Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Gaza Summit Valkoisessa Talossa

Jared Kushnerin ja Jason D. Greenblatin  (kansainvälisten neuvottelujen erikoisedustaja) koollekutsuma Gazan huippukokous pidettiin Valkoisessa Talossa 13.maaliskuuta 2018.  Kokousta voi pitää historiallisena syystä että ensi kertaa saman pöydän ääressä viralliset edustajat Israelista, Jordaniasta, Egyptistä, Saudi Arabiasta ja neljästä Persianlahden valtiosta,  joihin Israelilla ei ole diplomaattisuhteita, pohtivat keinoja gazalaisten elinolojen parantamiseen.

Kokoukseen oli kutsuttu myös Palestiinalaishallinto mutta se kieltäytyi kunniasta.  Pakolaisvirasto UNRWAta ei puolestaan edes kutsuttu kokoukseen,muutoin toki paikalla oli niin YK:n kuin EU:kin edustus. Jerusalemia edusti Israelin puolustusministeriön COGATin (Coordinator of Government Activities in the Territories) kenraalimajuri Yoav Mordechai.

Kuusituntisen kokouksen aikana  Jared Kushner esitteli tiiminsä yhdessä monien läsnäolijoiden kanssa suunnittelemia kehittämisideoita mm Gazan sähköntuotannon, vesi- ja jätehuollon sekä terveydenhuollon parantamiseksi.  Vaikkakin hankkeet pyritään toteuttamaan yhteistyössä Palestiinalaishallinnon kanssa monet projekteista voidaan tarvittaessa toteuttaa myös ilman sen myötävaikutusta.  Kokouksen aloitteita tullaan keväällä esittelemään ns. yhteyskomitean  (Ad Hoc Liaison Committee) Brysselissä.

Yhtenä merkittävänä haasteena on se, että Hamas on tähän saakka käyttänyt kansainväliseltä yhteisöltä, Palestiinalaishsllinnolta ja gazalaisilta Gazan jälleenrakentamiseen saatuja lahjoituksia hyökkäystunneleiden ja rakettien valmistamiseen Israelin siviiliväestön terrorisoimiseksi. USAn mielestä hankkeet ja apu tulisi ehdollistaa siten ettei lopputulemana ole Libanonin kaltainen tilanne.

Lähde: U.S. Department of State, Jerusalem Post ja Jewish Press

UNRWA

UNRWA on ainutlaatuinen YK:n virasto joka keskittyy vain yhteen väestöryhmään, on pysyvä ellei jopa ikuinen organisaatio joka ei edes pyri YK:n pakolaisviraston (UNHCR) tapaan kotouttamaan pakolaisia joka lähtö- tai saapumisalueilleen ja joka itse määrittelee asiakkaansa pakolaisiksi yleisen käytännön vastaisesti. Tosiasiassa UNRWA toimii Palestiinalaishallinnon ja erityisesti Gazan terveys, koulutus ja hyvinvointiministeriönä eli toiminnoissa jotka kuuluvat normaalisti valtioiden ja jopa kehitysmaiden rutiinitoimintoihin.

Maapallon valtaa pitävät valtiot kokoontuvat Roomaan torstaina keskustellakseen UNRWA:n ja sen tukemien pakolaisleirien tulevaisuudesta, joka jo on epävarma USA:n jäädytettyä $65 miljoonaa $125 miljoonan tukierästä.   Kokouksessa saatiin sitoumuksia $100 miljoonan edestä mutta UNRWAn ilmaisemasta avustustarpeesta jäätiin $350 miljoonaa. Näin UNRWA:alla on varoja koulujen ja lääkintä-palvelujen hoitamiseksi vain kuluvan vuoden toukokuun loppuun.

UNRWA työllistää 20 000 pääosin  ”palestiinalaisia” työntekijää.  Israel syyttää UNRWAta juutalais- ja Israelin vastaisuuden lietsomisesta valvomissaan kouluissa, joihin on myös kätketty raketteja ja joiden läheisyydesta raketteja on myös laukaistu Israeliin. PM Netanyahu vaatii, UNRWA:n lakkauttamista ja tuen jakamisen siirtämistä YK:n yleiselle tukijärjestölle.

BESA Centerin tuore analyysi UNRWAn roolista on hyvä taustoitus ja viitekehys aiheesta:  Reframing the Middle Eastern and Palestinian Refugee Crises  [PDF]

Päätelmiä

Arabikevään jälkeinen Lähi-idän pakolaiskriisi on vakava vielä ratkaisematon ongelma joka vaatii merkittäviä kansainvälisiä panostuksia.  Palestiinalaiskysymys yleensä ja Gaza erityisesti eivät ole vastaavanlainen haaste vaikkakin siihen haaskatut suhteettomat resurssit antaisivat näin ymmärtää.  Nyt on ehkä käynnistynyt järjestön alasajo tukijoiden vähentäessä avustuksiaan ja harkitessa niiden uudelleenohjausta. Kehittävää olisikin jos Palestiinalaishallinto ottaisi vastuun UNRWAn toiminnoista – alkuun ehkä vielä tulevien kansainvälisten avustusten tuella.  Vastuun tulisi kattaa myös Palestiinalaishallinnon toiminta-alueen ulkopuoliset palestiinalaisten ns. pakolaisleirit.  Tässä mielessä Palestiinalaishallinnon näkemys Palestiinalaiskysymyksen redusoinnista avustushankkeeksi voikin olla perusteltu luonnehdinta Valkoisen Talon Gaza -kokouksesta.

Valkoisessa talossa pidetty kokous voi olla alkuna alueelliselle dialogille Israelin ja palestiinalaisten välisen rauhanprosessin (uudelleen)käynnistyksestä.  Presidentti Trumpin esikunta on valmistelemassa uutta rauhanaloitetta ja sen ennakoidaan tukeutuvan pitkälti alueelliseen lähestymistapaan.  Tämä voi tarkoittaa sitä että kuten nyt pidetty Gaza -kokous myös itse rauhanprosessi voidaan tarvittaessa toteuttaa ilman Palestiinalaishallintoa mikäli tämä boikotoi neuvotteluja samaan tapaan kuin nyt pidettyä kokousta.


P.S: Gazan ”saarto”?

Gazan väitetyn saarron katsotaan aiheuttavan humanitaarisen kriisin alueella.  Ensinnäkin tulisi muistaa Gazasta olevan ylityspaikka myös Egyptiin, tavaraliikenne sen kautta on kuitenkin olematonta Egyptin pitäessä Gazaa Siinain al-Qaedan osaston tukialueena.  Israel puolestaan rajoittaa joidenkin tavaroiden ja materiaalien vientiä oman ylityspaikkansa kautta yrittäessään hillitä rakettien  ja hyökkäystunnelien tuotantoa.  Tästä huolimatta Kerem Shalonin kautta kulkee jatkuvasti mittavia määriä Gazassa tarpeellisia tarvikkeita.  Alla viime viikon tilastoa:

 

One comment on “Gaza Summit Valkoisessa Talossa

  1. Ari Rusila
    16/03/2018

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 16/03/2018 by in Ajankohtaista, Elinkeinot, Talous ja yhteiskunta and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: