Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Rosh Hashanah 2018/5779

The Jewish people have endured and overcome unthinkable persecution and suffering. Yet, despite the challenges they have faced, their strength and perseverance continue to inspire us all.” ( Donald Trump)

Rosh Hashanah 2018/5779 – eli juutalaisten uudenvuodenjuhla aloitettiin 9.-11.9.2018. Juutalaisuuteen kuuluu kaikkiaan neljä uudenvuoden juhlaa. Mišnan (profeettojen selitysteos Talmudin osa) mukaan roš hašana aloittaa kuitenkin uuden kalenterivuoden laskemisen. Toora (laki/opetus) viittaa juhlaan päivänä, jolloin tulee puhaltaa torvea eli šofaria. Roš hašanaa nimitetään myös tuomion päiväksi ja muistamisen päiväksi.

Juutalaistoimiston selvityksen mukaan maailmassa on nyt noin 14.7 miljoonaa juutalaista ja näistä pääosa Israelissa (6.6 miljoonaa) ja Yhdysvalloissa (5.7 miljoonaa). Muita merkittäviä juutalaispopulaatioita elää Ranskassa (453 000), Kanadassa (391 000) ja Britanniassa (290 000). Sen sijaan arabimaissa ja Lähi-idässä juutalaisia elää yhteensä vain 27 000 kun vielä vuonna 1948 ennen merkittäviä vainoja muslimimaissa eli noin 850 000 juutalaista. Tämä ”pakolaisongelma” usein unohdetaan Lähi-idän konfliktista ja pakolaiskysymyksestä puhuttaessa.

Useat maailman poliittiset johtajat – kuten mm USAn Donald Trump ja Venäjän Vladimir Putin – lähettivät juutalaisille tervehdyksensä. Presidentti Putin juhlisti päivää myös tapaamalla maan päärabbi Berel Lazarin ja juutalaisyhteisöjen liiton johtaja Alexander Borodan.  Kanadan pääministeri Justin Trudeau tervehdys ennakoi puolestaan konkreettiisa toimia antisemitismiä vastaan ja lisäksi hän jo ennakkoon ilmoitti Kanadan esittävän 7.11.2018 virallisen anteeksipyynnön syystä, että Kanadan hallitus vuonna 1939 päätti käännyttää Euroopasta juutalaisia pakolaisia sisältävän laivan jonka seurauksena monet menehtyivät holokaustissa.

 

Muiden merkittävien poliittisten johtajien tervehdyksistä mainittakoon Iranin ulkoministeri Javad Zarifin twiitti jossa hän toivotti juutalaisille ystävilleen ja juutalaisille ympäri maailmaa rauhaa ja harmoniaa. Iranissa asuu noin 8 500 juutalaista, heitä kohdellaan muodollisesti, ei aina käytännössä, tasa-arvoisesti, he ovat vapaita harjoittamaan uskontoaan ja edelleen ovat tunnustettu uskonnollinen vähemmistö ja Iranin parlamentissa on myös varattu paikka Iranin juutalaisten edustajalle. Israelin ja Iranin kesken on ruohonjuuritasolla ja kulttuurissa yhteistä toimintaa joka usein jää huomiotta hallitusten välisen kovasanaisen retoriikan keskellä (Ks tarkemmin esimerkiksi kirjoitukset Iranilaisbloggarille turvapaikka Israelista , Israel ja Iran lääketieteellisessä yhteishankkeessa , Israelilais-Iranilaisissa suhteissa muutakin kuin vihapuheita ja Iranista Israeliin: L’Shanah Tovah .)

Lähde: i24News

 

One comment on “Rosh Hashanah 2018/5779

  1. Ari Rusila
    14/09/2018

    Reblogged this on Ariel – Israelista suomeksi.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 14/09/2018 by in Ajankohtaista, Politiikka, Talous ja yhteiskunta and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 385 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: