Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Arabiemiraattien ja Israelin suhde konkretisoitumassa

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien (UAE) ja Israelin ilmoitettua suhteidensa normalisoinnista 13.8.2020 on tämä historiallinen diplomaattinen läpimurto – Arabiemiirikunnat on ensimmäinen Persianlahden valtio joka solmii diplomaattiset suhteet Israelin kanssa – johtanut jo konkreettisiin toimenpiteisiin. 

Yksi ensimmäisistä jo käytäntöönpannuista päätöksistä on YAE:n presidentti Sheikh Khalifa bin Zayed Al-Nahyanin päättämä laki, joka kumoaa aiemman vuodelta 1972 peräisin olevan liittovaltion lain nro 15. Kyseinen kumottu laki sääti boikotista Israelia vastaan ja rangaistuksista sen rikkomisesta. Boikottilain kumous on osa Arabiemiraattien tavoitteita laajentaa diplomaattisia, kaupallisia ja teknologisia suhteita Israelin kanssa eli isrealilaisten ja arabiemiraattien yksilöt ja yritykset voivat nyt vapaasti muodostaa kaupallisia suhteita, barter transaktioita ja harjoittaa muita taloudellisia aktiviteetteja sekä tavaranvaihtoa.

Toinen historiallinen tapahtuma oli Israelin lentoyhtiö El Alin lento nro 971 laskeutuminen YAE:n Abu Dhabiin 31.8.2020. Kyseinen Saudi Arabian ilmatilan kautta tapahtunut lento on ensimmäinen laatuaan koko Israelin valtiollisen olemassaolon aikana.

 

Yritysektori ei aikaillut yhteistyön aloituksessa; jo kolme päivää suhteiden normalisointia koskeneen julkilausuman jälkeen Arabiemiirikuntien Apex National Investment yhtiö allekirjoitti strategisen kaupallisen sopimuksen israelilaisen TeraGroup -yhtiön kanssa COVID-19 tutkimusyhteistyöstä ja virustestien kehittämisestä. Sopimus allekirjoitettiin lehdistökonferenssissa Abu Dhabissa 16.8.2020.

Apex National Investment (YAE) ja TeraGroup (Israel) -sopimuksen allekirjoitus. Credit AFP/WAM

Israelin ja Arabiemiraattien suhteet kohentunevat jo lähitulevaisuudessa YAE:n kruununprinssi Mohammed bin Zayed on sanonut haluavansa vierailla Israelissa kattavan rauhan muodollistamiseksi. Edelleen Jerusalem ja Abu Dhabi ovat jo suunnittelemassa yksityiskohtia suurlähetystöjen avaamisesta ja lisäksi YAE suunnittelee konsulaatin avausta joko Nazaretiin tai Haifaan.

Israelin ja Arabiemiraattien kehittyvien suhteiden sisältöä on pohdittu myös sotilasanalyytikojen toimesta. Yhteistyön päämuodoiksi oletaan kyberturvallisuutta, miehittämättömiä itsenäisesti toimivia järjestelmiä, drooneja, ohjuspuolusta ja järjestelmä integraatiota. Yhteisenä uhkana nähdään Iran ja ilmapuolustuksella on yhtenäinen viitekehys mm F-16 hävittäjien muodossa. Analyytikkojen mukaan YAE:n ja Israelin sopimus voi luoda samankaltaista kehitystä myös Israelin suhteissa Bahrainiin, Omaniin ja Qatariin, mutta toisaalta mahdollinen [Länsirannan] alueliitossuunnitelman toteutus voi vaarantaa tällaisen kehityksen.

 

 

And, you know, if you want to have peace in the region, you have to create peace with Israel. This is the first step. This is the strong message.” (Tri Ali Rashid al Nuaimi/YAE)

Taustaksi todettakoon, että Israelin ja Arabiemiraattien suhteet alkoivat salaa lämmetä jo 1990-luvulla. Arabiemiraattien akateemikko Jamal Sal-Suwaidi tapasi – Yhdysvaltain välityksellä – israelilaisdiplomaatti Jeremy Issacharoffin. Edellinen perusti vuonna 1994 ”Emirates Center for Strategic Studies and Research” -ajatuspajan joka puolestaan loi oivan peitteen kommunikaatioon Israelin kanssa. Suhteiden luomisen taustalla 90-luvulla oli kruununprinssi Mohammed bin Zayedin halu ostaa Yhdysvalloista hävittäjäkoneita. Jonkinasteisen luottamuksen synnyttyä Israelin pääministeri Yitzhak Rabin näytti vihreää valoa hävittäjäkaupalle.

Viime vuosina maiden suhteet kohenivat merkittävästi vuonna 2018 jolloin pääministeri Netanjahu lensi Arabiemiraatteihin salaiseen tapaamiseen kruununprinssi (maan tosiasiallinen johtaja) Mohammed bin Zayedin kanssa. Tapaamisessa ja sen järjestelyissä oli mukana myös Mossadin johtaja Yossi Cohen. Lokakuussa 2018 Israelin kulttuuri- ja urheiluministeri Miri Regev teki ensimmäisen virallisen vierailun Abu Dhabiin jossa järjestetyssä kansainvälisessä judokilpailussa myös kuultiin Israelin kansallislaulu. Regevin jälkeen Israelin viestintäministeri Ayoub Kara ja ulkoministeri Yisrael Katz ovat matkanneet Persianlahdelle Abu Dhabiin ja Dubaihin.

 

 

Lähteet: AllArabNews , i24news , IsraelDefense , IsraelDefense , IsraelDefense  , DeutscheWelle 


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 05/09/2020 by in Ajankohtaista, Politiikka and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 353 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAri Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

%d bloggaajaa tykkää tästä: