Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

”Vuosisadan diili”: Trump, Gantz ja Netanjahu

Vuosisadan diili” – Valkoisen Talon rauhansuunnitelma – saatetaan julkaista vielä tammikuussa 2020. USAn Presidentti Donald Trump on kutsunut sekä Israelin virkaatekevän pääministeri Benjamin Netanjahun että Blue and White allianssin johtaja Benny Gantzin ensi viikolla Washingtoniin keskustelemaan presidentin hallinnon valmistelemasta Lähi-idän rauhansuunnitelmasta. Presidentti Trumpin mukaan kyseinen suunnitelma on hyvä ja voi hyvin jopa toimia.

Pääministeri Netanjahu oli aiemmin kutsuttu Valkoiseen Taloon tammikuun 28. päivänä mutta mutta on vielä vahvistamatta muuttaako Gantzin mukaankutsuminen ajankohtaa. Joka tapauksessa suuri poliittinen draama on tulollaan. Jerusalemissa uskotaan ”Vuosisadan diilin” olevan Israelin historiassa myönteisimmän ja ottavan kantaa myös rajakysymyksiin kuten erityisesti Israelin suvereniteetin ulottaminen suuremmalle tai pienemmälle osaa Länsirantaa.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Enemmistö Israelin puolueista suhtautuu rauhanaloitteeseen myönteisesti mutta Palestiinalaishallinto puolestaan hyvinkin varauksellisesti. Sekä Valkoisessa talossa pidettävä yhteisneuvottelu että mahdollinen suunnitelman julkistus tapahtuvat Israelin kannalta ajankohtana jolloin maa on menossa kolmansiin Knessetin vaaleihin vuoden sisään 2. maaliskuuta 2020.

Trumpin suunnitelman julkistus on viimeksi viivästynyt koska Israeliin on pyritty tuloksetta muodostamaan enemmistöhallitusta kaksien aiempien vaalien jälkeen. Nyt Trumpin uskotaan kyllästyneen odottamaan ja siksikin esittelevän suunnitelmansa molemmille Israelin politiikan pääliittoutumille samaan aikaan.

Suunnitelmasta on aiemmin virallisesti julkistettu vain sen talousosa (siitä mm Trumpin Lähi-itä diili: Talousosa [Op-Ed] ) mutta poliittisesta osasta on vain epävirallisia toisen käden vuotoja.  

Diilin poliittisen osan arvioidaan sisältävän demilitarisoidun Palestiinan valtion muodostamisen ja sen käsittävän 80% Länsirannan alueesta sekä että Israel täysin kontrolloi ko valtion rajoja. Jäljelle jäävä Israeliin liitettävä 20% mahdollistaisi israelilaisten Länsirannan uudisasutusten liittämisen Israeliin.  Edelleen Jerusalem säilyisi Israelilla eikä merkittävää ns. pakolaisten paluumuuttoa tapahtuisi.  Tämän nyt israelilaisten tv-kanavien 12 ja 13 raportoimien  tietojen valossa esiteltävä suunnitelma on Israelille aiemmin epävirallisesti raportoituja suunnitelmia anteliaampi Jerusalemin, uudisasutusten ja pakolaiskysymyksen suhteen.


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

One comment on “”Vuosisadan diili”: Trump, Gantz ja Netanjahu

  1. Ari Rusila
    25/01/2020

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 25/01/2020 by in Ajankohtaista, Politiikka and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: