Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Hizbollahin ohjuspelote ja Israelin vastaus?

12.1.2021 Israelin ilmavoimat hyökkäsivät 18 sotilaskohteeseen Deir ez-Zorin ja Abu Kamalin välisellä alueella lähellä Syyrian ja Irakin rajaa. Syyrialaislähteiden mukaan hyökkäyksessä kuoli seitsemän syyrialaista sotilasta ja 16 ulkomaalaista taistelijaa. Iran käyttää aluetta tärkeimpänä reittinä aseiden toimittamiseksi Libanonin Hezbollahille. Nimeämättömien lähteiden mukaan kohteisiin kuului asevarastoja ja Iranin ydinohjelmaa tukevia komponentteja. Isku oli neljäs viimeisten kahden viikon aikana. Vuonna 2020 Israel iski yli 50 kohteeseen Syyriassa.  Suurin Israelin kohtaama strateginen uhka ei kuitenkaan ole Syyriassa, vaan Libanonissa ja Iranissa.

Syyriassa Israelille osoitetut toistuvat hyökkäykset ovat onnistuneet hidastamaan Iranin ja Hizbollahin pyrkimyksiä luoda itsenäinen kyky tuottaa ja valmistaa täsmäohjuksia Libanonin alueella. Kesällä 2019 itsemurha-dronit tuhosivat laitteiston, joka oli tarkoitettu käytettäväksi rakettipolttoaineen tuottamiseen Beirutissa ja toisessa Hizbollahin tukikohdassa syttyi salaperäinen tulipalo. Tämän jälkeen pääministeri Benjamin Netanjahu kahteen otteeseen paljasti YK: ssa kohteet, joissa Hizbollah yrittää tuottaa ohjuksia.

Eri arvioiden mukaan Hizbollah on nyt onnistunut kokoamaan muutama sata keskipitkän tai pitkän kantaman tarkkaa ohjusta. Organisaatiolla ei vielä liene täydellisiä valmiuksia täsmäohjusten valmistamiseen, mutta se jatkaa pyrkimyksiään muuntaa ”tyhmät” ohjukset tarkkoiksi Iranissa tuotettujen sarjojen avulla, jotka on asennettu taistelupään päälle ja tarjoavat sille navigointimahdollisuuksia. Nämä tekniset sarjat voidaan salakuljettaa matkalaukussa ja arvioiden mukaan Libanonissa on tällä hetkellä useita paikkoja, joissa valmistetaan tarkkoja ohjuksia.

Israelin haluttomuus hyökätä avoimesti ohjusten valmistuspaikkoihin on ymmärrettävää kahdestakin syystä. Ensinnäkin ohjustehtaat ja vastot sijaitsevat siviiliasutusten keskellä jolloin siviiliuhrien määrä iskuissa olisi merkittävä; toisekseen vuodesta 2012 käyttöön tuli keskinäinen pelote, jonka mukaan Hizbollah reagoi kaikkiin Israelin hyökkäyksiin Libanonin alueella. Näin iskujen vaihto voi eskaloitua nopeasti yhteenottoon, vaikka kumpikaan osapuoli ei sitä pidä nyt mielekkäänä.

Siviiliasutus ihmiskilpineen vaikeuttavat Hizbollahin ohjusfasiliteettien tuhoamista; tämä esimerkki Beirutista.

Jerusalem Postin analyysissa  kysytäänkin pitäisikö israelilaisten altistaa kaupunkinsa kymmenille epätarkoille rakettihyökkäyksille, jotka kylvävät tuhoja ja johtavat moniin uhreihin vain siksi että tuhottaisiin muutama sata tarkkaa ohjusta? Helppo vastaus on, ettei uhka ei ole vielä niin paha ja että puolustusmekanismeja voidaan parantaa käsittelemään tällaista hyökkäystä. Vaikeampaa on määritellä milloin uhka on niin strateginen että siihen on reagoitava – kun Libanonissa on 1000 täsmäohjusta, 2000, vaiko 10000? Tällaista määritelmää ei ole vielä tehty saati käännetty operatiiviseksi suunnitelmaksi, joka pysäyttäisi Hizbollahin täsmäohjushankkeen.

Laajemmassa kontekstissa vienee vielä muutaman kuukauden, ennen kuin Valkoisen Talon uusi hallinto voi vapaasti keskittyä Lähi-idän ongelmiin vaikkakin israelilaisarvioiden mukaan Bidenin edustajat ovat jo aloittaneet epävirallisen vuoropuhelun Iranin kanssa. Iran on romahtanut – taloudellisesti, sosiaalisesti ja lääketieteellisesti – eikä sillä liene muuta todellista vaihtoehtoa kuin uuden Iranin ydin(ase-)ohjelmaa koskevan sopimuksen tekeminen.

Parannettu ydinsopimus ei Jerusalem Postin mukaan tyydytä Israelia täysin, mutta se voi aiheuttaa Iranille vuosien takaiskun, ennen kuin se pystyy tuottamaan pommin. Samaan aikaan Israeliin suhteensa normalisoineet Persianlahden liittolaiset voivat auttaa Syyrian jälleenrakennusta ja ehkä jopa vakuuttamaan venäläiset ja al-Assad osoittamaan Iranille ovea ja palauttamaan Syyria luonnolliselle paikalleen sunnien keskuudessa. Jos Syyrian lohko poistetaan shiiablokista ja Hizbollahilta evätään sen toimituslinjat ja logistinen selkäranka – Libanonin uhka voidaan merkittävältä osalta eliminoida.

Joka tapauksessa Israel on nyt korottanut valmiuttaan mahdollisiin Iranin ohjus-, raketti- tai drooni-iskuihin joko Syyriasta, Irakista, Jemenistä tai Libanonista. IDF mm asetti äskettäin Patriot-ohjusten ilmapuolustuspariston Eilatiin torjuakseen mahdolliset ohjushyökkäykset Jemenistä.

Allaolevaa kuvaa klikkaamalla pääsee tarkastelemaan yksityiskohtaisemmin Center for Strategic and International Studies (CSIS) instituutin Hizbollahin ohjus- ja rakettiarsenaalista kokoamaa tietoa.

Lähteet: Jerusalem Post , BICOM , CSIS


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

One comment on “Hizbollahin ohjuspelote ja Israelin vastaus?

  1. Ari Rusila
    17/01/2021

    Reblogged this on Ariel Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 17/01/2021 by in Ajankohtaista, Puolustus and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: