Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Beirutin täsmäohjustehtaat

Beirutin täsmäohjustehtaat nousivat otsikoihin jälleen kun Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu paljasti [29.9.2020] YK:lle oletetettujen Hizbollahin täsmäohjusvarastojen/-tehtaiden osoitteita. Libanon on vielä kauan toipumassa Hizbollahin ammoniakkivaraston elokuisesta räjähdyksestä Beirutin satamassa (mm: Beirutin satama räjähti ) ja Israel puolestaan haluaa tuoda esiin muitakin kohteita Beirutin siviiliasutuksen keskellä joissa vastaavia onnettomuuksia voi jatkossakin tapahtua kuin on jo vuosien mittaan tapahtunutkin siviiliuhreja tuottaen useissa kohteissa Hizbollahin hallitsemien alueiden kylissä ja kaupungeissa.

Paljastuksen jälkeen Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah kutsui paikallisia ja kansainvälisiä reporttereita Netanjahun paljastamiin osoitteisiin. Kaoottisessa tiedotustilaisuudessa otettujen kuvien pohjalta tiloissa ei näyttäisi olevan täsmäohjusten tuotantoa, kokoamista tahi varastoja.

Israelin armeijan (IDF) mukaan pääministeri Netanjahun paljastukset eivät välttämättä ole lainkaan virheellisiä. Ensinnäkin on epäselvää ovatko reportterit päässeet kuvaamaan kaikkiin maanalaisiin tiloihin ilmoitetuissa osoitteissa; toiseksi ko tiloissa työskentelevien haastateltujen yhteydet Iranin Libanonissa toimivaan täsmäohjusohjelmaan on viimeistään nyt selvitetty ja kolmanneksi reporttereiden ottamasta kuvamateriaalista selviää tiloissa olevan useitakin täsmäohjusten valmistukseen liittyviä koneita ja laitteita jotka ovat olleet mahdollisesti vaikeammin siirrettävissä kuin ennen median tuloa tiloissa mahdollisesti olleet ohjukset.

Allaolevassa IDF:n videossa analyysiä Hizbollahin tiedotustilaisuuden materiaalista:

 

https://platform.twitter.com/widgets.js

Oman näkemykseni mukaan kansainvälisen yhteisön ja erityisesti YK:n tulisi viimeinkin ryhtyä toimimaan laittomien (Libanonin hallituksen ja armeijan ulkopuolisten) asetehtaiden ja -varastojen kitkemiseen Libanonin siviiliasutuksen keskeltä. 

Beirutin sataman räjähdys on johtanut Libanonin poliittiseen kaaokseen kaikkien syytellessä siitä toisiaan. Samalla Libanonissa on jo merkittävää sisäistä painetta vaatimuksille, että vain Libanonin armeijalla saisi olla aseita. Tämä vaatimus on linjassa niin YK:n, EU:n kuin USA:kin esitysten kanssa.

YK:lla on tähän toimintaan jo valtuutus turvaneuvoston päätöslauselman 1701 nojalla ja myös vakiintunut operaatio – UNIFIL – tehtävän toteutukseen. Toiminta tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että välittömästi saatuaan tiedon – vaikkapa IDF:lta – YK:n paikalla olevat tarkastajat voisivat tutkia epäillyt kohteet ja varmistaa onko siellä vaikkapa ohjustehtaita ja -varastoja vai ei. Näin toimimalla suojeltaisiin mahdollisesti vaarassa olevia siviilejä kuin myös edistettäisiin alueen vakautta vähentämällä laittomien täsmäohjusten määrää ja jännitteiden eskaloitumista.

Lähteet ja lisää mm: IDF , JerusalemPost , IsraelDefense

 


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt  Ariel  -verkkojulkaisussa

One comment on “Beirutin täsmäohjustehtaat

  1. Ari Rusila
    05/10/2020

    Libanonin tasavallan perustuslain mukaan valta on jaettu kristittyjen ja šiia- ja sunnimuslimien kesken: presidentin pitää olla maroniittikristitty, pääministerin sunnimuslimi, parlamentin puhemiehen šiiamuslimi ja eduskunnan apulaispuhemiehen ortodoksi. Kun voimakkain ryhmittymä sekä poliittisesti (vaalitulos ja liittolaisten kanssa enemmistö maan parlamentissa) että sotilaallisesti (joukkojen ja aseiden määrä) on Hizbollah ei sen tekemisiin sisäisesti ole juuri mahdollisuuksia puuttua. Ja kuten tunnettua niin kyseinen järjestö saa taloudellista ja teknistä tukea sekä Syyriasta että Iranista niin se ei ole niin riippuvainen muun kansainvälisen yhteisön tuesta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 04/10/2020 by in Ajankohtaista, Puolustus and tagged , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 352 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAri Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

%d bloggaajaa tykkää tästä: