan nyt eri poliisipiireihin ja myös poliisiasemat itse kykenevät prosessoimaan tiedusteludataa.

Lähteenä mm: Jpost

One comment on “Yhä useampi terrori-isku ei realisoidu

  1. Ari Rusila
    10/01/2018

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 10/01/2018 by in Ajankohtaista and tagged , , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: