Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Israel ja Vietnam: 25 vuotta ystävyyttä

Israel ja Vietnam viettivät juuri – 12.7.2018 – diplomaattisten suhteidensa 25 vuotispäivää. Nykyhetki omaa vahvan potentiaalin taloudellisen ja diplomaattisen yhteistyön molempia osapuolia hyödyttävälle kasvulle ja kehitykselle. BESA -keskuksen tri Alon Levkowitz käsittelee Isrealin ja Vietnamin suhdetta tuoreessa julkaisussaan Vietnam and Israel: The First 25 Years ja seuraavassa hänen analyysinsa ydinkohtia:

Nykyinen Israel ja Vietnamin välinen kauppa on noin $1.1 miljardia ja se voi hyvinkin kasvaa $1.5 miljardiin; vietnamilaisviranomaiset pitävät jopa $3 miljardin kauppavaihdon saavuttamista lähivuosina realistisena.

Keskeinen tekijä Israelin ja Vietnamin suhteissa on viimemainitun jäsenyys 10 valtion ja 650 miljoonan asukkaan ASEAN -jäjestössä. Vaikka Israelilla on joidenkin ASEAN maiden kanssa diplomaattiset ja kaupalliset suhteet mahdollistaa Vietnam yhteistyö Israelille kaupankäynnin laajentumisen Vietnamin kautta alueen muslimimaihin, joihin Israelilla puolestaan ei ole diplomaattisuhteita, kohtaamatta ideologisia ja poliittisia esteitä.

Vietnam on alueen kolmanneksi suurin markkina-alue ja kasvaa nopeasti. Maa näkee Israelin mallimaana jonka kanssa kehittää yhteistyötä sekä high-tech kuin myös matalamman teknisen tason teollisuudessa. Molemmat tasot korostuvat maataloussektorilla ja erityisesti high-tech agrikulttuurin tekninen yhteistyö on Vietnamille tärkeää sen pyrkiessä kasvattamaan maataloustuotteidensa vientiä.

Siviilisektoreiden lisäksi valtioot tekevät yhteistyötä myös puolustussektorilla Israelin tarjotessa arvokkaita ratkaisuja Vietnamin turvallisuushaasteisiin.

Presidentti Reuven Rivlin ja Vietnamin puolustusministeri (photo by Kobi Gideon via Spokesperson unit of the President of Israel, Wikipedia)

Israelin ja Vietnamin taloudelliset, diplomaattiset ja hallinnolliset delegaatiot vierailevat jatkuvasti toistensa luona kartoittaakseen kehitysmahdollisuuksia. Viime vuonna Israelin presidentti Reuven Rivlin vieraili Vietnamissa laajan liikemiesdelegaation kanssa joka kuvastaa Vietnamin -suhteiden tärkeyttä Israelille. Hanoi puolestaan hiljattain lähetti delegaation Israeliin oppimaan kuinka Israelin “start-up nation” eetosta voitaisiin soveltaa kotimaassa.

Maiden suhteiden myönteiset kehitysnäkymät ovat syy siihen, että parhaillaan Israel ja Vietnam neuvottelevat vapaakauppasopimuksesta (FTA) keskenään. Jo aiemmin Israel käynnisti vapaakauppaneuvottelut Kiinan ja Etelä-Korean kanssa. Jerusalem ja Hanoi näkevät vapaakaupan keskeisenä välineenä kasvattaa kauppaa muiden Aasian valtioiden kanssa ja Vietnamilla on tärkeä ”tienraivaaja” rooli niillä alueilla joihin Israelilla ei ole diplomaattisia suhteita.


Sanojen ja tekojen ristiriita? 

Intia, Vietnam ja Azerbaizan liki poikkeuksetta äänestävät Israelia vastaan YK:ssa; ne ovat kuitenkin Israelin kolme suurinta vientimaata asemarkkinoilla.  

 

One comment on “Israel ja Vietnam: 25 vuotta ystävyyttä

  1. Ari Rusila
    14/08/2018

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 14/08/2018 by in Ajankohtaista, Talous ja yhteiskunta and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: