Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Jännitteet nousussa Israelin-Libanonin rajalla

Jännitteet Israelin ja Libanonin rajalla ovat viikon aikana kasvaneet kun Israelin tekemä ilmaisku tappoi Damaskoksessa Syyriassa Hizbollahin taistelija Ali Kamel Mohsenin 20. heinäkuuta 2020 ja kun Israel armeijan (IDF) tiedustelulennokki teknisen vian myötä tippui Libanonin puolelle rajaa. 27. heinäkuuta 2020 neljä Hizbollahin taistelijaa tunkeutui Israelin puolelle ja laukaustenvaihdon jälkeen IDF salli näiden palata takaisin Libanoniin. Israel myös ilmeisesti aiheutti tykistöllään parikymmentä räjähdystä Libanonin puolella, eskaloitumisen hillitsemiseksi kuitenkin henkilövahingoilta vältyttiin.

IDF on viime viikolla nostanut valmiuttaan Hizbollahin mahdollisten hyökkäysten varalta mm sijoittamalla tankkeja, Iron Dome patteristoja ja erikoisjoukkoja rajan läheisyyteen aiempaa enemmän. Libanonin pääministeri Hassan Diab syytti Israelia maansa suvereniteetin loukkaamisesta ja vaarallisesta sotilaallisesta eskalaatiosta; (kristitty) puoluejohtaja Samir Geagea (Lebanese Forces Party) syytti puolestaan eskalaatiosta Hizbollahia todeten välikohtauksen osoittavan ettei Libanonin hallituksella ole suvereniteettia maansa eteläosassa.

Teknisesti Israel on edelleen sodassa sekä Libanonin että Syyrian kanssa sillä rauhansopimukset on tehty vain Egyptin ja Jordanian kanssa. Israel on viime vuosina tehnyt satoja iskuja Hizbollahin ja Iranin vallankumouskaartin kohteisiin erityisesti Syyriassa. IDF:n tavoitteena on estää ohjusten ja ohjusteknologian vienti Hizbollahin käyttöön Libanoniin jossa Hizbollah pyrkii muuntamaan mittavaa rakettiarsenaaliaan paljon tehokkaammiksi täsmäohjuksiksi.

Melko yleinen käsitys lähihistorian kokemuksiin pohjautuen on etteivät sen enempää Israel kuin Hizbollahkaan halua keskinäistä sotaa, menetykset molemmin puolin olisivat liian suuret. Hizbollahin tilannetta vaikeuttaa se, että Iran painostanee Hizbollahia kostoiskuun Israelin oletettavasti tuhottua sen kehittyneitä sentrifuugeja Natanzin ydinlaitoksessa aiemmin heinäkuussa.

Blue Line

Sinisen linjan – Blue Line – historia alkoi jo ennen Israelin tai Libanonin valtioiden itsenäistymistä. Vuonna 1916 britit ja ranskalaiset allekirjoittivat Sykes-Picot -sopimuksen jakaakseen ottomaanien valtakunnan keskenään. Vuonna 1923 rajalinja määriteltiin ko sopimuksen pohjalta tarkemmin erottamaan Britannian ja Ranskan mandaattialueet toisistaan.

Sinistä linjaa ei tule sekoittaa vuonna 1949 perustettuun ns. Vihreään linjaan joka on Israelin arabinaapureidensa kanssa edellisenä vuonna käymän sodan aselepolinja.

Sininen linja on nyt sekä Israelin että Libanonin tunnustama linja, jonka sitä valvova YK:n rauhanturvaoperaatio (UNIFIL) merkitsi sinisillä tynnyreillä vuonna 2000. Linja noudattaa pääpiirteissään sekä vuoden 1949 aselepolinjaa että vuonna 1923 määriteltyä mandaattirajaa. Israel on rakentanut omalle puolelleen aidan maksimissaan muutaman sadan metrin päähän em Sinisestä linjasta ja IDF on aloittanut teknologisesti kehittyneen raja-aidan/muurin rakentamisen pohjoiseen Libanonin vastaiselle rajalleen

.

Aiemmin Hizbollahista mm:

Hizbollahin ohjusohjelmaan vuoden viive

Uhka pohjoisesta: Iran c/o Hizbollah

Hizbollahin vihakoulutus

IDF rakentaa Libanonin rajalle esteen hyökkäystunneleita vastaan

Operaatio Northern Shield

Toisen Libanonin sodan opetukset


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

One comment on “Jännitteet nousussa Israelin-Libanonin rajalla

  1. Päivitysilmoitus: Beirutin satama räjähti | Ariel - Israelista suomeksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 02/08/2020 by in Ajankohtaista, Puolustus and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 386 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: