Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Israel varautuu vesipulaan

Yli neljän vuoden kuivuusjakso koettelee Israelin vedentuotannon äärirajoja. Israel on rakentanut viisi suurta suolanpoistolaitosta jotka viime vuosina ovat tuottaneet puhdistettua vettä 600 miljoonaa kuutiometriä. Tänään Israel on johtava maa veden uusiokäytössä/-kierrättämisessä: 87% maan jätevesistä puhdistetaan ja käytetään uudelleen maanviljelyksessä. Vertailun vuoksi toiseksi eniten jätevettä hyödyntävässä Singaporessa vastaava osuus on 35% ja useimmissa muissa maissa luku jää alle 10%:n.

Israelin vesihuolto strategisine pitkäjänteisine investointeineen on tyydyttävästi pystynyt vastaamaan nykyisen kuivuusjakson muodostamiin ääritilanteisiin mutta se ei siltikään ole riittävä tulevaisuuden haasteisiin varsinkin kun väestömäärän odotetaan jopa kaksinkertaistuvan 25 vuoden kuluessa ja kun kaikilla naapurimaillakin on veden riittävyyteen liittyviä ongelmia jo nyt.

 

 JNF’s Sharona Reservoir in the Upper Eastern Galilee

JNF’n Sharona tekoallas itä-Galileassa (photo credit: ALBATROSS/ KKL-JNF ARCHIVE)

Tilanteen kehittämiseksi Israelin vesihuoltoviranomaiset ovat lähestyneet Jewish National Fund’ia auttamaan $400 miljoonan dollarin hankkeessa jonka tarkoituksena on rakentaa 90 tekoallasta jotka tuottaisivat 95 miljoonaa kuutiometriä lisää vettä. Viimeisten 12 vuoden aikana JNF on jo auttanut Israelia rakentamaan 250 tekoallasta. Veden ohella JNF on tunnettu useista ympäristöhankkeista, se on mm metsittänyt Israelia istuttamalla yli 240 miljoonaa puuta ja perustamalla yli 1000 puistoa. Edelleen JNF on monipuolisesti kehittänyt kestäviä ekologisia kaytänteitä maaperän kehittämiseksi ja suojelemiseksi.

Hanke on tarpeellinen koska maanviljelijöiden käyttäessä suurimman osan tarvitsemastaan vedestä kesäaikana puhdistuslaitokset puolestaan puhdistavat käytettyä vettä talviaikana mutta jo tälläkin hetkellä ongelmana on puhdistetun veden varastointi jolloin osa puhdistetusta vedestä on jouduttu ohjaamaan mereen. Mitä enemmän vettä jatkossa käytetään sitä enemmän tarvitaan myös sen varastointitilaa.

The Jewish National Fund (Keren Kayemeth LeIsrael | KKL-JNF) perustettiin vuonna 1901 Theodor Herzl’n aloitteesta ostamaan ja kehittämään maata juutalaisasutusten tarpeisiin ottomaanien hallitsemassa Palestiinassa. V. 2007 tämä voittoa tuottamaton organisaatio omisti 13% Israelin maa-alueesta.

JNF on valmis auttamaan ja on jo kääntynyt lahjoittajien puoleen rahankeräyskampanjan toteuttamiseksi. Hanke soveltuu hyvin järjestölle jonka perustehtäviin aina on kuulunut Israelin omavaraisuuden, kestävän kehityksen, maatalouden ja kasvun tukeminen.

Israelin lähinaapurit – erityisesti Gaza, Palestiinalaishallinnon alue ja Jordania – kärsivät jo todellisesta vesipulasta kuivuusjakon myötä, Jordaniaa rasittaa myös maahan saapuneet kaksi miljoonaa pakolaista Syyriasta ja Irakista. Israel kykenee jo nyt viemään ulkomaille vesiosaamistaan ja siihen liittyvää teknologiaa ja on valmis yhteistyöhön naapureidensa kanssa tämän hyödyntämiseksi. Jo tällä hetkellä JNF toteuttaa täöllaista pehmeää diplomatiaa mm opettamalla Aravan kansainvälisessä maatalousopetuksen keskuksessa kehitysmaiden maanviljelijöitä ympäristön kannalta kestävien metodien omaksumisessa, tuottamaan enemmän vähemmällä vedenkulutuksella.

Lähde Jerusalem Post

One comment on “Israel varautuu vesipulaan

  1. Ari Rusila
    08/04/2018

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 08/04/2018 by in Ajankohtaista and tagged , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: