Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Israel ja Arabiemiraatit normalisoivat suhteensa

Lähi-idän rauhanprosessissa koettiin merkittävä askel USAn, Israelin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien (UAE) ilmoitettua suhteiden normalisoinnista Israelin ja arabiemiirikuntien välillä. Presidentti Donald Trump, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja kruununprinssi Mohammed Bin Zayed (UAE) ilmoittivat asiasta yhteisessä julkilausunnossaan 13.8.2020. USA, Israel ja UAE omaavat yhteisen vision edistää alueen vakautta diplomatian, lisääntyvän taloudellisen integraation ja turvallisuusyhteistyön kautta. (Yhteinen julkilausunto tämän kirjoituksen lopussa).

Kyseessä on historiallinen diplomaattinen läpimurto sillä Arabiemiirikunnat on ensimmäinen Persianlahden valtio joka solmii diplomaattiset suhteet Israelin kanssa. Jo aiemmin Israelin ja arabivaltioiden suhteet ovat lämmenneet Iranin uhan edessä mutta nyt se on tapahtumassa myös virallisella tasolla. Israelin ja arabivaltioiden suhteiden kehittäminen on myös yksi keskeinen osa Valkoisen talon alkuvuonna 2020 julkistamaa Lähi-idän rauhansuunnitelmaa.

Tulevina viikkoina Israelin ja Arabiemiirikuntien edustajat kokoontuvat allekirjoittamaan kahdenkeskiset sopimukset koskien paitsi lähetysten perustamista myös investointeja, matkailua, suoria lentoja, turvallisuutta, telekommunikaatiota, teknologiaa, energiaa, terveydenhuoltoa, kulttuuria ja ympäristöä. Yhteisen lausunnon mukaan alueen kaksi dynaamisinta yhteiskuntaa pyrkii edesauttamaan kansalaisten suoraa kanssakäymistä keskenään. Israel ja UAE käynnistävät välittömästi yhteistyön koronarokotteen ja koronapandemian hoidon alalla.

Osana suhteiden kehittämistä Israel jäädyttää aikeensa ulottaa suvereniteettinsa Länsirannan C-alueilla Valkoisen Talon rauhansuunnitelman mahdollistamalla tavalla. Alueliitoksen jäädytyksellä luodaan edellytyksiä Palestiinalaishallinnon saamiseksi neuvottelupöytään Israelin kanssa ja myös avaamaan mahdollisuuksia Israelin ja muiden arabivaltioiden suhteiden lämpenemiselle.

Lähteet: al-Jazeera , BBC , SecureAmericaNow , Press Release: The Simon Wiesenthal Center(SWC)Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

One comment on “Israel ja Arabiemiraatit normalisoivat suhteensa

  1. Ari Rusila
    06/10/2020

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 14/08/2020 by in Ajankohtaista, Politiikka, Talous ja yhteiskunta and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: