Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Israelin koronarokotusten taustaa

Koronarokotusten käynnistyttyä eri puolilla maailmaa sai Israelissa miljoonas asukas koronarokotteen jo viime viikolla ja tällä hetkellä koko väestöstä on rokotettu jo noin 14% on muualla maailmassa hämmästelty sitä miten tälläinen globaalisti ylivoimainen saavutus on mahdollista.

Israelin menestys COVID -rokotuksissa pohjaa muutamaan keskeiseen tekijään:

Vuosikymmenien ajan uhkien ja terrorismin alla elävät israelilaiset ovat tottuneet yhdistämään voimiaan vakavien uhkien ilmaantuessa.

Israel priorisoi myös suuren annosmäärän turvaamisen aikaisin. Miljoonia ostettiin Pfizerilta, Modernalta ja muilta yrityksiltä käsittäen myös venäläisvalmisteen. Israel todennäköisesti maksoi ylihintaa (arviolta +40% muihin maihin verraten), kuitenkin Israelin terveysministerin mukaan talouden uudelleen avaamisen nopeampi hyöty on silti ollut sen arvoista.

Israelissa on voimakkaasti digitalisoitu, yhteisöpohjainen koko väestön kattava terveysjärjestelmä, joten ihmiset ovat helposti tavoitettavissa ja rokotukset kirjattavissa.

Israelissa rokotetaan ympäri vuorokauden suurimmilla urheilukentillä ja suurissa tilapäisissä rokotuskeskuksissa. Rokotuksissa hyödynnetään myös sulatettua ylijäämärokotetta joka ei ole varastoitavissa; nämä jäämät eivät siis ole menossa roskiin vaan joka pisara hyödynnetään.

Tulkoon myös mainituksi monien juutalaisten tutkijoiden ja päättäjien kehittävän koronavirusrokotteita tai auttavan pian lopettamaan pandemian. Esimerkiksi Pfizerin toimitusjohtaja Albert Bourla on holokaustista selvinneiden poika. Pfizerin tieteellinen johtaja Mikael Dolsten, joka johti Covid-rokotekehitystä, on juutalainen maahanmuuttaja. Modernan YMJ Tal Zaks on kotoisin Israelista. Edelleen Israelin oma rokotekanditaatti, Brilife, aloitti II-vaiheen testit 5.1.2021;  samoin myös eilen Israel hyväksyi Modernan rokotteen. 

Israelin menestys on aiheuttanut myös katkeria kommentteja siitä, että palestiinalaisia olisi syrjitty rokotuksissa. Tosiasiassa Israelin arabiväestönosa on muiden kansalaisten kanssa samalla viivalla rokotteiden saannissa. Itse asiassa hallitus on jopa kampanjoinut Israelin arabiyhteisöissä vapaaehtoisuuteen ja maksuttomuuteen pohjaaviin rokotuksiin; samoin on kampanjoitu myös ortodoksijuutalaisissa yhteisöissä, joiden jäsenissä on paljon rokotuskriittisyyttä, rabbien toimesta rokotusten puolesta.

Palestiinalaishallinnon (PA) alaisilla alueilla tilanne on huonompi. Palestiinan johto ei ole pyytänyt Israelin apua katkaistuaan yhteyksiään Israeliin vuonna 2020 kieltäytyen jopa Arabiemiraattien aiemmin toimittamista koronan hoito- ja testausmateriaaleista koska ne lähetettiin Ben Gurion lentokentän kautta. Edelleen PA kieltäytyi yhteistyöstä Israelin kanssa rokotteiden hankinnasta. Sen sijaan PA päätti luottaa WHO:n ohjelmaan jonka mukaan helmikuussa odotetaan saapuvaksi Venäjän valmistamia rokotteita. Gazassa Hamas luottaa PA:n toimittavan Covid-rokotuksensa.

Silti Israel rokottaa jo palestiinalaisia Itä-Jerusalemissa, vaikka he ovatkin pysyviä asukkaita eivätkä Israelin kansalaisia. Israelin terveysministeri julisti palestiinalaisten rokottamisen Israelin edun mukaiseksi.

 


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

One comment on “Israelin koronarokotusten taustaa

  1. Ari Rusila
    06/01/2021

    Reblogged this on Ariel Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 06/01/2021 by in Ajankohtaista, Talous ja yhteiskunta and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 386 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: