Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Vuosisadan Diili vuodettu?

Libanonilainen Hizbollahin tukema Al Mayadeen TV-kanava väittää –  i24NEWSin mukaan – saaneensa osia USAn Presidentti Donald Trumpin kauan odotetusta Israel-Palestiina rauhansuunnitelmasta. Ns. ”Vuosisadan diili” käsittäisi kolmikantaisen sopimuksen Israelin, PLOn ja Hamasin välillä ja sen pohjalta muodostettaisiin ”Uusi Palestiina” valtio Länsirannalle ja Gazaan.

Luonnoksen mukaan Jerusalemia ei jaettaisi vaan kaupungin itäosien arabiväestöstä tulisi Palestiinalaisvaltion kansalaisia. Jerusalemin kaupunki olisi vastuussa koko alueestaan paitsi Uuden Palestiinan kansalaisilleen järjestämän koulutuksen osalta joka vastikkeeksi maksaisi kaupungille kiinteistöverot ja vesimaksut. Juutalaisten ei sallittaisi ostaa arabien kiinteistöjä tai koteja eikä arabeillakaan olisi vastaavaa mahdollisuutta juutalaisasumusten osalta. Jerusalemiin ei liitettäisi uusia alueita ja pyhien paikkojen hoito jatkuisi nykyiseen tapaan sillä erotuksella, että vastuu siirtyisi Jordanialta Saudi Arabialle.

Uusi Palestiina -valtio olisi demilitarisoitu pl poliisivoimien tarvitsema välineistö ja esim. Hamasin aseistus luovutettaisiin Egyptille.  Väitetyn luonnoksen mukaan vastuu sopimuksen toteutuksesta kuuluisi kaikille osapuolille. Mikäli joku osapuoli kieltäytyy sopimuksesta peruu USA kaiken taloudellisen avun kyseiselle osapuolelle.

Hamasin kontrolloimalle Gazalle – osana Uutta Palestiinaa – Egypti luovuttaisi uusia maa-alueita Siinailta maanviljelystä, kaupallista toimintaa ja lentokenttää varten kuitenkin ilman asumisoikeutta. Israelin olemassaolevat Länsirannalla sijaitsevat asuinalueet käsittäen myös eristyneet uudisasutukset jäisivät edelleen Israelin valtion alaisuuteen. Uuden Palestiinan Länsiranta ja Gaza puolestaan liitettäisiin toisiinsa 30 metrin korkeuteen maanpinnasta korotetulla valtatiellä. 

 

OP-Ed kommentti:

Valkoisen Talon pitkään hahmottelemasta ”Vuosisadan Diilistä” on toistaiseksi virallisesti julkaistu vain suunnitelman talousosa (Ks. Trumpin Lähi-itä diili: Talousosa [Op-Ed]  ). Poliittisen osan julkaisua on lykätty useaan otteeseen koska Israelin poliittinen tilanne on ollut takalukossa jo vuoden päivät; nyt Israel on käymässä vuoden sisään kolmansiin Knessetin vaaleihin maaliskuussa 2020 koska aiempien vaalien jälkeen ei ole onnistuttu muodostamaan enemmistöhallitusta.

Valkoinen Talo ei luonnollisestikaan ole vahvistanut libanonilaismedian paljastuksia suunnitelman sisällöstä. Kyse ei välttämättä kuitenkaan ole valeuutisesta vaan pikemminkin pidän mahdollisena, että siinä esitetyt tiedot pohjaavat toisen käden ”kuulopuheisiin” tahi kyseessä voi olla myös Valkoisen Talon koepalloista luonnosvaiheessa olevan suunnitelman ideoiden testaamiseksi.

Mielestäni uutisoinnissa oli muutama mielenkiintoinen ja jossain muodossa ehkä itse diiliinkin päätyvää yksityiskohtaa. Ensinnäkin kysymys Jerusalemin hallinnasta siten ettei kaupunkia jaettaisi mutta arabikortteleiden asukkaat nauttisivat uuden palestiinalaisvaltion palveluista on ehkä uusi idea vaikkakin itse pitäisin selkeämpänä liittää Jerusalemin arabikorttelit suoraan Ramallahin alaisuuteen.

Sinai option, Ari RusilaMaa-alueiden liittäminen Gazaan puolestaan on aiemmin jo useaan kertaan esitetty nyt vesitetty versio ns. Siinai optiosta (Ks. Siinai optio jälleen ratkaisuksi  ) ja mielestäni joko maa-alueiden liittäminen suoraan Gazaan tahi sitten laajentuneen Gazan liittäminen itsehallinnollisena autonomiana Egyptiin olisivat selkeämpi ratkaisu.

Länsirannalla olevien israelilaisasutusten suhteen on nähdäkseni selvää, että ns. Vihreän linjan ja turvamuurin välisellä alueella olevat israelilaiskaupungit ja asutukset liitetään missä tahansa sopimuksessa tai yksipuolisella toimenpiteellä Israeliin. Sen sijaan kaikkien erillisten ehkä ilman rakennuslupia tehtyjen uudisasutusten pysymistä Israelin alaisuudessa en pidä tarkoituksenmukaisena koska niiden turvallisuuden takia kulkuväylillä olevat armeijan tarkastuspisteet haittaavat arabiasukkaiden esteetöntä kulkua ja lisäksi sitovat kohtuuttomasti resursseja. Mielestäni juutalaisten erillisasutusten siirto suojaan turvamuurin sisään palvelisi parhaiten sekä israelilaisia että palestiinalaisia.


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 25/12/2019 by in Ajankohtaista, Politiikka.

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 346 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAri Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

%d bloggaajaa tykkää tästä: