Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Jordanian ristiriitainen Israel -suhde

Jordania ja Israel ovat nauttineet suhteellisen vakiintuneista naapuruussuhteista jo neljännesvuosisadan tällöin tehdyn rauhansopimuksen myötä. Pinnan alla on kuitenkin jatkuvasti jännitteitä jotka tekevät muodollisesti asiallisesta suhteesta ristiriitaisen: Yleinen viha Israelia kohtaan purkautuu ajoittain vaatimuksina tehdä jopa terrori-iskuja Israelia vastaan hallituksen julkisesti myötaillessä väestön vihamielisiä tunteita; toisaalta julkisuutta välttäen Jordanian hallinto ja viranomaiset ylläpitävät läheisiä yhteistyösuhteita Israelin kanssa.

BESA instituutin tutkija tri Edy Cohen käsittelee Israelin ja Jordanian ristiriitaista suhdetta tuoreessa julkaisussaan [ BESA Center Perspectives Paper No. 1,237, July 25, 2019 ]. Cohenin analyysin pontimena saattaa olla Jordanian parlamentaarikko Tarek Khoury’n äskettäinen (heinäkuun alku 2019) esitys siitä, että jordanialaisten tulisi räjäyttää Israelista luonnonkaasua tuomaan suunnitellut kaasuputkistot kutsui tähän tehtävään niin aikuiset kuin lapsetkin henkensä uhalla. Erikoiseksi tällaisen ”jihadismin” tekee paitsi julistuksen teko julkisesti parlamentissa myös se että Khoury edustaa maan kristittyä yhteisöä.

 

Kartassa punaisella nykyinen kaasulinja, mustalla katkoviivalla suunniteltu linja Israeliin ja vihreällä katkoviivalla Jordaniaan suunniteltu osuus. Photo credit DELEK

Monet Jordaniassa vastustavat Israelin kanssa vuodesta 2011 neuvoteltua kaasusopimusta mutta Khoury’n esitys nosti vastustuksen uudelle tasolle. Itse sopimus allekirjoitettiin vuonna 2016 Yhdysvaltain välityksellä. Sopimuksen mukaan Israelin Leviathan kaasukentiltä on tarkoitus siirtää Jordanian sähköyhtiölle 15 vuoden aikana $10 miljardin arvosta kaasua alkuvuodesta 2020 lukien.

Monet parlamentin jäsenet ovat vastustaneet sopimusta ”sionistisen vihollisen” kanssa, merkittävä osa väestöstä vastustaa sitä ja useissa mielenosoituksissa on vaadittu sopimuksen peruuttamista. Monia ärsyttää se, että sopimus on kirjoitettu englanniksi ja siinä käytetään valuuttoina vain shekeleitä ja dollareita eikä jordanian dinaareita. Joulukuussa 2014 merkittävä määrä parlamentaarikkoja äänesti sopimusluonnoksen hylkäämisen puolesta; hallitusta on myös vaadittu syytteeseen sopimuksen allekirjoituksesta ilman parlamentin hyväksyntää. Sopimusta on vaadittu peruutettavaksi hinnalla millä hyvänsä (sopimussakko tästä olisi $1.5 miljardia).

Rauhansopimuksen myös Israelilla ja Jordanialla on normaalit diplomaattiset suhteet ja yhteistyö maiden välillä on hyvällä tasolla, kaasun ohella aiemmin ja edelleen Israelista on toimitettu vesi- ym resursseja Jordaniaan ja jossain määrin Israelista on toimitettu myös aseita ja välineitä Jordanian armeijan käyttöön. Viime vuosina yhteistyötä lienee auttanut myös Jordanian hallinnon pyrkimys hyviin suhteisiin USAn kanssa ja halu miellyttää Trumpin hallintoa.

Dual Reality: Israel-Jordan Gas Deal by Ari Rusila

Julkisen (vihamielisen) retoriikan keskellä Jordanian hallinto toimii rationaalisesti, se ei ole tekemässä mitään kaasusopimuksen peruuttamista ajavia julistuksia koska sopimusta pidetään kuningaskunnalle elintärkeänä. Odotettavissa on myös kuningas Abdullah’n sopimusta tukeva lausunto. Kaasusopimuksen ohella ristiriitaa jatkossa aiheuttanevat muutamat Jordanian ja Israelin väliset maanvuokrasopimukset eli vuokraako Jordania Israelille jatkossa “Rauhansaaren” ja Tzofarin enklaavin alueita vaiko ei.

Lähde: BESA Center Perspectives Paper No. 1,237, July 25, 2019 


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel  -verkkojulkaisussa

One comment on “Jordanian ristiriitainen Israel -suhde

  1. Ari Rusila
    28/07/2019

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 28/07/2019 by in Ajankohtaista, Talous ja yhteiskunta and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 386 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: