Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Israel kyberpuolustuksen suurvalta

Kyberuhat ovat osa uutta sodankäyntitapaa ja tulevat yhä yleisemmiksi.  Johtavat suurvallat Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina omaavat hyvät valmiudet toimintaan tietoverkossa niin hyökkäyksen kuin puolustuksenkin osalta. Israel puolestaan on luonut yhden maailman johtavista kyberpuolustusjärjestelmistä.

Yksi viimeisimmistä kyberhyökkäyksistä tapahtui 24.-25. huhtikuuta 2020 kun Iran iski yhdysvaltalaisten palvelimien kautta useisiin vesi- ja jätevesilaitosten johto- ja kontrollijärjestelmiin eri puolilla Israelia. Israel puolestaan katsoi Iranin ylittäneen ”punaisen linjan” iskiessään siviiliyhteiskunnan rakenteita vastaan. Vastaisku toteutettiin 9. toukokuuta 2020 hienostuneena cyberhyökkäyksenä Iranin suurimpaan ja nykyaikaisimpaan Bandar Abbasin kaupungin Shahid Rajaee -satamaan seurauksenaan sataman äkillinen ja selittämätön pysähtyminen koko logistiikkajärjestelmän kaaduttua.

Koska yhteiskunnat luottavat yhä enemmän viestintään ja tietojärjestelmiin, kuten tietokoneverkkoihin, monimutkaisten verkkojen ja koneiden käyttämiseen, maat ovat yhä haavoittuvampia. Uhat voivat vaania lennonjohtoa tai rautatiejärjestelmää, sähköverkkoja ja kaasuasennuksia. Ne voivat vaikuttaa liki kaikiin yhteiskunnan osa-alueisiin mukaan lukien maanpuolustus ja pankit. Tämä tarkoittaa, että eturintamaa ei ole ja uusi taistelukenttä on monimutkainen ja valtava.

Keskeinen kysymys tarkistettaessa lähes viikoittaisia verkkouhkia on se, ovatko ne tietyn valtion tukemia vaiko vain tietyssä maassa sijaitsevien hakkereiden aikaansaannosta. Eri maat ilmoittavat usein järjestelmällisistä hyökkäyksistä, mutta eivät pysty tunnistamaan niiden alkuperää.

Sotilasyksiköt lähettävät nykyaikana valtavan sähköisen allekirjoituksen. Vaikka itse sotilasyksiköt voivat piiloutua, niillä on nyt niin paljon järjestelmiä, kuten tabletteja, joita käytetään droonien ohjaamiseen, tai panssarivaunujen aktiivisia suojajärjestelmiä, että nämä järjestelmät voivat olla haavoittuvia kentällä. Sähköinen sodankäynti ja signaalien häiritseminen on merkittävä osa armeijan hajottamista nykyään ja kybersota voi pian tulla keskeiseksi, jopa määrääväksi, sodan elementiksi.

Israel on ollut eturintamassa tietoverkkouhkien havaitsemisessa ja puolustautumisessa niitä vastaan. Maa ryhtyi jo varhain rekrytoimaan suuren määrän kyberstaistelijoita ja kehittämään kybersotaa tukevia järjestelmiä.  Esimerkiksi jo vuonna 2012 institualisoitiin IDF:n Cyber Defender training course. Nämä järjestelmät palvelevat myös yksittäisiä kansalaisia; esimerkiksi Computer Emergency Response Center (CERT) tarjoaa Israelissa kyberhyökkäyksen kohteeksi joutuneelle jopa hätänumeron – hotline 119 – ympärivuorokautisesti 24/7.

Nyt myös Israelin kyberturvallisuusyritykset ja uudet yritykset ovat tunnustettuja ympäri maailmaa. Israelin ulkoasiainministeriön useita vuosia sitten julkaistussa raportissa todettiin, että neljäsosa maailman riskipääomarahoitteisista kyberturvallisuusyrityksistä on israelilaisia. Vuoteen 2017 mennessä Israel oli luonut vielä 300 kyberturvallisuusyritystä ja kyberturvallisuustuotteiden ja -palveluiden vienti ylsi 6,5 miljardiin dollariin vuodessa.

Kybersodankäynnillä on Israelissa merkittävä rooli niin turvallisuusdoktriineissa, tuote- ja kehitystoiminnassa, taisteluvälineissä, tiedustelussa kuin operatiivisella kenttätasollakin. Kyberpuolustusta tukeva ekosysteemi on niin kokonaisvaltainen ja vahva että Israel pitänee itsensä alan eturintamassa myös jatkossa.

Lähteenä mm: Jerusalem Post , Times of Israel

Aiemmin aiheesta mm:

800 ilmaliikennettä vastaan tehtyä verkkohyökkäystä torjuttiin Israelissa
C4i uudelleensijoittumassa Negeviin, visiona globaali kyberkeskus
Israel kyberturvallisuuden edelläkävijöitä
IsraEl2019: Kyberhyökkäyksen uhka pieni
Mossad perusti innovaatiorahaston
Be’er Shevan start-up –skene maailman kärkeä
Algoritmidiplomatiaa: Hakkeroinnilla yllytystä vastaan
Israelin uusi sotilaallinen puolustusstrategia


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

 

 

 

 

2 comments on “Israel kyberpuolustuksen suurvalta

  1. Ari Rusila
    20/05/2020

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: Iranin kyberhyökkäys pyrki lisäämään klooria Israelin vesijärjestelmään | Ariel - Israelista suomeksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 20/05/2020 by in Ajankohtaista, Puolustus.

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: