Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449
Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan maanantaina 6 toukokuuta 2019 Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Hamas ovat sopineet tulitauon palauttamisesta edeltäneen viikonlopun väkivaltaisuuksien jälkeen. Kuten ennakoitua osapuolet pidättyivät rikkomasta aiemmin viime kesänä sovittuja ”punaisia linjoja” jottei tällöin Egyptin johdolla sovittua pitkäkestoista aselepoa – hudnaa ja siihen liittyvää Gazan kehitysohjelmaa – vaarannettaisi. Rakettihyökkäykset ja vastaiskut ovat sittemmin laantuneet.
Kaikkiaan Gazasta ammuttiin 690 rakettia Israeliin pääosin siviilikohteisiin, näistä 240 torjuttiin Iron Dome puolustusjärjestelmän tuella ja osa tuhoutui jo laukaisuhetkellä tai putosi ennenaikaisesti jo Gazan alueelle.
Israelin armeija (IDF) teki vastaiskuja Islamic Jihadin ja Hamas kohteeseen käsittäen mm: rakettien laukaisupaikkoja, terroriyksiköitä aj operatiiveja, koulutus ja johtokeskuksia, asevarastoja, tarkkailuasemia, sotilastukikohtia ja Hamasin ja Islamic Jihadin keskijohdon taloja. Erityispiirteenä mainittakoon Israeliin ulottuneen 20 metrin syvyyteen kaivetun hyökkäystunnelin tuhoaminen Rafahin alueella.
Kuolleista 25 on palestiinalaisia ja neljä israelilaisia, haavoittuneita ja traumatisoituneita on tuhansia molemmin puolin rajaa.
Eskalaatio alkoi Palestinian Islamic Jihad (PIJ) -järjestön tark’ampujan haavoitettua kahta israelilaissotilasta. Hamas ja PIJ käynnistivät myös rakettihyökkäykset. Samanaikaisesti Hamasin ja PIJ johto oli Kairossa neuvotteluissa Egyptin keskustiedustelupalvelun kanssa eli hyökkäys määrättiin toimeenpantavaksi Kairosta käsin. Egyptin välityksellä nyt solmittiin myös maanantainen aselepo (tai paremminkin aiemmin sovitun hudnan palautus).
How would you respond if 700 rockets were fired at you by your neighbors?
This is what we did: pic.twitter.com/s9wJyLx5Pl— Israel Defense Forces (@IDF) May 6, 2019
https://platform.twitter.com/widgets.js
Myöhemmässä vaiheessa Gazan viikonloppua eri tahoilla analysoitaessa laskettanneen mm inhimillisiä kärsimyksiä tarkemmin ja totuttuun tapaan Israelia syytettäneen kohtuuttomasta joskin oikeutetusta voimankäytöstä. Laajalti uutisoitu raskaana olleen gazalaisnaisen kuolema lienee sekin johtunut raketinlaukaisijoiden möhläyksestä. Tällaiset tapaturmat eivät ole lainkaan poikkeuksellisia koska ensinnäkin raketteja laukaistaan siviiliasutuksen keskeltä ja toisekseen raketit tippuvat syystä tai toisesta omien niskaan. Esimerkiksi viime Gazan sodassa 2014 50 päivän aikana 280 Gazasta laukaistua rakettia räjähti joko laukaisuhetkellä tahi putosi Gazaan saavuttamatta koskaan Israelia. Tämä omien tulitus usein unohtuu uhrilukuja kauhisteltaessa ja Israelia syytettäessä.
Lähteet mm: IDF ja The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center
Viimeisimmässä selkkauksessa kuoli neljä israelilaista ja haavoittui 123. Palestiinalaisia kuoli 27 ja näistä 16 oli terroristeja joista 8 Islamic Jihadin (PIJ) jäseniä; haavoittuneita palestiinalaisia oli 154. Gazasta joista asutuksille noin 400 putosi asumattomille ja noin 200 asutuille alueille; noin 86% asutuksiin tähdätyistä raketeista torjuttiin Iron Domen ansiosta. Yksi panssarintorjuntaohjus osui israelilaiseen siviiliautoon Sderotin lähellä tappaen kuljettajan.
Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla
Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.
TykkääTykkää