Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Beirutin suurräjähdys seurausta kuudesta pienemmästä

Seismologisen datan pohjalta Israelissa tehty analyysi näyttää Beirutin satamassa tapahtuneen kuusi suurräjähdystä edeltänyttä pienempää räjähdystä. Näistä viimeisin lienee ilotulitteiden räjähdys joka puolestaan johti varsinaisen tuhon aiheuttaneeseen ammonium-nitraatti varaston räjähdyksen. Seismologinen tallenne voi viitata sabotaasiin tai lähistöllä olevien asejärjestelmien virhetoimintaan.

Kansainvälisen maanjäristyksiä ennakoivan IRIS -geologiahankeen kuusi seismologista sensoria sijaitsevat noin 70 km päässä Libanonin rannikolta 2200 metrin syvyydessä. Israelilaisen Tamar Groupin Boaz Hayounin mukaan kuusi räjähdystä tapahtuivat 11 sekunnin välein ja päärajähdys seurasi viimeistä 43 sekunnin kuluttua. Hayoun, aiempi sotilasinsinööri ja nykyinen räjähdeasiantuntija, pohjaa analyysinsa myös muihin alueella oleviin seismologisiin sensoreihin; hän ei voi havaintojensa pohjalta sanoa mikä räjähdykset aiheutti, vain niiden tapahtumisen kyseiseen aikaan samassa paikassa.

The seismogram showing the large blast in Beirut and the small blasts that preceded it. Credit: Israel Defense

IDF:n räjähdeturvallisuuskeskuksen johtaja Aharon Goren pitää puolestaan epäilyttävänä räjähdysalueelle syntynyttä 43 metriä syvää kraateria, hänen mielestään tällainen syvyys selittyy vain sillä, että ammonium-nitraattivaraston alla on ollut jotain räjähtävää materiaalia tai sitten räjähtänyt määrä on paljon ilmoitettua 2750 tonnia suurempi. Seismologiset havainnot voisivat selittyä mikäli satama-alueella olisi kaivaustöiden yhteydessä tehty kontrolloituja maanalaisia räjäytyksiä – tästä ei kuitenkaan ole mitään merkkejä kuin siitäkään, että syynä olisi ollut ajastimella varustettu ketjutettu pommi. Gorenin mukaan looginen selitys voisi olla maanalaisten räjäytysten tuottama lämpö joka on sytyttänyt ammoniumvaraston vieressä olleet ilotulitteet ja vasta sitten syntynyt tulipalo olisi aiheuttanut ammoniumbaraston räjähdyksen voimaltaan noin 3.3 Richterin asteikolla.

Alueelle päässeet ulkomaiset tutkijat ja reportterit ovat löytäneet räjähdyspaikalta maanalaisia rakenteita, joista joitakin on kuvattu mm. paniikkihuoneiksi. Epäilyjä on myös laajemmasta maanalaisesta Hizbollahin hallitsemasta kaupungista käsittäen mm satamassa olevien tunneli- ja varastotilojen verkoston. Niitä on pidetty joko Hizbollahin asevarstoinia tai myös ihmissalakuljetukseen liittyvinä rakenteina. Libanonin hallitus alunperin kielsi maanalaisten rakenteiden olemassaolon.

Hizbollahin johtaja Sheikh Hassan Nasrallah on kieltänyt useaan otteeseen järjestönsä vastuun Beirutin satamassa varastoituihin ammonium nitraattiin kuin myös epäiltyihin ohjus- ja asevarastoihin: I absolutely, categorically deny the presence of missiles or any material for us in any warehouse at the port,” Asian selvittelyä on vaikeuttanut myös Libanonin presidentti Michel Aounin kieltäytyminen kansainvälisestä tutkimuksesta räjähdyksen syiden selvittämiseksi. Sittemmin joillekin ulkomaisille tutkijoille, kuten FBI:lle, lupa kuitenkin lienee myönnetty.

Räjähdyksen selvittämistä vaikeuttaa osaltaan tilanteen politisoituminen. Pitkään talousvaikeuksista, korruptiosta ja lukkiutuneesta hallintorakenteesta kärsineessä Libanonissa räjähdys on sytyttänyt laajoja mielenosoituksia ja väkivaltaisuuksia tilanteessa jossa maa jo valmiiksi on romahduksen partaalla.

Lähteet: IsraelDefense , Reuters , SkyNews 


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

One comment on “Beirutin suurräjähdys seurausta kuudesta pienemmästä

  1. Ari Rusila
    06/10/2020

    Reblogged this on Ari Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 16/08/2020 by in Ajankohtaista, Talous ja yhteiskunta and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: