Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Sar-El keikan hajahuomioita

Tämänvuotisen Sar-El [Israelin armeijan vapaaehtoisohjelma] -jaksoni päätyttyä seuraavassa muutamia kokemuksia sekä yleistilanteen osalta että tämänkertaisen palvelupaikan tiimoilta.

Marraskuun puolivälissä oli juuri tapahtunut Gazassa IDF:n tekemä Islamic Jihad komentajan eliminointi. Tästä raivostuneina ko järjestö ampui vajaat 400 rakettia Gazasta Israeliin siten että myös Tel Avivissa koettiin hälytyksiä. Iron Domen torjuntaprosentti oli jopa 90 joten suurempaa vahinkoa raketit eivät juurikaan aiheuttaneet. Iron Domeahan käytetään vain niihin raketteihin jotka suuntautuvat asutusalueille eli erämaahan menevät raketit saavat rauhassa jatkaa matkaansa. IDF:n vastaiskuissa tuhottiin sitten laukaisupaikkoja eikä Gazassa vältytty kuolonuhreilta kuin haavoittuneiltakaan.

Muutaman päivän kuluessa selkkaus Islamic Jihadin osalta päättyi mutta rakettitulitus ei. Syyriasta Iranin vallankumouskaartin toimesta ammuttiin pohjois-Israeliin muutama raketti ja IDF luonnollisesti teki sinne myös vastaiskun. Edelleen marraskuun lopulla myös Hamas intoutui muutaman raketin laukaisuus Gazasta samoin vastatoimin. Syy Hamasin lievään aktivoitumiseen nyt jäi epäselväksi, Israel puolestaan iski Hamasin asemiin uutta lentoreittiä käyttäen ja myös syytä tähän en tiedä. Sinänsä oli poikkeuksellista, että todellakin raketteja ammuttiin kolmen järjestön toimesta parin viikon sisällä.

Poliittinen tilanne Israelissa säilyi edelleen takalukossa kuten liki koko kuluneen vuoden. Netanjahun jälkeen Gantzkaan ei saanut hallitusta kasaan. Kolmannet vaalit vuoden sisään ovat vältettävissä vain jos Knessetistä löytyy enemmistö uuden pääministeriehdokkaan taakse. Tähän aiheeseen ja siihen liittyvään vt pääministeri Netanjahun syytteeseenpanoon palannen loppuviikosta.

Itse Sar-El jaksoni tapahtui tällä kertaan armeijan [raja-]poliisin palveluksessa. Paikan nimeä tai sijaintia en tälläkään kertaa voi ilmaista todettakoon sen sijainneen jollakin rajalla ja ainakin Israelin kannan mukaan sen oikealla puolella [Palestiinalaishallinnolla ja kansainvälisellä yhteisöllä asiasta lienee hieman poikkeava näkemys].

Palveluspaikan fasiliteetit – mm ruoka, siisteys, majoitus- ja pesutilat – olivat nyt erinomaiset mutta työ sen sijaan raskasta ja likaista; aiemmin tilanne on ollut usein liki päinvastainen. Ryhmässämme oli nyt edustus Suomen ohella USAsta, Meksikosta, Kanadasta, Italiasta ja Etelä-Afrikasta. Varsinkin viimemainitun kanssa oli jälleen antoisaa keskustella käsitteestä apardheid josta palestiinalaisaktivistit tukijoineen usein syyttävät Israelia. Etelä-Afrikkalaisen näkemyksen mukaan kyse oli pohjimmiltaan erillisestä kehityksestä vaikkakin se saikin rotuerottelua korostavan leiman mm julkisissa palveluissa ja tiloissa; joka tapauksessa aivan eri juttu kuin Länsirannan kiistellystä tilanteesta aiheutuvat ongelmat.

Ohjelman ilta-aktiviteettiosuudessa oli tällä kertaa poikkeuksellisen paljon keskusteluja eri aloja edustavien sotilaiden ja siviilien kanssa mikä sinänsä oli antoisaa. Viikonloppuekskursiomme tapahtui nyt Tel Avivissa katsomassa sikäläisen juutalaisasutuksen varhaisvaiheita sekä modernien esittävien taiteiden keskusta [molemmat Carmel markkina-alueen liepeillä].

Kuva tukikohdan synagogasta. Credit: Ari Rusila.

Tässä päällimmäiset muistikuvat. Todettakoon, että tapasin vapaalla myös suuren suomalaisryhmän joka oli kokonaisuudessaan sijoitettu toiseen palvelupaikkaan; todella hienoa että tällainen osallistuminen ryhmänä Suomesta näyttää virinneen uudelleen. Vapaalla tapasin myös osallistujia Venäjältä, Tanskasta ja Ruotsista joista maista harvemmin vapaaehtoisia tulee. Kun nykyisin antisemitismi on nostanut päätään olivat useat oman ryhmäni jäsenet todella innoissaan siitä miten monesta kolkasta maailmaa löytyy Israelin ystäviä myös IDF:n vapaaehtoisiksi.

 

 

Ryhmämme marraskuussa 2019 (yhden osanottajan kasvokuva pyynnöstä epäselvä, ”blurrattu” koska nettijulkaisu). Photo credit: Luis Vega


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

 

One comment on “Sar-El keikan hajahuomioita

  1. Ari Rusila
    01/12/2019

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 01/12/2019 by in Ajankohtaista, Puolustus and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: