Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Israel 2019 Elex: Benny Gantz vaalien game-changer [Op-Ed]

Benny Gantz julkisti 28.12.2018 perustaneensa uuden poliittisen puolueen ”Hosen L’Yisrael” (Israel’s Resilience) jonka nimen voisi tulkita kuvaavan Israelin sitkeyttä, lannistumattomuutta ja kykyä palautua nopeasti ongelmista. Keskusta-vasemmistolaisena pidettävästä puolueesta, sen mahdollisista ohjelmista tai edes jäsenistä ei ole julkistettu mitään yksityiskohtia vaikka vaaleihin on aikaa enää runsaat kolme kuukautta.

Hosen L’Yisrael -puolue on selkeästi luotu Gantzin ja hänen nauttimansa kansansuosion ympärille. Puolueen perustaminen kuitenkin lopettaa aiemat spekulaatiot siitä meneekö Gantz jonkin häntä houkutelleen puolueen listoille vaiko itsenäisenä ehdokkaana vaaleihin. Nähtäväksi jää keitä muita valovoimaisia henklöitä Gantzin taakse listoille liittyy ja millaiseksi vaaliyhteistyö tai koalitiot muiden puolueiden kanssa muotoituvat. Joka tapauksessa Gantzilla on edellytyksiä nousta vaalien game-changeriksi – suunnannäyttäjäksi joka toivoakseni nostaa Israelin vasemmistoa sen nykyisestä alennustilasta.

Vahvistamattomien tietojen mukaan Gantz pyrkii muodostamaan blokin aiemman, samoin laskuvarjojoukkotaustaa omaavan ja entisen esikuntapäällikön ja puolustusministerin, Moshe Ya’alonin perustaman myös uuden puoleen kanssa jolloin hän voisi häivyttää puolueensa vasemmistolaista mielikuvaa. Aiemmin Gantz tiettävästi kävi neuvotteluja Sionistisen Unionin Tzipi Livnin ja Avi Gabbayn kanssa yhteisestä blokista mutta neuvottelut eivät liene johtaneet tulokseen ainakaan vielä. Myös keskustajohtaja Yair Lapid on tarjonnut yhteistyötä. Oppositiojohtaja Livnin huhutaan harkitsevan liittymistä Benny Gantz’n uuteen puolueeseen.

 

 

Tällä(kin) kertaa vaalit henkilöityvät ja yksi keskeinen tekijä on Netanyahun poliittinen tulevaisuus.  Äänestäjien keskuudessa se ei vaikuta kovin valoisalta sillä 52 % ei halua nähdä häntä enää pääministerina kun taas vain 34 % sitä haluaisi.

Benjamin (Benny) Gantz syntyi Kfar Ahim moshavissa, puolimatkassa Gazasta Tel Aviviin 1959. Hänen äitinsä Malka on unkarilaisperäinen Holokaustista selvinnyt ja isänsä Nahum puolestaan romanialaisperäinen jonka britit pidättivät hänen pyrkiessään luvattomasti Israeliin. Pariskunta oli Kfar Ahim moshavin, osuustoiminnallisen maatalousyhteisön, perustajajäseniä.

Vuosikymmeniä kestäneen armeijauransa aikana Gantz toimi etupäässä laskuvarjojoukkojen ja ilmavoimien komandoyksikön (Pelican) johtotehtävissä ja osallistuen jo 21 vuotiaana erikoisjoukoissa operaatioon Beirutin liepeillä Libanonissa.

Esikuntapäällikkö Benny Gantz harjoittelemassa laskuvarjosotilaiden kanssa 18.5.2011

Esikuntapäällikkönä Gantz uudelleenpriorisoi taisteluresursseja mm korvaten panssaroituja yksiköitä keve ämmillä taistelumuodostelmilla ja muodostaen keskusjohtoisen taisteluyksikön joka voitiin lähettää lyhyellä varoitusajalla mihin tahansa Israelin kolmesta alueellisesta johtokeskukseksesta (regional commands). Strategisesti Gantz loi ns. Depth Commandin pitkän etäisyyden (Iran) taisteluja varten, alueellisten johtokeskusten keskittyessä Israelin välittömiin raja-alueisiin.

Taktisesti Gantz nivoi yhteen tykistökeskitykset, laivaston aktiviteetit ja ilmavoimien iskut ennen tankkien ja komandojoukkojen invaasiota ja kaiken ytimenä oli tarkan tiedustelutiedon hyödyntäminen.

Gantzin poliittisia näkemyksiä pidetään keskusta-vasemmistolaisina osin johtuen mm Laboria kannattaneesta isästään. Taustalla Gantz on esittänyt vasemmistolaisia, lievästi rauhanomaisia ratkaisuja Israel-Palestiina -konfliktiin: Israelilaisten ja palestiinalaisten eri asuinalueet, uudisasutusten rakentamisen lopettaminen Länsirannan turvamuurin taakse ja Jordan laakson pitäminen Israelin itäisenä turvavyöhykkeenä.  Samantyyppisiä teemoja on esitetty myös israelin vasemmiston puolelta mm konstruktiivisen unilateralismin muodossa sekä Herzogin suunnitelmassa ja Omer Bar-Levin ‘it’s in our hands’ -ohjelmassa (lisää näistä aloitteista esim:  Syitä Israelin sionistisen vasemmiston kannatusvajeeseen?[Op-Ed] ,  Constructive Unilateralism: Leftist Approach to Israel-Palestine Conflict ja   Herzog’s Plan: Security Barrier Around the Major Settlement Blocs of West Bank ).

Vaaliviranomaisille toimitettujen asiakirjojen mukaan Gantzin puolueen tavoitteena on Israelin valtion vahvistaminen juutalaisena ja demokraattisena valtiona sionistisen unelman valossa ja itsenäisyysjulistuksen hengessä sekä kansallisten prioriteettien määrittely koulutuksessa, yhdyskuntarakenteen kehityksessä, maataloudessa, laeissa, sisäisessä turvallisuudessa, sosiaalisessa hyvinvoinnissa, rauhassa ja turvallisuudessa.

Mielestäni Israelin kaipaama visionääri

Israelin 19 Gantzia edeltäneestä esikuntapäälliköstä 10 on tullut ministereitä ja kahdesta jopa pääministeri (Yitzhak Rabin ja Ehud Barak), kolmas pääministeri – Ariel Sharon – puolestaan omasi vahvan armeijataustan vaikkei ollutkaan esikuntapäälikkö.  Israelin armeija on tunnettu tehokkuudestaan ja korkeista eettisistä standardeistaan, se toimii tasapainottavana tekijänä poliittisten äärilaitojen ristiriidoissa ja omaa instituutiona suurimman arvostuksen väestön keskuudessa.  Tässä mielessä Gantz voi tuoda tervehdyttävän tuulahduksen Israelin politiikkaan.

Benny Ganz on päätään muita pidempi (192 cm) upseeri ja herrasmies omaten merkittävän sotilasuran urheasta etulinjan taistelijasta strategisesti ajattelevaan armeijan johtajaan. Hänellä on hyvät sosiaaliset taidot ja liki nuhteeton tausta (yksi mitätön rakennusluparike löytynee henkilöhistoriasta). Mikäli Gantz kykenee kansansuosionsa avittamana yhdistämään Israelin keskusta- ja vasemmistovoimia on tämä nähdäkseni ainut merkittävä vastavoima Likudille ja sen ajamalle oikeistopolitiikalle.

Lähteenä mm: Jerusalem Post

 

Merkki tulevasta? Netanyahu kumartuu Benny Gantzin ja Moshe Ya’alonin kätellessä 16.2.2015

 


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla

5 comments on “Israel 2019 Elex: Benny Gantz vaalien game-changer [Op-Ed]

 1. Ari Rusila
  29/12/2018

  Reblogged this on Ariel – Israelista suomeksi.

  Tykkää

 2. Päivitysilmoitus: Israelin joulukuu 2018 | Ariel - Israelista suomeksi

 3. Päivitysilmoitus: Israelin vasemmiston ujostelematon militarismi | Ariel - Israelista suomeksi

 4. Päivitysilmoitus: IsraElex2019: Oikeiston ja Gantzin ero kärjistymässä, listat muodostumassa | Ariel - Israelista suomeksi

 5. Päivitysilmoitus: Kahol Lavan: Israelin uusi tuleva hallituksen johtopuolue? | Ariel - Israelista suomeksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 29/12/2018 by in Ajankohtaista, Politiikka and tagged , , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: