Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Uusi uhka idästä

 

Huthien (Iranin) yhdistetty drooni ja risteilyohjusisku Saudi Arabian öljylaitoksiin

Israelin ohjuspuolustus on uusien haasteiden edessä Yhdysvaltain osin vetäydyttyä alueelta ja shiia vs. sunni sekä Saudi Arabia vs Iran -konfliktien saadessa uusia muotoja. Uusin uhka Israelille ovat Iranin kehittämät ”kamikatze” droonit sekä Iranin Irakiin siirtämät risteilyohjukset joita molempia on käytetty Saudi Arabian öljyntuotantoon tehdyissä iskuissa ja jotka iskut epävakauttivat öljyntuotantoa ja markkinoita jopa globaalissa mittakaavassa.

Iranilaisohjusten siirto Irakiin ja niiden sekä droonien menestyksekäs käyttö saudijalostamoja vastaan on asettanut IDF:n hälytystilaan ja myös Israelin turvallisuuskabinetti on kokoontunut asian tiimoilta. Keskeisenä teemana on ollut puolustuksen keskittyminen vaikeasti havaittavia matalalla lentäviä risteilyohjuksia ja drooneja vastaan.

 

Eri iranialaisten, läntisten ja irakilaisten lähteiden mukaan Iran on sijoittanut risteilyohjuksiaan Irakiin tulevien eskalaatioiden varalle. Kymmenien ohjusten siirto Irakiin on nähtävissä myös varoituksena USA:lle ja Israelille näiden harkitessa hyökkäyksiään Syyriassa ja Irakissa olevia Iranin vallankumouskaartin joukkoja vastaan. Ohjusten kantaman oletetaan vaihtelevan 200-700 kilometriin jolloin niin Tel Aviv kuin Riadkin olisivat niiden kantaman sisäpuolella etelä- tai länsi-Irakista laukaistaessa.

Maailman johtavana pidetty Israelin armeijan (IDF) ohjuspuolustusjärjestelmä käsittää neljä kerrosta: Iron Dome järjestelmä kehitettiin erityisesti Hamasin Gazasta ampumia lyhyen kantaman raketteja vastaan, David Sling puolestaan on tarkoitettu keskipitkän matkan rakettien torjuntaan ja ylimpänä kerroksena ovat Arrow-2 ja Arrow-3 ohjukset ballistisia ohjuksia ja sateliitteja vastaan.

Israel missile defence

 

Israelin nykyisessä ohjuspuolustusjärjestelmässä on vielä kehitystyötä jäljellä. Iron Domen torjuntaprosentiksi lasketaan 59% – 75% eli järjestelmä ei ole aukoton eikä myöskään alueellisesti kattava/riittävä keskitettyjä raketti-iskuja vastaan. David Sling puolestaan vielä puutteellinen ja tämä tuli esiin 23.7.2018 kun kaksi David Sling torjuntaohjusta laukaistiin venäläisvalmisteista SS-21 Scarab taktista ballistista ohjusta vastaan. Syyrian armeija oli laukaissut SS-21 ohjuksen kapinallisjoukkoja vastaan, Israelin ilmapuolustus laski virheellisesti ohjuksen olleen suunnattu pohjois-Israeliin ja torjuntakin epäonnistui. Myös Arrow-3 ohjuksen testauksissa on ilmennyt ongelmia.

Tasokkaat droonit eri puolilla rintamalinjaa – Mohajer (IR) vs. Harper (IL)

Nyt Israel on kehittänyt uuden järjestelmän saudien öljykenttiä vastaan käytetyille risteilyohjuksille: Israel Aerospace industries (IAI) yhtiön jalostama Barak-8ER järjestelmä on nyt käyttöönottovaiheessa. Kyseessä on aiemman Barak-8 ohjuksen pidemmän – 150 km – kantaman versio aiemman 70 km kantaneen version sijaan. Pystyyn laukaistava ohjus omaa 360 asteen peiton, aiempaa nopeamman reagointikyvyn, lyhyemmän minimietäisyyden, hyvän operoitavuuden ja korkean immuniteetin elektroniselle häirinnälle. Ohjus on osa Barak MX järjestelmää jossa tutkat havaitsevat aiempaa tarkemmin matalalla lentäviä kohteita

Saudi Arabian öljylaitoksiin tehdyissä iskuissa käytetyt risteilyohjukset olivat iranilaista Qudas 1 -tyyppiä. Sekä risteilyohjukset että ”kamikaze” -droonit ohittivat traditionaalisen Patriot ohjuspuolustuksen paljastaen näin Patriotin heikon kohdan. Tilannetta pyritään nopeasti korjaamaan asentamalla Raytheonin kehittämä Howler vasta-drooni järjestelmä Patriotiin. Uudistus parantaa puolustusta matalalla ja hitaasti lentäviä kohteita vastaan.

Aiemmin Israelin ohjuspuolustuksesta:

Israelissa nyt maailman kehittynein ohjuspuolustus

Drone Guard

David’s Sling valmis

Arrow 3 ohjus testattu

Israelille uusi meripuolustusohjus

Lähteet mm: i24News , Breaking Defense


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

One comment on “Uusi uhka idästä

  1. Ari Rusila
    27/10/2019

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 27/10/2019 by in Ajankohtaista, Puolustus and tagged , , , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: