Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Historiasta: PM Olmertin tarjous Abbasille

31.elokuuta 2008 Palestiinalaishallinto sai ehkä historiansa anteliaimman tarjouksen Israelilta osapuolten keskinäiseksi rauhansopimukseksi. Israelin silloisen pääministeri Ehud Olmertin esityksen taustana oli marraskuussa 2007 Annapolisissa käydyt Israelin, Palestiinalaishallinnon ja presidentti Bushin hallinnon huippukokous jossa Lähi-idän rauhanratkaisua tosissaan pyrittiin aikaansaamaan. Huippukokouksen jälkeen perustetut Israelin ja Palestiinalaishallinnon neuvottelutiimit jatkoivat suorin neuvotteluin keskinäisen rauhansopimuksensa hiomista ja prosessin loppuvaiheessa pääministeri Olmert esitti tarjouksensa Palestiinalaisosapuolelle.

PLO:n pääneuvottelija Saeb Erekat kertoo PMW:n videoklipissä seuraavasti (vapaasti käännettynä):

Kuulin [aiemman Israelin pääministeri] Olmertin sanovan että hän tarjosi [Abbasille] 100% Länsirannan alueesta. Tämä on totta ja todistan sen. Hän esitteli kartan ja sanoi: “Haluan [Israelin] ottavan 6.5% Länsirannasta ja antaa [Palestiinalaishallinnolle] 6.5% vuoden 1948 [Israelin] alueesta vastikkeeksi.” [Olmert] sanoi Abbasille: “Länsirannan ja Gazan alue kesäkuun 4. päivän v. 1967 aattona [ennen Kuuden-Päivän sotaa] oli 6,235 km2. [Minä] Erekat sanon: ‘Siellä on 50 km2 ei kenenkään maata Jerusalemissa ja Latrunissa.’ Me jaamme sen keskenämme joten alue tulee olemaan 6,260 km2.” [Sanoin Abbasille:] Olmert haluaa antaa sinulle 20 km2 enemmän jotta voit sanoa [palestiinalaisille]: “Sain enemmän aluetta kuin vuoden 1967 [sodassa menetetyt] alueet.” Mitä Jerusalemiin tulee, [Olmert sanoi:] “Mikä on arabien on arabien ja mikä on juutalaisten on juutalaisten ja me pidämme sen avoimena kaupunkina.” Pakolaisia koskien Olmert tarjosi hänelle [Abbasille] 150,000 pakolaista… [Olmert] sanoi: “Pakolaisten paluuoikeus Palestiinaan on teidän lakinne; mutta mitä tulee Israeliin me voimme hyväksyä 150,000 pakolaista runsaan 10 vuoden kuluessa. 15,000 [vuodessa] runsaassa 10 vuodessa”

Itselläni olevan sopimusluonnoksen mukaan Olmert tarjoutui ottamaan vastaan vain 1000 palestiinalaispaluumuuttajaa viiden vuoden ajan eli yhteensä 5000 palestiinalaista, mutta luonnoksia on varmasti liikkunut neuvottelujen eri vaiheissa useitakin.

Nähdäkseni Annapoliksen kokousta seuranneessa neuvotteluprosessissa Israel ja Palestiinalaishallinto pääsivät lähemmäksi toisiaan kuin koskaan ennen tai jälkeen Israelin valtion olemassaolon aikana. Pääosa aiemmista ja nykyisistäkin kiistakysymyksistä – rajat, pakolaiset ja Jerusalem – oli käytännössä sovittu.

Olmertin tarjous palestiinalaisille [ENG]: Summary , Territory , Jerusalem


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla

One comment on “Historiasta: PM Olmertin tarjous Abbasille

  1. Ari Rusila
    19/04/2019

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 19/04/2019 by in Ajankohtaista, Politiikka and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: