Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Raketteja, vastaiskuja, kapinaa – ”Miljoonamarssi” voi eskaloida Gazan tilanteen 30.3.2019

Egyptin varoitus Hamasille: ”Israel kaataa teidät ja me emme nosta sormeakaan”

Hamasin raketti-iskut Tel Aviviin, niitä seuranneet Israelin ilmavoimien vastaiskut ja Gazassa pinnalle noussut kapina Hamasia vastaan ovat kiristäneet Gazan tilanteen räjähdysherkäksi. Egypti on suurin ponnistuksin saanut pidettyä välittämäänsä aselepoa hengissä. Toistaiseksi – sillä 30.3.2019 pidettävä ns. ”Miljoonamarssi”, ”Suuren Paluumarssin” vuosipäivänä – voi eskaloida konfliktia entisestään.

Tilannetta ei lainkaan helpota se, että Israelissa on hallituksen kaatumisen myötä kiihkeä vaalikamppailu meneillään ennenaikaisten huhtikuun 9. päivän Knesset -vaalien tiimoilta kun vielä pääministeri Netanjahukin on syytteeseenpanouhan alla. 

Raketteja Tel Aviviin

Kaksi ohjusta laukaistiin Tel Avivin 14.3.2019 ja yhdeksän muuta puolestaan etelä-Israeliin. On hyvin poikkeuksellista, että Tel Avivia uhataan raketein tai ohjuksin; viimeksi näin tapahtui vuonna 2014 operaatio Protective Edgen aikana ja sen jälkeen Hamasin raketti-iskut ovat suuntautuneet vain Israelin rajaseudulle. Vastauksenaan Israelin ilmavoimat iskivät yli sataan Hamasin, mutta ei Islamic Jihadin, kohteeseen. Molemmat em. terroristiorganisaatiot kiistivät tehneensä Tel Avivin iskun.

Tel Aviviin ammuttujen ohjusten oletetaan olevan Fajr-5 ohjuksesta (6.48 metriä pitkä, 333 mm kaliiperinen, 915 kg painava,90 kg:n taistelukärjellä varustettu GPS ohjattu iranilaisperäinen ohjus) kehitetty versio (M-75) tahi sitten vieläkin kehittyneempi M-302 versio jonka kantama on 160 km 144 kg:n taistelukärjellä. Kyseessä voi olla myös Hamasin aiemman sotilaallisen siiven komentajan Ahmed Jabarin mukaan nimetty J-80 -ohjusversio.

Egyptiltä vakava varoitus Hamasille

Egyptin edustajat olivat juuri ohjusiskun aikaan, 14.3.2019, neuvottelemassa Hamasin johdon kanssa Israelin ja Hamasin välisen aselevon – ”hudnan” – yksityiskohdista. Egyptiläiset raivostuivat kuullessaan hyökkäyksestä: ”Jos Israel päättää aloittaa laajan operaation Gazassa, ei Egypti sitä pyri estämään. Jopa jos lopettaa hallintonne Gazassa tappamalla teistä jokaikisen ja valtaamalla Gazan, ei Egypti tai sen liittolaiset kohota sormeakaan Israelin vastaiskun estämiseksi.” Näin totesi johtava egyptiläisneuvottelija Hamasin johdolle sanomalehti Israel Hayomin mukaan.

Egyptiläisdiplomaatit huusivat Hamas johtaja Yahyah Sinwarille: “Minne luulette kaksinaamaisuutennne johtavan? Me pyrimme loppuunsaattamaan rauhansuunnitelmaa Israelin kanssa ja te annatte alaistenne ampua ohjuksia Tel Aviviin?”

Egyptiläisdiplomaatti kertoi Sinwarin olleen yhtä yllättynyt uutisista kuin hekin ja tämän pyytäneen egyptiläisdelegaatiota välittämään Israelin puolustushallinnolle viestin ettei Hamas ollut ohjushyökkäyksen takana.

Tel Avivin ohjus-isku keskijohdon virhe tai sooloilua

Hamas on suuren paineen alla alueen väestön ollessa laajalti tyytymätön Hamasin hallintoon, omiin eliolosuhteisiinsa ja mm ulkomaisten avustusrahojen kohdentamisesta Hamasin sotilaalliselle siivelle siviilitarpeiden sijaan. Tämä tyytymättömyys on noussut pinnalle jopa julkisina mielenilmauksina viime viikkoina. Kapinoinnin tukahduttamiseksi – mellakoinnin hallinnan lisäksi – Hamasilla on tarve siirtää huomiota Israelin muodostamaan ulkoiseen uhkaan eskaloimalla tilannetta sodan partaalle joskaan ei sen yli Hamasin perusrakenteita tuhoavien Israelin ilmaiskujen välttämiseksi maaoperaatiosta puhumattakaan.

Hamasilla on myös kiire vahvistaa asemiaan neuvotteluosapuolena kun Egyptin presidentti Abdel-Fatteh El-Sisi ja Qatarin emiiri Sheikh Tami al-Thani, USAn presidentti Donald Trumpin tukemina ovat suunnittelemassa yhdessä Israelin kanssa itsenäisen Palestiniinan valtion perustamista Gazan kaistaleelle Länsirannan sijaan.

Edellä olevan perusteella saattaa hyvinkin olla mahdollista, että ohjusisku Tel Aviviin saattoi olla Hamasin keskijohdon sooloilua tai virhe kun uusia ohjausjärjestelmiä on testattu uusissä ohjusversioissa. Joskus ohjusten laukaisujäjestelmä on mennyt sekaisin vaikkapa säätilan takia eli virheet ovat mahdollisia. Israel näyttää hyväksyvän erinäisistä syistä erehdys -selityksen uskoo se siihen tai ei.

Israel näyttää hyväksyvän Hamasin selityksen ”erehdyksestä” koskien Tel Avivin ohjusiskua’ vaikka todellinen syy iskuun saattaakin olla Hamasin pyrkimys huomion siirtämiseen Gazan sisäisistä protesteista Hamasiin Israelin vastavoimana. Israel tuskin haluaa häiritä prosessia jossa gazalaiset itse pyrkivät vapautumaan Hamasin vallasta.

Uusi rakettihyökkäys Gazasta 25.3.

Kymmenen päivää Tel Avivin ohjusiskun jälkeen Gazasta tehtiin jälleen uusi isku keski-Israeliin 25.3.2019 ja tällöin Moshav Mishmeretissä sijainnut talo sai suoran osuman joka haavoitti seitsemää ihmistä joista kaksi lapsia.

Isku aiheutti vahvan Israelin vasta-iskun kymmeniin Hamasin ja Islamic Jihadin kohteisiin jolloin nämä puolestaan laukaisivat 70 rakettia Israeliin. Kohteet käsittivät asevarastojen ja -tehtaiden ym tärkeiden kohteiden ohella myös Hamas-johtaja Ismail Haniyehin kotitalon. Henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin.

Israelin armeija ilmoitti ettei Iron Dome ohjustorjuntajärjestelmä ollut aktivoitu koska ohjushyökkäystä keski-Israeliin ei pidetty todennäköisenä kyseisenä aikana. Aktivoinnin puute on vielä tutkinnan alla.

IAF:n vastaisku Gazaan

Gazalaiset haastavat Hamasin vallan

Gazalaisten ruohonjuuritaso uskaltautui, em ohjusiskujen välillä, haastamaan Hamasin johtoa poikkeuksellisen julkisesti useita päiviä kestäneissä mielenosoituksissa. Tuhansien gazalaisten osallistuminen mielnilmauksiin ei välttämättä ollut täysin spontaania vaan pikemmin organisoitua.

Ensi kertaa mielenilmausta olivat järjestämässä toimittajat, akateemikot ja mediatähdet joka osoittaa Hamasia kohtaan tunnetun pelon väistyneen vaikka Hamasin turvallisuusviranomaiset vastasivatkin väkivaltaisesti protesteihin. Gazalaiset myös esiintyivät Palestiinalaishallinnon televisiossa ja sosiaalisessa mediassa kritisoiden Hamas -johtajia Yahya Sinwaria ja Ismail Haniyehia, Hamasin uusia veroja ja elinkustannuksia.

Vaikka Hamas pidättikin 150 mielenosoitusten johtajaa keräätyivät tuhannet gazalaiset tämän jälkeenkin kaduille. Palestiinalaisjärjestöt – Fatah, Islamic Jihad ja Popular Front for the Liberation of Palestine – julkaisivat myös yhteisen julkilausuman toivoen Hväkivallattomana amasin helpottavan gazalaisten elinoloja ja vetävän turvallisuusjoukkonsa kaduilta.

 

Miljoonamarssi” 30.3.2019

Ohjushyökkäysten, Israelin vastaskujen ja gazalaisten sisäisen kapinoinnin ollessa taustalla jatkuivat ns ”Miljoonamarssin” valmistelut. Tapahtuma alkaa maaliskuun 30. päivänä, siihen toivotaan miljoona osallistujaa ja sitä markkinoidaan väkivallattomana ”Suuren Paluumarssin” vuosipäivänä – ja samalla kymmenen päivää ennen Israelin Knesset-vaaleja.

Tapahtumasta odotetaan vuoden suurinta mielenilmausta tai oikeastaan mediatapahtumaa eli hyvinkin on odotettavissa väkivaltaisuuksia rajalla ja lukuisia gazalaisuhreja. Gazalaisten logistiset valmistelut tähtäävät intensiiviseen mediakampanjaan radiossa, tv:ssä ja sosiaalisessa mediassa. Ruuan, veden ja lääkintäyksiköiden määrissä on varauduttu aiempaa suurempaan osanottajajoukkoon ja uhrilukuun.

 

Oma arvioni

Paitsi mediakampanja on ”Miljoonamarssi” todennäköisesti myös osoitus Hamasin kontrolloidusta väkivallasta, jolloin ns ”punaisten linjojen” ylitystä pyritään välttämään. Hamasin osalta tämä tarkoittaa ohus- ja raketti-iskujen rajoittamista vain Israelin-Gazan rajaseudulle ja Israelin osalta näyttäviä mutta tyhjiä (ei juuri ihmisuhreja) kohteita vastaan tehtyjä ilmaiskuja. Todennäköisesti kumpikaan osapuoli ei halua täysimittaista konflitia eikä Israelin maaoperaatiota.

Itse arvioin, ettei Hamas saa rajalle toivomiaan satoja tuhansia mielenosoitajia miljoonasta puhumattakaan ja tuskin ”Miljoonamarssi” Länsirannalla tai Libanonin rajallakaan mitenkään merkittävästi ilmenee, uhriluku voi toki olla gazalaisten keskuudessa aiempaa normaalimielenilmausta suurempi.

Merkittävin tekijä viime viikkojen tapahtumissa mielestäni on se että Egypti ja muu anti-Iran sunniliittoutuma näyttää suhtautuvat Hamasiin aiempaa kriittisemmin ja tämä antaa aihetta toivoa israelilais-palestiinalaisessa konfliktissa edettävän laajemman alueellisen ratkaisun pohjalta.

Lähteet: World Israel News , Debkafile , YnetNews , Haaretz , The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla

One comment on “Raketteja, vastaiskuja, kapinaa – ”Miljoonamarssi” voi eskaloida Gazan tilanteen 30.3.2019

  1. Ari Rusila
    29/03/2019

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 29/03/2019 by in Ajankohtaista, Puolustus and tagged , , , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: