Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Suuri paluumarssi alkaa 30.3.2018

Logo: koko Palestiina (sisältäen Israelin) kuuluu palestiinalaisille

Sitten nk. ”Arabikevään” jälkeen israelilais-palestiinalainen konflikti on väistynyt marginaaliin muiden Lähi-idän tapahtumien tieltä, sellaisten kuin Syyria, Iraq, Yemen, iranilais-saudi ja shiitta-sunni konfliktit. Palestiinalaisasian palauttamiseksi otsikoihin uudet innovaatiot ovat tarpeen koska meneilläänoleva ns. ”puukkointifada”  Juudeassa ja Samariassa sekä ajoittaiset qassam -rakettien iskut Gazasta kiinnostavat lähinnä vain Israelissa asuvia lännen valtamedian saadessa riittävästi uutisoitavaa naapurimaista. 

Viimeisin innovaatio tilanteen korjaamiseksi Hamasin, Muslimiveljeskunnan, Palestiinalaishallinnon ja näiden tukijoiden taholta on  ns. ”Suuri Paluumarssi” kampanja, jonka ensimmäisenä vaiheena on perjantaina 30.3.2018  alkava massiivinen n. 100 000 gazalaisten kerääntyminen Israelin ja Gazan välisen rajalinjan aidalle demonstroimaan näiden muuttohaluja alkuperäisiin koteihinsa.  Luonnollisestikin näistä aitaantörmääjistä vain pieni osa alkuperäisiä pakolaisia – joita globaalistikin on vain muutamia kymmeniä tuhansia ja nuorimpienkin ollessa 69 vuotta vanhoja.   

Alla tapahtumaa palestiinalaispuolelta taustoittava Promootio video (klikkaa kuvaa): 

Virallinen suunnitelma

The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center  raportoi ”Suuren Paluumarssin” valmistelujen sujuneen ennakoidusti Gazassa. Palestiinalaisorganisaatiot ovat perustaneet ”kansallisen komitean” promovoimaan kampanjaa sekä palestiinalaisten keskuudessa että kansainvälisillä foorumeilla.  Tavoitteena ei ole törmätä aitaan ainoastaan Gazassa vaan laajentaa kampanjaa vastaavilla ”paluumarsseilla” Libanonista, Syyriasta ja Jordaniasta Israelin rajoille.  Tukikampanjoita puolestaan on koordinoitu ulkomailla asuvien palestiinalaisten keskuudessa.  

Suunnitelmien mukaan kampanja alkaa 30.3.2018  (ns. Land Day) ja päättyy toukokuun 15. päivänä 2018 (Nakba Day, 14.5.1948 Ben-Gurion julisti Israelin valtion itsenäiseksi ja seuraavina päivinä viisi arabivaltiota hyökkäsi Israeliin). 

Kampanjan alussa pystytetaan Israelin rajalle telttaleirejä ja se huipentuu toukokuussa tuhansien palestiinalaisten marssilla Israelin rajoille.  

Hankkeen koordinointikomitea on jo aloittanut kirjekampanjan joka kohdistetaan mm YK-virastoihin, eri ulkoministereille, ihmisoikeusjärjestöille jne. Järjestäjät korostavat kampanjan rauhanomaista luonnetta hyvinkin on mahdollista että  yhtyeentörmäyksiä tapahtuu mielenosaoittajien ja Israelin armeijan (IDF) välillä.

25.3.2018 Hamas järjesti suuren mittakaavan sotaharjoituksen testatakseen sekä uusia aseitaan että IDF:n valmiuksia vastata maahantunkeutumiseen.  

Pieni haitta hankkeelle on eri palestiinalaisryhmien kilpailuasetelma. Edelleen välejä kirsistää Palestiinalaishallinnon pääministeri  Rami Hamdallah murhayritys välittömästi kun hän saapui Gazaan. Epäluuloja lisäksi herättää Muslimiveljeskunnan mahdollinen pyrkimys syrjäyttää PLO vallasta. Kampanjan rahoitus on ollut merkittävän suuri Hamasin panostettua siihen jo $10 miljoonaa.   

Gaza-fence. Photo credit: Jack Guez/AFP/Getty Images

Huomioita

Demonstraation tavoitteena ei ole välittömästi tappaa israelilaisia mutta järjestäjien toiveena on saada huomiota aina mahdollisten väkivaltaisuuksien kautta mikäli Israel rajalinjaa puolustaessaan joutuu käyttämään kuolettavaa voimaa; tällöin mediahuomio on taattu.  Tähän on ennakkoon valmistauduttu hyvin perustamalla rajalinja läheisyyteen asianmukaiset mediateltat, tuottamalla taustoittavaa materiaalia sekä järjestämällä ennakkobriifingejä median edustajille.  Jos aitaantörmäys saadaan johtamaan väkivaltaisuuksien leviämiseen Israelin muillekin rajoille, jos se kiihdyttää Länsirannan itsemurhaiskuja ja jos alkaa täysimittainen kansannousu, intifada, sitä parempi Hamasin kannalta.

Israelin armeija tekee luonnollisesti kaikkensa estääkseen verilöylyn mutta väkivallan käyttö on todennäköistä kampanjajohto tarvitsee sitä mediahuomion aikaansaamiseksi. IDF on omissa harjoituksissaan ja uutta teknologiaa testatessaan pyrkinyt yhä parempaan kykyyn siviilien ja terroristien erottamiseksi selkeämmin toisistaan. 

Lähteitä: BICOM , The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center and BESA

 

Päivitys 30.3.2018

Israelin tv:n mukaan  päivän aikana 12 gazalaista on kuollut ja 1000 haavoittunut – pääosin kyynelkaasusta yhteenotoissa IDF:n kanssa Gazan rajalla.  Noin 30 000 protestoijaa on kerääntynyt kuuteen kohteeseen raja-aidan läheisyyteen.  Arabimedia raportoi kahden aseistautuneen terroristin kuolleen tulitaistelussa IDF:n sotilaiden kanssa. 


Kirjoitus on tiivistelmä Conflicts by Ari Rusila -blogissa julkaistusta englanninkielisestä artikkelistani.

4 comments on “Suuri paluumarssi alkaa 30.3.2018

  1. Ari Rusila
    30/03/2018

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: ”Paluumarssi” -kampanja etenee odotetusti | Ariel - Israelista suomeksi

  3. Päivitysilmoitus: Gaza palaa jälleen otsikoihin | Ariel - Israelista suomeksi

  4. Päivitysilmoitus: Länsivallat rahoittavat edelleen palestiinalaisterrorismia | Ariel - Israelista suomeksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 30/03/2018 by in Ajankohtaista, Puolustus and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: