Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Hizbollahin ohjusohjelmaan vuoden viive

Droonihyökkäys viime sunnuntaina (25.8.2019) Hizbollahin tukikohtaan Beirutissa oli merkittävämpi kuin aluksi uutisoitiin. Nyttemmin on paljastunut hyökkäyksen kohdistuneen terrorijärjestön mediakeskuksen sijaan tilaan, jossa väliaikaisesti sijaitsi avaruus- ja ohjusohjelmissa käytetty sekoitin [vertical planetary mixer] jonka tarkoituksena on tehdä kehitteillä oleviin täsmäohjuksiin välttämätöntä huippulaatuista polttoainetta. Vielä sekoitintakin tärkeämpää lienee siihen liittyvän tietokoneistetun ohjausyksikön tuhoaminen. Operaation oletetaan hidastavan Hizbollahin täsmäohjusohjelmaa jopa vuodella.

Hizbollahin tv-kanava Al-Manarin raportin mukaan kaksi iskun tehnyttä droonia (miehittämätöntä lennokkia) lensivät kohteeseensa kahdeksan kilometrin päässä Libanonin rannikolla Beirutin eteläpuolella olleista israelilaisista tykkiveneistä. Kumpikin drooneista oli varustettu 5.5 kilogramman räjähteillä.

Erityisen kallis ja harvinainen iranilaisvalmisteinen sekoitin painoi kahdeksan tonnia ja se on/oli ohjausyksiköineen keskeisimpiä osia Hizbollahin muuntaessa parhaimpia ohjuksiaan tarkoiksi koko Israelin kattaviksi täsmäohjuksiksi jotka voidaan varustaa satojen kilojen taistelukärjellä. Täsmäohjukset ovat Israelin pääasiallinen uhka Libanonista käsin ja tällä hetkellä Hizbollahilla arvioidaan olevan noin 200 tällaista huipputarkkaa asetta järjestön koko arsenaalin ollessa noin 100 000 raketin ja ohjuksen luokkaa.

 

Aiemmat raportit kertoivat mm, että droonit olivat tiedustelutehtävissä ja räjähteiden olevan niiden satunnaisen putoamisen varalta droonien itsetuhontaan. Toisaalta kohteena mainittiin olevan Iranin vallankumouskaartin Qassem Soleimanin Hizbollahin pääedustaja joka olisi ollut tarkoitus tappaa toisen droonin osoittaessa kohteen ja toisen tehdessä itse tuhotyön. Hizbollah kertoi kohteena olleen sen mediakeskus ja Israelin armeija ei juuri kommentoinut koko iskua. Nyt kuitenkin kohteeksi mitä todennäköisimmin on varmistunut täsmäohjusohjelmalle kriittiset laitteet.

Israel on enemmän kertonut yksityiskohtia sen samana viikonloppuna tekemästä ilmaiskusta Damaskoksen eteläpuolella olevaan Aqraban kylään, josta sijaitsevasta merkittävästä tukikohdasta Iranin vallankumouskaartin ja Hizbollahin on väitetty valmistelleen massiivista drooni-iskua Israelin pohjoisosiin. Iskua oli valmisteltu useita kuukausia ja se oli tarkoitus tehdä samanaikaisesti usealla räjähtein varustelluin iranilaisvalmiteisin droonein, samaa mallia kuin huthien Jemenissä saudeja vastaan käyttämät. Torjutun droonin-iskun merkitystä kuvaa se, että sen koulutusta, rahoitusta ja valmisteluja henkilökohtaisesti valvoi itse Iranin vallankumouskaartin johtaja Qasem Soleimani. Ryhmä iranilaisia pilotteja oli tullut vajaa viikko sitten Syyriaan operoimaan itse sunnuntaiksi 25.8.2019 suunniteltua iskua. Iskun paljastus ja torjunta osoitti Israelin vaikuttavan teknologia- ja tiedusteluosaamisen tason.

 

Timeline of events over the past week amid an escalation in the Middle East involving Syria, Iraq and Israel. Credit: Haaretz

Hizbollah on luvannut kostaa iskun lähiaikoina ja Israel puolestaan on USAn välityksellä lähettänyt Libanonin hallitukselle viestin että kostoiskun tullessa se ei rajoita vastaiskuaan vain Hizbollahiin vaan koko Libanonin alueelle. Isku on sikäli poikkeuksellinen että sitten Toisen Libanonin sodan 2006 Israel on pitkälti pidättäytynyt iskuista Libanoniin keskittyen sen sijaan kehittyneiden ohjusten ja niiden valmistamiseen käytettävän teknologian tuonnin estämiseen Libanoniin tekemällä ilmaiskuja Syyriasta ja Irakista lähteneisiin kuljetuksiin. Jää nähtäväksi johtavatko viikon takaiset iskut kostokierteeseen tai jopa laajempaan aseelliseen selkkaukseen Israelin ja Hizbollahin/Iranin kesken; Israel on tähän kuitenkin valmistautunut mm perumalla toistaiseksi pohjoisten joukkojensa lomavapaat ja päivittämällä muutoinkin puolustustaan.

Lähteet mm: Times of Israel , i24News, Israel Defense , Israel Today ja Jerusalem Post

Aiemmin Hizbollah/Iran uhasta mm:

Uhka pohjoisesta: Iran c/o Hizbollah
Hizbollahin vihakoulutus
Operaatio Northern Shield
Kolmas Libanonin sota valmisteilla

Toisen Libanonin sodan opetukset

Päivitys 1/9/2019, 19:30

Kostoisku Libanonista tapahtui nelisen tuntia sitten:  ”Hizbollah laukaisi 2-3 panssarintorjuntaohjusta Libanonista osuen IDF:n vartioasemaan ja ambulanssiin, IDF tulitti vastuussa olevaa Hizbollahin yksikköä. Yksikään israelilainen ei loukkaantunut hyökkäyksessä”  (Lähteenä IDF:n virallinen twittertili)


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel  -verkkojulkaisussa

6 comments on “Hizbollahin ohjusohjelmaan vuoden viive

 1. Ari Rusila
  31/08/2019

  Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

  Tykkää

 2. Päivitysilmoitus: EU tukee laittomien palestiinalaissiirtokuntien rakentamista, YK puolestaan terrorismia | Ariel - Israelista suomeksi

 3. Päivitysilmoitus: Jännitteet nousussa Israelin-Libanonin rajalla | Ariel - Israelista suomeksi

 4. Päivitysilmoitus: Koko Hizbollah terroristijärjestöksi | Ariel - Israelista suomeksi

 5. Päivitysilmoitus: Iranin ydinohjelman aikaikkuna <6 kk | Ariel - Israelista suomeksi

 6. Päivitysilmoitus: Iranilaistankkerien mystiset vauriot | Ariel - Israelista suomeksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 31/08/2019 by in Ajankohtaista, Puolustus and tagged , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 386 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: