Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Vihdoinkin hallitus Israeliin

Viimeinkin hallitus! Israelin virkaatekevä pääministeri Benjamin Netanyahu ja hänen kilpailijansa, parlamentin puhemies Benny Gantz sopivat maanantain-tiistain välisenä yönä muodostavansa kansallinen yhtenäisyys-/hätätilahallituksen, jolla lopetetaan maan historian pahin poliittinen kriisi. 480 päivää ja kolmet katkerat ennenaikaiset vaalit edelsivät 20/21. huhtikuun yönä 2020 solmittua sopimusta. Uusi hallitus vannonee virkavalansa Israelin itsenäisyyspäivän jälkeen ensi viikon lopulla.

Prime Minister Benjamin Netanyahu and Blue and White leader Benny Gantz sign a unity government agreement

Kuluvan vuoden maaliskuun 2. päivän vaalien jälkeen, Gantzille annettiin neljän viikon mandaatti vakaan hallituskoalition muodostamiseksi.Tämä ei johtanut tulokseen ja Israelin poliittinen oppositioliike Blue and White hajosi draamaattisesti 26.3.2020 ja Gantzin tueksi jäi B&W:sta lähinnä hänen alunperin perustamansa Kahol Lavan -puolue. Gantz valittiin Knessetin puhemieheksi ja asiaa koskeva poliittinen sopimus tähtäsi kansallisen yhtenäisyyshallituksen muodostamiseen. Valituksi tultuaan Gantz selitti shokkiratkaisuaan koronaviruksen luomalla hätätilalla ja tarpeella korjata israelilaisen yhteiskunnan jakautumista.

Netanyahu-Gantz-sopimus on antamassa Israelille ensimmäisen vakaan hallituksensa joulukuun 2018 jälkeen ja edustavamman johdon ohjaamaan sitä vaikeissa päätöksissä. Nyt muodostuva hallituskoalitio on suhteellisen vahva sen käsittäessä todennäköisesti 72 Knessetin yhteensä 120 edustajasta. Israelin uusi hallitus voi laajapohjaisuutensa ansiosta olla merkittävä parannus välittömiin edeltäjiinsä nähden onhan ksenofobisen, kansallismielisen, Netanyahun hallitseman äärioikeistolaisen hallituksen sijaan on nyt muodostumassa vallanjakoon pohjaava oikeiston ja keskusta-vasemmiston koalitio. Huomionarvoista myös on että tärkeät salkut, mukaan lukien puolustus, ulkoasiat ja oikeus, ovat Kahol Lavanin hallussa.

Hallitus toimii 36 kuukautta, kun Netanyahu on pääministeri ensimmäisenä 18 kuukautena ja luovuttaa tämän jälkeen tehtävän Gantzille. Tämä vallansiirto tapahtuu automaattisesti ilman erillistä äänestystä tai päätöstä. Toisen sopijapuolen ollessa pääministerinä toimii toinen varapääministerinä.

Hallituksessa on aluksi 32, puolen vuoden päästä 36, ministeriä, jotka on jaettu tasan Netanyahun ja Gantzin johtamiin ryhmiin. Likud ja sen oikeistopartnerit saavat rahoituksen, terveyden, sisäisen turvallisuuden, rakentamisen, kuljetuksen ja koulutuksen salkun. Kahol Lavan (ex B&W) vastaanottaa puolustus-, ulkoasiain-, oikeus-, talous-, viestintä- ja kulttuurisalkun. Knessetin puhemies on Likudin jäsen koko hallituksen ajan. Gantzin liittolainen, hänenkin aiempi puolustusvoimien komentaja, Gabi Ashkenazi toimii ulkoministerinä ensimmäiset 18 kuukautta, ennen kuin hänet korvaa joku Likudista.

Ensimmäisen kuuden kuukauden aikana koalitio keskittyy pandemian torjuntaan, eikä se hyväksy merkittävää lainsäädäntöä, joka ei liity kriisiin. Se ei myöskään tee merkittäviä nimityksiä keskeisiin tehtäviin, jotka vaativat hallituksen hyväksyntää, kuten oikeusministeri ja poliisikomentaja. Näiden kuuden kuukauden aikana osapuolet neuvottelevat koalition alustaa sen koko eliniän ajan.

Edellä olevasta poiketen Netanyahulla on kuitenkin 1. heinäkuuta 2020 alkaen oikeus esittää hallitukselle ja/tai Knessetille äänestystä Länsirannan osien liittämisestä aiemmin julkisterun Valkoisen Talon (Trumpin hallinnon) rauhansuunnitelman perusteella. Vaikka hallituskoalition jäsenet voivat äänestää sopiviksi katsomallaan tavalla, Knessetin liittämistä edistävällä leirillä on todennäköisesti enemmistö. Itse rauhansuunnitelmaa on koordinoitu USAn kanssa yhteisessä komiteassa viime tammikuusta ja komitea pyrkii dialogiin asiasta muun kansainvälisen yhteisön kanssa tavoitteena laajalti hyväksyttävät rauhansopimukset.

Koalitiosopimukseen sisältyy useita lausekkeita, joiden tarkoituksena on varmistaa, että pääministerin tehtävät todella luovutetaan sovitulla tavalla. Esimerkiksi jos Netanyahu hajottaa Knessetin 18 ensimmäisen kuukauden aikana, Gantz siirtyisi pääministeriksi väliaikaisesti ennen vaaleja.

Sopimuksen sisältö ei sinänsä yllätä sillä se olisi voitu olennaisilta osaltaan allekirjoittaa jo huhtikuussa 2019 jolloin ylimääräisiltä ennenaikaisilta vaalikierroksilta olisi voitu välttyä. Tarvittiin kuitenkin koronan aiheuttama hätätila että kompromissiin lopulta päädyttiin.

Lähteitä: Haaretz , JerusalemPost , TimesofIsrael   ja TheNewArab

Netanyahu-Gantz emergency government


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

2 comments on “Vihdoinkin hallitus Israeliin

  1. Ari Rusila
    21/04/2020

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: Israelissa uusi ja vakaa hallitus | Ariel - Israelista suomeksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 21/04/2020 by in Ajankohtaista, Politiikka and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: