Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Korona aukaissee Israelin hallintokriisin

These are not normal days, and they require abnormal decisions” (Benny Gantz)

Israelin poliittinen oppositioliike Blue and White hajosi draamaattisesti 26.3.2020 kun liikkeen johtaja Benny Gantz valittiin Knessetin puhemieheksi. Asiaa koskeva poliittinen sopimus tähtää kansallisen yhtenäisyyshallituksen muodostamiseen. Valituksi tultuaan Gantz selitti shokkiratkaisuaan koronaviruksen luomalla hätätilalla ja tarpeella korjata israelilaisen yhteiskunnan jakautumista.

Gantzin odotetaan pysyvän Knessetin puhemiehenä vain lyhyen aikaa ennen kuin hän siirtyy uuteen hallitukseen varapääministeriksi ja puolustus- tai ulkoministeriksi. Gantz ja hänen Resilience puolueensa sekä aiempi Israelin puolustusvoimain komentaja Gabi Ashkenazi muodostavat siis kansallisen yhteinäisyyshallituksen yhdessä Netanjahun johtaman koalition kanssa saaden yhtäläisen määrän ministeripaikkoja. Blue and White liittoutuman Yair Lapid Moshe Ya’alon muodostavat opposition, johon kuulunevat myös Avigdor Libermanin Yisrael Beitenu ja arabien yhteislista. Oikeisto- ja vasemmistoliittoutumien pienpuolueiden asema ratkeaa jatkoneuvotteluissa mutta joka tapauksessa yhtenäisyyshallitus saa tukevan enemmistön Knessetissä.  Syyskuussa 2021 Gantzista on tarkoitus rotaatiosopimuksen pohjalta tulla pääministeri.

 

Ennen Gantzin ratkaisua Israel oli jälleen ajautumassa poliittiseen umpikujaan maaliskuun 2. päivän kolmansien ennenaikaisten vaalien jälkeen koska hän ei saanut aikaan enemmistöhallitusta Netanjahua vastustavien sinänsä Knessetin enemmistön muodostamien voimien kanssa. Neljännet ennenaikaiset vaalit olivat epävarma vaihtoehto toisaalta odotettavan heikentyvän äänestysaktiivisuuden takia ja epävarmat myös koronaviruksen mahdollisten rajoitteiden ja poikkeustilan takia.

Kolmannet Knessetin vaalit pidettiin vuoden sisään maaliskuun alussa 2020. Ensimmäiset vaalit noin vuosi sitten päätyivät tasatilanteeseen toimivan pääministeri Netanjahun oppositiojohtaja Gantzin kesken, toiset vaalit syksyllä päätyivät oppositioliittoutuman hienoiseen voittoon ja kolmannet vaalit puolestaan Netanjahun Likud -puolueen täpärään voittoon. Mikään vaali ei toistaiseksi useista tunnustelijoista huolimatta ole tuonut Knessetin enemmistöä hallituksen taakse.

Gantzin B&W on toimitti uudelle Knessetille kolme aloitetta Netanjahun suistamiseksi vallasta. Ensimmäisessä esitetään pääministerikausien rajaamista kahteen, toinen estäisi pääministerinä toimimisen syytteen alaisena ja kolmas estäisi syytteen alaisen henkilön toiminnan hallitustunnustelijana. Liebermanin Yisrael Beiteinu on toimitti vastaavia aloitteita.

Koska keskusta-oikeistolaisella Likudilla ja keskusta-vasemmistolaisella B&W:lla ei juurikaan ole merkittäviä poliittisia eroja mm turvallisuuskysymyksissä lienee on ainut este Netanjahun asema. Presidentti Rivlin on tukenut rotaatiovaihtoehtoa tilanteen ratkaisemiseksi mutta Gantz on sitä aina ennen periaatteellisesti vastustanut myöntyen esitykseen vain jos hätätilahallitus edustaisi kaikkia israelilaisia ml Arabien yhteislistan. Pandemia on nyt siirtänyt tämän esteen sivuun. Pääministeri Netanjahun pitkään odotettua oikeudenkäyntiä on nyt pandemian takia siirretty ja se alkanee aikaisintaan toukokuun 24. päivänä 2020.

Blue and White liittoutuma muodostui kun Gantzin Resilience -puolue, Yair Lapidin keskustalainen Yesh Atid , Moshe Ya’alonin Telem sekä Gabi Ashkenazi yhdistivät voimansa kaataakseen Netanjahun. Käydyissä kolmessa ennenaikaisessa vaaleissa liittoutuma onnistui ensimmäisen kerran vuosikymmeneen luomaan uskottavan vaihtoehdon Netanjahun johtamalle oikeistoliittoutumalle.

Nyt sovitulle rotaatiosopimukselle on olemassa ennakkotapaus sillä aiemmassa kansallisessa yhtenäisyyshallituksessa, vuosina 1984-88, pääministeripaikkaa kierrätettiin Shimon Peresin ja Yitzhak Shamirin kesken toisen ollessa rotiaation aikana aina ulkoministerinä ja varapääministerinä.

Poliittisesti Gantzin ratkaisu on selvä voitto pääministeri Netanjahulle koska ensinnäkin hän säilyttää asemansa ainakin syyskuuhun 2021 asti ja toiseksi hän onnistui hajoittamaan ainoan häntä todella haastavan oppositiovoiman.

Lähteet mm: Brookings , BICOM


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

One comment on “Korona aukaissee Israelin hallintokriisin

  1. Ari Rusila
    04/04/2020

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 29/03/2020 by in Ajankohtaista, Politiikka and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: