Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Knesset hajosi, hallitus kaatui, vaalit jälleen maaliskuussa

Knesset on hajonnut ja hallitus kaatunut. Israelin lain mukaan uudella hallituksella oli aikaa 100 päivää hyväksyä valtion budjetti; hallitus laati elokuussa 2019 kompromissilain, jolla määräaikaa pidennettiin kolmella kuukaudella. Kun tämäkin määräaika meni umpeen todettiin Knesset hajoitetuksi ja uudet parlamenttivaalit määrättiin pidettäväksi 23. maaliskuuta 2021.

Nyt seuraavien kuuden viikon poliittiset toimijat laativat mitä erilaisimpia yhteistyökuvioita vaalilistojen laatimiseksi ja nämä tulee toimittaa vaaliviranomaisille helmikuun ensimmäisellä viikolla. Tämän jälkeen keskusvaalilautakunta arvioi mahdolliset valitukset listojen ja tai henkilöiden diskvalifioimiseksi; lopulliset listat hyväksyttäneen 21.helmikuuta. Vaalit pidetään 23.3.20121 ja uuden järjestyksessään 24. Knessetin avajaispäivä on 6.huhtikuuta 2012.

Israel election infograph by Ariel Rusila

Maaliskuun 2. päivän 2019 vaalien jälkeen, Benny Gantzille annettiin neljän viikon mandaatti vakaan hallituskoalition muodostamiseksi.Tämä ei johtanut tulokseen ja Israelin poliittinen oppositioliike Blue and White hajosi draamaattisesti 26.3.2020 ja Gantzin tueksi jäi B&W:sta lähinnä hänen alunperin perustamansa Kahol Lavan puolue. Gantz ja Netanjahu muodostivat kansallisen yhtenäisyyshallituksen. Gantz selitti shokkiratkaisuaan koronaviruksen luomalla hätätilalla ja tarpeella korjata israelilaisen yhteiskunnan jakautumista. Syyskuussa 2021 Gantzista oli tarkoitus rotaatiosopimuksen pohjalta tulla pääministeri. Vaikka muodostuneella hallituskoalitiolla oli suhteellisen vahva enemmistö (72 Knessetin yhteensä 120 edustajasta) ei se siis kyennyt sopimaan budjetista koko toiminta-aikanaan.

Erona aiempiin vaaleihin on nyt seikka, että ensimmäistä kertaa Benjamin Netanyajulla on kaksi vahvaa kilpailijaa Israelin oikeistossa eli Naftali Bennett ja Gideon Sa’ar. Edellinen on kasvattanut kannatustaan pienyritysten puolustajana koronakriisin aikana ja jälkimmäinen Likudin pitkäaikainen vaikuttaja joka nyt uuden puolueensa (New Hope) kautta pyrkii luomaan modernimman ja puhtaamman version Likudista. Ennusteiden mukaan molemmat haastajat voivat saavuttaa jopa 33 parlamenttipaikkaa Likudin 28 vastaan ja molempien ollessa pragmaatikkoja he kykenevät hyvin aitoon yhteistyöhön sekä Israelin keskustan että vasemmiston kanssa.

Toinen ero aiempaan on kun kolmessa edellisessä vaalissa Netanjahu taisteli poliittisesta selviytymisestään niin nyt hän taistelee vapaudestaan koska helmikuussa 2021 Jerusalemin piirioikeus ryhtyy kuulemaan todistajia kolmessa oikeuskansleri Avichai Mandelblitin poliisin tutkinta-aineiston pohjalta pääministeriä vastaan nostamassa kanteessa. Mikäli oikeus ei myöhennä prosessiaan pääsee yleisö seuraamaan pääministeriään syytettynä liki päivittäin. Jos Netanjahu häviää vaalit hän ei syytettynä voi toimia tavallisena ministerinä kuten nyt pääministerinä voi. (Taustoitusta Netanjahun oikeusprosessista: Netanyahun oikeusprosessi )

Lisäväriä tuleviin vaaleihin tuo arvuuttelu siitä osallistuvatko suositut aiempi armeijan komentaja (IDF Chief of Staff) Gadi Eisenkot ja Tel Avivin pormestari Ron Huldai vaaleihin ja jos niin osallistuvatko muiden puolueiden listoilla vai muodostavatko oman puolueensa.

Kuten yleensä aina niin nytkin Israelin politiikan käänteitä ja vaaleja on vaikea ennustaa. Alla on erilaisista mielipidetiedusteluista koottu melko tuore BICOMin yhteenveto. Aika näyttää onnituvatko vastustajat viimeinkin kampeamaan maan pitkäaikaisimman pääministerin jalustaltaan vaaleissa vai tarvitaanko tähän jopa vuosikausia kestävä oikeusprosessi.

 

Mielipidemittausten yhteenveto 9-23.12.2020

Lähteitä mm: BICOM , JerusalemPost


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

One comment on “Knesset hajosi, hallitus kaatui, vaalit jälleen maaliskuussa

  1. Ari Rusila
    24/12/2020

    Reblogged this on Ariel Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 24/12/2020 by in Ajankohtaista, Politiikka and tagged , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: