Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Iran kehittämässä ballistista ydinohjusta

USAlaisen Hudson Instituten  haastattelussa pääministeri Benjamin Netanjahu vahvisti, että Iran kehittää mannertenvälistä ballistista ohjusta mahdollisesti aiemmin valmistuneen Shahab 3 -ohjuksen pohjalle. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Israelin pääministeri antoi tällaisen vahvistuksen joskin Israel Defense julkaisun aiempi raportti oli jo varoittanut tästä. Tällaisen ohjuksen kantaman oletetaan olevan vähintään 5500–12 000 km.

Ensimmäinen vihje tuli esiin vuonna 2011 Iranin ohjusohjelman kehittämisen avainhenkilö Hassan Tehrani Moghaddamin kuoleman yhteydessä. Moghaddam kuoli salaperäisessä räjähdyksessä marraskuussa 2011 kehittäessään suurta kiinteän polttoaineen moottoria, joka ei tuolloin ollut sopiva mihinkään tunnetulle ohjukselle Iranissa.

On syytä mainita, että Mossadin Iranista tuoma ydinarkisto sisälsi aikanaan hyvin vähän materiaalia Iranin ohjusten kehittämisestä, joka on silti olennainen osa sotilaallista ydinohjelmaa. Arkisto sisältää Iranin ”Plan Amad’in” (Iranin 2000-luvun alkupuolella tapahtunut ydinaseohjelma) asiakirjoja, joista osa liittyi ydinkärjen integroimiseen Shahab 3 ohjukseen. Tämä oli haasteellinen tehtävä vaatien huomattavaa tutkimusta ja suunnittelua sen varmistamiseksi, että taistelupää selviää lennosta ja saavuttaa tavoitteen. Toisaalta Shahab-3 -ohjusten asiantuntijat olisivat olleet SHIG: ssä (Shahid Hemat Industrial Group) jolloin asiakirjat eivät välttämättä olisi sijainneetkaan takavarikoidussa arkistossa. 

Shahab-3 infograafi. Credit: The Washington Post

SHIG lienee kehittänyt Shahab -ohjuksesta uudempia ja pidempikantoisia versioita. Läntisten tiedustelulähteiden mukaan Iranilla oli vuonna 2017 vajaat 50 laukaisualustaa Shahab -ohjuksille. Shahab-5 pohjautui Pohjois-Korean Taepodong-2, sen kantaman versiosta riippuen 4000-10000 km ja taistelukärjen paino 700-1000 kg. Shahab-6 pohjautui samoin pohjois-korealaiseen teknologiaan sen kantaman arvioidaan olevan jopa 12 000 km.  Todettakoon, että em ohjuksista on useita eri variaatioita kustakin.

Liittyneekö Netanjahun aihetta koskevaan julkiseen ilmoitukseen vai ei, Iranin ydinsopimuksen osapuolina olevat Euroopan maat ovat nyt vaatimassa sopimuksen laajentamista myös ohjusten alalle ilmeisesti ymmärrettyään Iranin ohjukset voivan saavuttaa myös Euroopan.  Ylipäätään EU:n ja erityisesti USAn ulko-/turvallisuuspolitiikan merkittävistä haasteista vuoden 2021 alkupuoliskolla on neuvottelut Iranin kanssa sen ydinohjelmasopimuksen päivittämisestä, neuvotteluja lännen osalta helpottanee seikka ettei kyse enää ole vain Israelin turvallisuudesta.

Liite:

Israelin ohjustorjunta kehittyy

Toisaalla Israelin ohjuspuolustusjärjestö (IMDO), joka on puolustusministeriön puolustusalan tutkimus- ja kehitystoiminnan osasto, on yhdessä Yhdysvaltain ohjuspuolustusviraston (MDA) kanssa suorittanut menestyksekkäästi David Sling-asejärjestelmien reaaliaikaisen laukaisutestit simuloituja risteily- ja ballistisia ohjuksia vastaan. Testejä johti Rafael Advanced Defense Systems Keski-Israelin testialueelta, johon osallistuivat Israelin ilmavoimat ja laivasto.

Testisarjan puitteissa IMDO ja Rafael osoittivat myös onnistuneesti Iron Dome -järjestelmän kykyä siepata erilaisia uhkia, mukaan lukien UAV:t ja risteilyohjukset. Testi osoitti myös monikerroksisen ilmapuolustusmekanismin (Arrow, David’s Sling ja Iron Dome) yhteentoimivuuden. Tämä osoittaa, että järjestelmät pystyvät sieppaamaan uhkia samanaikaisesti konfliktin aikana.

Lähteenä mm: IsraelDefense


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

2 comments on “Iran kehittämässä ballistista ydinohjusta

  1. Ari Rusila
    27/12/2020

    Reblogged this on Ariel Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

  2. Päivitysilmoitus: Iranilaistankkerien mystiset vauriot | Ariel - Israelista suomeksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 27/12/2020 by in Ajankohtaista, Puolustus and tagged , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: