Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

IsraEl2020

Knessetin vaalit – kolmannen kerran vuoden sisään – toivat torjuntavoiton virkaatekevän pääministeri Netanjahun Likud -puolueelle. Kun annetuista äänistä oli laskettu 97 prosenttia, Likud ja sen oikeistolaiset liittolaispuolueet näyttivät saavan parlamenttiin 58 paikkaa kun taas aiemman Israelin armeijan komentaja Benny Gantzin Blue&White -puolue liittolaisineen on jäämässä 55 paikkaan. Edellisissä vaaleissa hienoisen voiton vei juurikin Ganzin vetämä oppositio mutta kuten tällöin myös nyt Netanjahun koalitio oli yhtä kaikki jäämässä kolmen paikan päähän enemmistöstä.

Likudin voitto merkinnee uusia mahdollisuuksia Israelin poliittisen takalukon aukeamiseen. Vaalivoittajana Netanjahu on selvä pääministeriehdokas jota asemaa hän puolestaan tarvitsee saadakseen immuniteetin häntä vastaan valtakunnanoikeudessa oikeuskanslerin nostamia syytteitä vastaan.

 

Neljänsien ennenaikaisten vaalien välttämiseksi paineet kansallista yhtenäisyyshallitusta kohtaan ovat suuret poliittisen järjestelmän edes minimaalisen uskottavuuden säilyttämiseksi. Tämä hallitus muodostuisi Likudin ja Blue&Whiten ympärille ja vaa’ankieliasemassa oleva ex-ulkoministeri Libermanin sekulaari oikeistopuolue on suostuvainen osallistumaan vain tällaiseen koalitioon. Tämä puolestaan merkitsisi, että Netanjahu joutuisi hylkäämään tähänastiset uskonnollisista oikeistopuolueista koostuvat liittolaisensa. 

Peruskuvio hallituksen muodostamisessa on nyt sama kuin aiempien vaalien jälkeenkin ja se on esitettynä allaolevassa silloisessa infograafissa.  Tällöin lopputulemaan ei päästy joten jouduttiin nyt käytyihin uusintavaaleihin.

Sinänsä ohjelmalliset kysymykset – koskien mm Lähi-idän liki kuollutta rauhanprosessia ja sitä elvyttämään tähtäävää Valkoisen Talon ”vuosisadan diiliä” – eivät ole keskustan, keskusta-oikeiston ja keskusta-vasemmiston yhtenäisyyshallituksen muodostamisen tiellä. Aiemmat yritykset ovat kilpistyneet nimenomaan Netanjahun henkilöön koska Gantz ei halunnut samaan hallitukseen korruptiosyytösten kohteena olevan Netanjahun kanssa. Nyt siihen on lievä pakko koska kansa kuitenkin antoi vakuuttavan tukensa Netanjahulle syytöksistä välittämättä.

Muut vaihtoehdot ovat toki mahdollisia esimerkiksi oikeistolaisen tai vasemmistolaisen enemmistöhallituksen muodostaminen toisesta leiristä saatavien loikkareiden tuella mutta tämä lienee viimeinen vaihtoehto ennen uusintavaaleja.  Samaan aikaan hallituksen muodostamista ja sen tulevaa toimintaa varjosta pääministerikanditaatti Netanjahua vastaan 17. maaliskuuta 2020 alkava oikeusprosessi joka pahimmassa tapauksessa saattaa viedä vuosia.

Lähteet: Jpost , HonestReporting


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

One comment on “IsraEl2020

  1. Ari Rusila
    04/04/2020

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 04/03/2020 by in Ajankohtaista, Politiikka and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: