Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Keir Starmer, Labour ja taistelu antisemitismi vs vasemmistosionismi

Anti-Semitism has been a stain on our party … On behalf of the Labour Party, I am sorry.” (Keir Starmer)

Sir Keir Starmer, Britannian pääoppositiopuolueen uutena puheenjohtajana, pyysi juutalaisyhteisöltä anteeksi antisemitismin tahraa puolueessaan ja voittopuheessaan [4.4.2020] vakuutti tunnistavansa ongelman ja kitkevänsä sen pois. Starmerin toiveena on näin mahdollistaa puolueensa jättäneiden juutalaisten paluu takaisin.  Jo ennen valintaansa Starmer ilmoitti kannattavansa brittijuutalaisten ”Board of Deputies” yhteisön ”teesejä” .

https://platform.twitter.com/widgets.js

 

Viime vuosina monille Labourin kannattajille ja brittijuutalaisille ilmeni yllätyksenä, että Starmerin perhe on hyvinkin juutalainen. Hänen vaimonsa Victoria Alexanderin isä on puolanjuutalainen ja osa vaimon puoleisesta suvusta elää Israelissa. Starmerin vaimo ja hänen lapsensa ovat paikallisen synagogan jäseniä ja myös Keir sanoo osallistuneensa vaimonsa sukulaisten kanssa sapattiateroihin, vierailleensa Lontoon synagogissa ja osallistuneensa siellä perheen bar mitzvaheihin ja häihin.

Sir Keir ja vaimonsa Victoria

Starmerin valinta ei pelkästään herättänyt innostusta juutalaisyhteisöissä. Kritiikkiä aiheutti lähinnä se, että Starmer vaikuttaa peitelleen läheiset juutalaisyhteytensä aivan viime vuosiin saakka ja ettei hän millään muotoa ollut esitaistelija Labourin antisemitismiä koskevissa kysymyksissä vaan pikemminkin hiljainen sivustaseuraaja, takapenkkiläinen. Esimerkiksi Lontoon edesmennyt Rabbi Dr. David Goldberg olisi aikoinaan halunnut Starmerin enemmänkin taistelevan Labourin antisemitismiä vastaan, varsinkin Starmerin vaimo ja hänen lapsensa olivat hänen synagogansa jäseniä.

Vaalikampanjan aikana haastatteluissa Starmer oli hieman varauksellinen suhteessa sionismiin. Jewish Newsille hän tosin totesi kannattavansa sionismia, ehdottomasti kannattavansa Israelin oikeutta olla kotimaasaan, mutta tuntevansa huolta siitä, että sionismi merkitsee eri asioita eri ihmisille jopa siihen mittaan ettei hän sen kaikkia suuntauksia kannata. Jewish Chroniclelle hän totesi, että ”jos sionistiksi määritellään joku joka uskoo Israelin valtioon niin siinä mielessä minä olen sionisti.”

Britannian Laboria kannattaneet juutalaiset ovat viime vuosina joukoittain jättäneet puolueen koska heidän mielestään Labourista Corbynin kaudella oli tullut institutionaalisesti antisemitistinen. Jopa itseään Corbynia pidettiin antisemiittinä pro-Palestiina poliitikkona joka sivuutti liki täysin sadat antisemitistiset ilmiöt puolueessaan. Tilanne kärjistyi jopa siihen mittaan, että helmikuussa seitsemän Labourin parlamentaarikkoa ja pian kaksi muutakin erosi puolueesta.

Keir Starmerin valinta puoluejohtajaksi sai kritiikkiä Labourin Corbynia kannattaneelta vasemmistosiiveltä johon kuuuluu myös, tosin kannatukseltaan marginaalinen, Jewish Voice for Labour -ryhmä. Kriittisyys pohjaa siihen, että Starmer sai erityisesti kannatusta puolueen oikeistoon ja keskustaan lukeutuvilta ryhmiltä sekä myös valtavirtamedialta. Vasemmiston kriittisyys ei siis johtunut niinkään Starmerin oletetusta sionismista vaan pelosta, että hän ohjaa puolueen takaisin ”myyttiselle keskikentälle” hieman samaan tapaan kuin Tony Blair aikoinaan teki.

Antisemitic attitudes among the UK population by political position according to the 2017 JPR survey. The very right-wing are the most antisemitic, while those on the left of the political spectrum are in line with the average of the general public.

Antisemitististen asenteiden määrää Britanniassa on mitattu sekä yleisellä tasolla että juutalaisten kokemana. Vuonna 2017 Campaign Against Antisemitism kysyi 1864 brittijuutalaiselta näkemyksiä Labourin antisemitismistä ja aikuisten osalta 83% koki Labourin olevan liian salliva antisemitismiin puolueen parlamenttiedustajien tai kannattajien suhteen. Syyskuussa 2018 Jewish Chroniclen kyselyssä 85.9% brittijuutalaisista näki Jeremy Corbynin antisemitistina ja 85.6% katsoi Labour puolueen omaavan korkean tai hyvin korkean määrän antisemitismiä puoluejäsenten ja edustajien keskuudessa.

Toukokuussa 2016 YouGov mielipidetiedustelussa 49% Labour puolueen jäsenistä koki ettei puolueella ole mitään ongelmaa antisemitismin suhteen, 47% myönsi ongelman olevan joskaan ei pahemman kuin muissa puolueissa ja 5% näki antisemitismin olevan suurempi ongelma Labourissa kuin muissa puolueissa. Heinäkuussa 2019 YouGov tiedustelu Labour puolueen jäsenten keskuudessa osoitti että 70% vastanneista ajatteli antisemitismin olevan merkittävä ongelma puolueen sisällä. Yleisellä tasolla Britannian väestöltä kysyttäessä (JPR mielipidetiedustelu 2017) suurimmat antisemitistiset asenteet löytyvät äärioikeistosta ja sen jälkeen äärivasemmistosta. (em mielipidetiedustelujen lähteenä WikiPedia )

Starmer oli jo ennen valintaansa ja varsinkin sen jälkeen ottanut voimakkaasti kantaa antisemitismiä vastaan kuin myös aktiivisesti ottanut yhteyttä Britannian juutalaisjärjestöihin ja tässä mielessä on uskottavaa että hän myös pyrkii toteuttamaan lupauksensa kitkeä antisemitismi puolueesta tai ainakin sen korkeammista elimistä.

Lähteitä: TimesOfIsrael , WikiPedia

Liite: Jewish Labour Movement


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

2 comments on “Keir Starmer, Labour ja taistelu antisemitismi vs vasemmistosionismi

  1. Ari Rusila
    15/04/2020

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: Antisemitismin karkottaminen brittien Labour -puolueesta | Ariel - Israelista suomeksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 15/04/2020 by in Ajankohtaista, Politiikka and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 386 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: