Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Hizbollah Beirutin räjähdyksen syypäänä [Op-Ed]

Beirutin satamassa tapahtuneen räjähdyksen osalta sekä eloonjääneiden että mahdollisten syyllisten etsintä on edelleen käynnissä. Räjähdyksen syy mitä ilmeisimmin on satamaan varastoitu noin 2750 tonnin ammonium-nitraattierä ja mahdolliset muut sen läheisyydessä olleet pienemmät räjähdysherkät materiaalit kuten ilotulitteet ja jotkut kemikaalit. 

Räjähdyksessä kuoli ainakin 157 ja loukkaantui ainakin 5900 ihmistä ja lisäksi ainakin 300 000 menetti asuntonsa.  Räjähdys sinänsä lienee tahaton mutta syyllisiä ovatkin ne jotka ovat riskialttiista varastoinnista vastuussa ja ne viranomaiset jotka toiminnan ovat sallineet. On painavia syitä epäillä, että satamanräjähdyksen syypää tuottamuksellisesti on terroristiorganisaatio Hizbollah.

Beirutin satama on pitkään ollut Hizbollahin hallinnassa. Israelin viranomaiset ovat usein tuoneet esiin kuinka terroristiorganisaatio sekä erityisesti Iranin vallankumouskaarti käyttää satamaa aseiden, asemateriaalien ja mm ns. piraattituotteiden” salakuljetukseen Libanoniin.

Hizbollahin kannattajat al-Quds päivän marssilla Beirutissa, 31.5.2019. (AP Photo/Hassan Ammar)

Hizbollahilla on pitkä historia ammonium-nitraatin laittomasta käytöstä ja varastoinnista siviiliasutuksen keskellä. Vuonna 2015 brittien MI5 ja poliisi tekivät ratsian salaiseen Hizbollahin pommitehtaaseen Lontoossa löytäen sen varastosta kolme tonnia ammonium-nitraattia. Brittihallitus salasi operaation jottei vahingoittaisi suhteita Iraniin heti ydinohjelmasopimuksen solmimisen jälkeen. Hizbollahin uskotaan suunnitelleen kemikaalien käyttöä terrori-iskuun Britanniassa.

Samana vuonna Kyproksen poliisi löysi Hizbollahin varaston jossa oli 8,3 tonnia ammonium-nitraattia. Yksi Hizbollahin taistelija pidätettiin terrori-iskun suunnittelusta. Libanonilais-kanadalainen Hussein Bassam Abdallah myönsi Hizbollahin tavoitteena olleen iskeä ammonium-nitraattia hyväksikäyttäen Kyproksella olevia israelilaiskohteita vastaan.

Israelin tiedustelupalvelu antoi aiemmin tänä vuonna Saksan poliisille tietoja Hizbollahin varastosta eteläisessä Saksassa. Tämä tieto auttoi Saksaa julistamaan kaikki Hizbollahin siivet laittomiksi. Varastossa oli joitakin satoja kiloja ammonium-nitraattia.  Saksan viranomaiset arvelevat maassaan olevan noin 1050 Hizbollahiin liittyvää asukasta.

Räjähdyksen jälkeen esiintyi normaaleja Israelia syyttäneitä spekulaatioita. Satamavaraston terrori-iskuissa käytettävät kemikaalit eivät kuitenkaan olleet strateginen uhka Israelilla, autopommien ja itsemurhaiskujen määrä Israelissa on romahtanut liki olemattomaksi turvamuurin ja rajavalvonnan ansiosta. Sen sijaan kehittyneet täsmäohjukset volyymin kasvun myötä muodostavat merkittävän uhan Israelille jopa ilman ydintaistelukärkiä.

Koskien kehittyneitä iranilaisohjuksia niin myös ne on sijoitettu siviiliasutuksen sekaan mutta eivät nykytiedon mukaan nyt räjähtäneelle satama-alueelle. Osa laukaisupaikoista on myös Israelin tiedossa. Allaoleva kartta kuvaa laukaisupaikkoja Beirutin osalta:

 

Ammonium-nitraattia (NH4NO3) käytetään lannoitteena ja myös mm kaivosräjähteiden ainesosana, sen tuhovoima voi olla jopa 40 prosenttia TNT-räjähdysaineen tuhovoimasta.  Ammonium-nitraattia on räjähdellyt ennenkin. Suurimpia onnetomuuksia ovat mm Saksan Oppau 21.9.1921 (561 kuollutta, 450 tonnia AN), Belgian Tessenderlo 29.4.1942 (189 kuollutta, 150 tn AN), USAn Texas City 16.4.1947 (581 kuollutta, 2086 tn AN), Pohjois-Korean Ryongchŏn 22.4.2004 (162 kuollutta, triviana mainittakoon että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Ilin oli tarkoitus samaan aikaan ohittaa ko asema junamatkallaan), Port of Tianjin satama Kiinassa 12.8.2015 (173 kuollutta, 800 tn AN).

Lähteet: The Daily Telegraph , AP , Times of Israel , Alma Report


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 08/08/2020 by in Ajankohtaista, Puolustus, Talous ja yhteiskunta and tagged , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: