Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

OFEK 16 tiedustelusatelliitti laukaistu

OFEK16 laukaisupaikka Palmachim lentotukikohta

Ofek 16 on uusi israelilainen 6.7.2020 laukaistu tiedustelusatelliitti jonka tehtävänä on tuottaa korkealaatuista materiaalia Israelin sotilastiedustelun käyttöön. Hanke on osa Israelin tarkkailujärjestelmää joka on erityisesti luotu Iranin ydinohjelman aiheuttamaa uhkaa vastaan. Laukaisu tapahtui keski-Israelissa paikallisesti kehitetyn Shavit raketin avulla kuten aiemmatkin Ofek satelliitit. Israel on yksi vain 13 maasta maailmassa, joka pystyy lähettämään satelliitteja.

Ofek 16 on kehittyneillä ominaisuuksilla varustettu sähköoptinen tiedustelusatelliitti ja se on jo alkanut lähettää tietoa avaruudesta. Puolustusministeriön ja IAI: n insinöörit ovat jo käynnistäneet sarjan ennalta suunniteltuja testejä satelliitin toiminnan ja operatiivisen tason määrittämiseksi ennen sen täydellistä operatiivista toimintaa.

Puolustusministeri Benny Gantz tervehti onnistunutta laukaisua todeten teknologisen ylivoima ja tiedustelukyvyn olevan olennaisia maan turvallisuudelle. Satellitti kehitettiin Israelin puolustusministeriön avaruushallinnon ja Israel Aerospace Industries (IAI) -yrityksen yhteistyönä. Ofek 16 edeltäviä versioita on kehitetty ja laukaistu jo vuodesta 1988 lukien.

Puolustusministeriön avaruushallinto johti satelliitin ja sen kantoraketin kehittämistä ja tuotantoa. IAI on pääurakoitsija kun taas Elbit Systems vastaa satelliitin edistyneen kameran ja hyötykuorman kehittämisestä ja tuotannosta. Käynnistysmoottorit ovat Rafael Advanced Defense Systems yhtiön kehittämiä. Israelin armeijan tiedustelujoukkojen ja ilmavoimien edustajat ovat myös olleet syvästi mukana satelliittien kehittämisprosessissa. Kun satelliitin katsotaan olevan täysin toimintakykyinen, puolustusministeriö siirtää vastuun satelliitista IDF: n ’9900’ tiedustelupalvelulle.

Lähteenä mm: Reuters , IsraelDefense

Liite: 

Israel ja Arabiemiraatit COVID-19 yhteistyöhön

Satelliittilaukaisun ohella, mutta tyystin eri alalla, Israel Aerospace Industries (IAI) ilmoitti yhteistyösopimuksesta Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa toimivan Group42 yrityksen kanssa. Yhteistyö käsittää tutkimus- ja kehitystyön tavoitteena ratkaisujen löytäminen COVID-19 pandemiaan. Ratkaisuja etsitään tekoälyn, lasereiden ja sensoreiden kautta yhdistämällä niitä lääketieteellisiin ja teknologisiin hankkeisiin.

Hanke on hyvä esimerkki käytännön yhteistyöstä Israelin ja joidenkin arabimaiden välillä aikana jolloin arabimaat muiden ohella ovat esittäneet jyrkkiä lausuntoja Israelin Länsirannalla suunnittelemia alueliitoksia vastaan.  Samoin hanke on hyvä esimerkki siitä miten Israel on kuukausia valjastanut vahvaa puolustusteollisuuttaan taisteluun COVID-19 pandemiaa vastaan.

ELTA on maailman johtava tunnistus ja tutkajärjestelmien kehittäjä ja sen emoyhtiö IAI kansallinen teknologinen osaamiskeskus mm satelliittiteknologian, droonien, siviili-ilmailun ja kyberturvallisuuden aloilla.

Lähteet: IsraelDefense  ja EmiratesNewsAgency

 

Israelin (Rafael ja IAI) ja Arabiemiraattien (Group42) yritykset sopivat videokokouksessaan yhteistyöstä COVID-19 pandemiaa vastaan.

 

 


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

2 comments on “OFEK 16 tiedustelusatelliitti laukaistu

 1. Ari Rusila
  10/07/2020

  Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

  Tykkää

 2. Ari Rusila
  19/07/2020

  Päivitys 19/7/2020:

  Elbit System toimitti Ofek-16 satellittiin Jupiter avaruuskameran, jonka resoluutio 600 km:n korkeudesta on 50 cm; näin Ofek-16 kamera voi yhdellä otolla kuvata 15 neliömailia.

  Kuvat analysoidaan perinteiseen tapaan 9900 -tiedusteluyksikössä joka työskentelee Israelin puolustusvoimien osana puhtaasti kuvatiedustelun alalla (Imagery Intelligence – IMINT). Yhdessä signaalitiedustelua (Signal Intelligence – SIGINT) harjoittavan 8200 yksikön ja mm peiteagentteja ympäri maailmaa käyttävän Human Intelligence (HUMINT) 504 yksikön kanssa se muodostaa Israelin sotilastiedustelu Amaninin kokonaisuuden.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 10/07/2020 by in Ajankohtaista, Puolustus and tagged , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: