Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

SK:n antisemitismi -artikkelista

Suomen Kuvalehden  4/21 pääartikkeli maailman vanhimmasta salaliittoreoriasta – antisemitismistä – kuvasi erinomaisesti ilmiön historiaa ajoittuen lisäksi sopivasti holkaustin muistopäivään.  Kirjoituksen seuraava kappale kuitenkin kiteyttää hyvin aihepiirin problematiikkaa:

 

“Uutiset kertovat, että Israel syrjii miehitettyjen palestiinalaisalueiden väestöä koronarokotuksissa.  Tieto on herättänyt voimakasta kritiikkiä ympäri maailmaa.  Tällaisessa tapauksessa Israelin valtion arvostelu ei ole antisemitismiä, mutta milloin raja ylittyy?” 

Edellä siteeratun kappaleen myötä lähetin SK:een myös alla olevan “vastineen” jolla suinkaan en pyrkinyt vähentämään kirjoituksen ansioita vaan lähinnä täydentämään sitä.

 

Israelia koskevat uutiset ovat valtamediassa Suomessakin hyvin yksipuolisia, uutiskynnys helpoiten ylittyy kun maa tekee vaikkapa puolustuksellisen vastaiskun Gazaan kun sieltä ensin on laukaistu raketteja Israelin siviiliasutuksiin. Värittyneeseen uutisointiin pohjaavaan “tietoon” on sitten helppo liittää erilaatuista kritiikkiä.  

Koronarokotusten osalta oikaisuna todettakoon, että Israelin kansalaisista arabi-/palestiinalaisväestöä on runsas 20% ja he saavat rokotteita siinä kuin muutkin; koska rokotevastaisuus Israelin arabialueilla on ollut muita väestöryhmiä suurempaa on arabikylissä jopa kampanjoitu maksuttoman ja vapaaehtoisen rokotteen ottamiseksi. Jerusalemissa oleskeluluvalla olevat palestiinalaiset saavat myös rokotteen. Joka tapauksessa joidenkin apardheid -valtioksi kutsumassa Israelissa yli 50-vuotiaan arabi-/palestiinalaisväestön rokotustilanne näyttäisi olevan joitakin satoja kertoja parempi kuin esimerkiksi suomalaisilla vastaavassa ikäryhmässä.

Palestiinalaishallinnon alaisilla alueilla tilanne on heikompi, siellä tukeudutaan WHO:n rokotusohjelmaan ja lisäksi on sovittu Sputnik V rokotteen toimituksista.  Gazassa ei israelilaisia ole ollut enää puoleentoista vuosikymmeneen eli aluetta miehittää/hallinnoi Hamas ja virallisesti Palestiinalaishallinto. Länsirannan osalta Oslon sopimuksen nojalla alueiden A ja B siviilihallinto annettiin Palestiinalaishallinnon vastuulle (tämän valtionhan on usea YK jäsenmaa tunnustanutkin). Alueen C hallinnasta vastaa Israel ja valtaosa sen asukkaistakin on israelilaisia. Golanin kukkuloiden osalta Israel vastaa rokotuksista ja siellähän asuukin lähinnä vain israelilaisia.

Israelin valtion arvostelu ei omastakaan mielestäni sinänsä ole antisemitismiä, mutta raja ylittyy helposti antisionismin toimiessa käyttökelposena peitteenä nykyajan antisemitismille.  Tätä rajanvetoahan käytiin paljonkin artikkelissa mainitussa Britannian työväenpuoluetta koskevan Ison-Britannian tasa-arvo- ja ihmisoikeuskomission tuoreen raportin jälkiselvittelyissä.

Artikkeli tuo hyvin esiin oikeistolaisen antisemitismin yhteydet Qanon liikkeeseen.  Vasemmistolaisessa antisemitismissä/-sionismissa juuria voi hakea aiempaan Neuvostoliiton KGB:n disinformaatiokampanjaan joka onnistui tyhjentämään sionismin sen merkityksestä juutalaisten kansan kansallisena vapautusliikkeenä ja yhdistämään sionismin  mm kolonialismiin ja apartheidiin sekä yleisimpiin salaliittoteorioihin.

Ariel Rusila, blogisti, verkkojulkaisu “Ariel-Israelista suomeksi”

2 comments on “SK:n antisemitismi -artikkelista

 1. Ari Rusila
  11/02/2021

  Reblogged this on Ariel Rusilan Konfliktit.

  Tykkää

 2. Raija Heikkurinen
  16/02/2021

  Todella hieno vastaus Suomen Kuvalehdelle! Kiitos!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 11/02/2021 by in Politiikka and tagged , .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: