Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Israelin sotilastiedustelun päivitetty arvio Iranin ydinaseohjelmasta

Aman – Israelin puolustusvoimien sotilastiedustelun (MI – אגף המודיעין) osasto julkaisi vuotuisen arvionsa maan kohtaamista alueellisista uhista. Iran ja sen ydinaseohjelma on näistä uhista edelleen merkittävin. 

MI: n mukaan Iranissa on nyt 1300 kg uraania rikastettu 4 prosenttiin ja 17 kg rikastettu 20 prosenttiin. Yhden pommin valmistamiseksi Iran tarvitsee 40 kg uraania, joka on rikastettu 90 prosenttiseksi. Tämän rikastumisasteen saavuttaminen vie Iranilta noin neljä kuukautta.

Ydinohjus edellyttää kuitenkin edelleen taistelupään ja ohjusten laukaisujärjestelmän rakentamista. IDF arvioi, että Iranilla kestää vähintään 21 kuukautta prosessin loppuunsaattamiseen, kun poliittinen päätös on tehty. Toistaiseksi MI uskoo, ettei tällaista päätöstä ole tehty.

Arvion mukaan Iranin ydinohjusohjelman johtaja Mohsen Fakhrizadehin kohdennettu tappaminen oli merkittävä hidaste ydinaseohjelman kehitykselle. Toinen hidaste on Iranin taloudellinen tilanne joka mm pandemian takia on heikko. Nykyisessä tilassa Iran pitää vuoden 2015 ydinsopimusta (JCPOA) ainoana tapana päästä kriisistä ja pyrkii ainakin palaamaan samanlaiseen sopimukseen kuin aiemmin allekirjoitettu.

Ydinohjelmansa rinnalla Iran on edelleen vahvistanut läsnäoloaan Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä.

Iran toimittaa edelleen korkealaatuisia aseita Syyrialle, erityisesti komponentteja epätarkkojen rakettien muuttamiseksi tarkasti ohjatuiksi ohjuksiksi. IDF on jatkuvasti iskenyt iranilaisen ohjusteknologian kuljetuksiin, varastoihin ja laitteisiin Syyriassa ja Libanonissa hidastaakseen niiden päätymistä Hizbollahille. Tämän ”sotien välisen kampanjan” arvioidaan jatkuvan myös kuluvana vuonna.

Lähteet: BICOM ,

CH-53 Yas’ur-helikopteri ”ilotulittaa”.. Credit IDF

 

Sivuhuomautus:  Virheitäkin sattuu

Kaikesta teknologiasta huolimatta Israelinkin sotilastiedustelu inhimillisille virheille. Samaan aikaan sotilastiedustelun arvion julkistamisen kanssa tuli julki myös tällainen virhe joka sinänsä ei liity itse analysointityöhön vaan korkea-arvoisten tiedustelu-upseerien eettisesti kyseenalaiseen ja epäammattimaiseen toimintaan.

Oudossa ja erittäin epätavanomaisessa tapauksessa sotilastiedustelun yksikön 504 kaksi komentajaa saivat rangaistuksen syystä, että he olivat määränneet palestiinalaisagenttinsa ostamaan Länsirannalta kaupasta seesam -tahnaa sisältäviä tuubeja lahjaksi ylemmälle kenraalille. Toinen everstiluutnantti erotettiin tehtävistään ja toinen tuomittiin 28 päiväksi vankeuteen kyseisen tehtävän määräämisestä. Muut asiaan liittyvät alemmat upseerit saivat asiasta virallisen varoituksen.

Kaiken lisäksi ostomääräyksen antaneet upseerit valehtelivat asiasta väittäen ostojen tapahtuneen vakoojan muiden tehtävien ohessa. Tämä väite oli perusteeton koska tutkimuksen mukaan agentti oli lähetetty pelkästään sesam -tahnaa ostamaan.

Tutkimuksen määränneen ja tuomion antaneen puolustusvoimien komentajan, Aviv Kohavin, mukaan tapahtuma oli vakava rikkomus armeijan eettisiä normeja vastaan koska tiedusteluoperaatioita tulee tehdä vain keskeisten turvallisuustarpeiden takia.

Myös koko IDF:n tiedustelupalvelun päällikkö prikaatinkenraali Yuval Shimoni, joka seesamtuubit lahjaksi vastaanotti ja oli muodollisesti rahoittanut operaation, sai huomautuksen sillä vaikka hän ei ollut operaatiota määrännytkään niin hän ei ollut tehnyt tarpeeksi estääkseen sen.

Lähde: TimesofIsrael


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

One comment on “Israelin sotilastiedustelun päivitetty arvio Iranin ydinaseohjelmasta

  1. Ari Rusila
    23/02/2021

    Reblogged this on Ariel Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 23/02/2021 by in Ajankohtaista, Puolustus.

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: