Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Tänään Israel palaa “uuteen normaaliin”

Uusi normaali on aika, johon Israel palaa tänään 8.  maaliskuuta 2021.  Pitkien koronasulkujen ja maailman tehokkaimman rokotuskampanjan ansiosta Israelin hallitus päätti lauantaiyönä 7.3.21 ryhtyä purkamaan liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia sekä avaamaan elinkeinoelämää sekä julkisia palveluita tästä päivästä lukien.  Rajoitusten purkamiseen nyt saattavat vaikuttaa tulevat – ennenaikaiset – parlamenttivaalit 23. maaliskuuta 2021.   

Rajoitusten purku merkitsee mm palaamista lähiopetukseen kaikilla kouluasteilla, ulko- ja sisäravintoloiden avaamista asiakkaille, kauppakeskusten, hotellien, uimahallien, kuntosalien, juhlatilojen ja muiden kokoontumispaikkojen avautumista.  Jotkut määrärajoitteet kokoontumisissa pysyvät vielä toistaiseksi voimassa ja esimerkiksi vaalitilaisuuksiin rajana on 300 henkilöä sisätiloissa ja 500 henkilöä ulkotiloissa. Joissakin tapauksissa ehtona on ns. Vihreä passi tarkoittaen todistusta joko rokotuksista tai koronasta toipumisesta. 

Avautuminen alkaa osin myös lentoliikenteen osalta.  Alkaneen viikon aikana Israeliin sallitaan 3000 lentomatkustajan saapuminen päivässä kuudesta kohteesta, jotka ovat New York, Toronto, Frankfurt, Lontoo, Pariisi, Kiova ja Hong Kong.  Syitä näiden nimenomaisten reittien avautumiseen ei ole julkistettu.  Pakollinen karanteeni hotellissa on nyt peruttu.  

Tartuntaluku on viime päivinä liikkunut raja-arvon (R=1) molemmin puolin (toissapäivänä R=1.o1) ja sairaaloissa on yhä 730 tehohoitopotilasta koronan takia. Kuitenkin samaan aikaan liki viisi miljoonaa Israelin yhdeksänmiljoonaisesta väestöstä on jo rokotettu – yli 50-vuotiasta yli 87% – rokotusta vieroksuvien ääriortodoksien osalta 72%  Israelin arabien osalta 64% oli saanut rokotteen kun taas liki kolme miljoonaa alle 16-vuotiasta ei ole rokotetta saanut.  Lähes neljä miljoonaa israelilaista on saanut jo toisenkin rokoteannoksen. 

Rokotteiden tehokkuus on Israelilaisten terveysorganisaatioiden mukaan jo todistettu ja tulokset julkaistu johtavissa lääketieteellisissä lehdissä.  Lisäksi koronatesteissä positiivisten tulosten osuus pieneni maaliskuun alussa 5.2%:iin kuukauden takaisesta 9.9%sta. 

Vihreä passi tuli voimaan Israelissa 23.2.2021 puhelinaplikaation muodossa.

Korona ei suinkaan ole Israelissakaan ohi ja tulevina vuosina sen eri muunnoksia tulee todennäköisesti ilmaantumaan lisää.  Onkin arvioitu, että rajoitteiden poistaminen saattaa hyvinkin nostaa tartuntojen määrää;  näiden oletetaan kuitenkin olevan lievempiä koska väestön suuri osa on saanut vähintäänkin ensimmäisen rokotteen ja toisaalta uudet tartunnat kohdistunevat aktiiviväestöön rasittamatta liiaksi terveydenhuoltojärjestelmää.  Edelleen väestössä ilmenee koronaväsymystä rajoitteiden takia ja samalla yritystoiminta sekä koronan takia lomautetut ja työttömiksi joutuneet ovat epidemiasta suurimmin kärsineitä vakavasti siihen sairastuneiden tai kuolleiden ohella.  

Israelin kolmas ja tähän mennessä viimeinen koronan aiheuttama sulkutila alkoi joulukuussa 2020.  Aiemmin maan elinkeinoelämän avaamista kokeiltiin viime keväänä mutta nyt rajoitusten purku on sitä laajempaa. 

Rajoitusten purun on väitetty liittyvän kolmen viikon päästä pidettäviin vaaleihin ja johtavan uuteen neljänteen sulkuun vaalien jälkeen. Vaalien ohella syynä rajoitusten purkuun voi olla kortonaväsymys eli kansalaiset ovat viime aikoina alkaneet äänestää jaloillaan ja rikkomaan mm voimassaolleita koronarajoituksia. Kyseessä ei enää ole pieni kansanosa vaan valtaväestö josta lisäksi suurin osa on jo rokotettu. Israel toimiikin nyt pilottikokeiluna maailmalle siitä kuinka tehokas rokotusohjelma on maan talouden ja sosiaalisen elämän avaajana.  Tulevat viikot joka tapauksessa tuovat kokemuksia strategian toimivuudesta.  

Tuhannet ääriortodoksit hautajaisissa 31.1.2021, kolmannen sulkutilan aikana. Credit: CGTN

Hieman aiheen sivusta todettakoon, että pari päivää sitten Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz ja Tanskan pääministeri Mette Frederiksen keskustelivat koronatoimista ja rokotteista Jerusalemissa pääministeri Benjamin Netanjahun kanssa; tällöin myös sovittiin yhteisen tutkimus- ja tuotekehitysrahaston perustamisesta rokotteita ja tulevia pandemioita varten.

 

Lähteet: Haaretz , Times of Israel ,  


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

 

One comment on “Tänään Israel palaa “uuteen normaaliin”

  1. Ari Rusila
    07/03/2021

    Reblogged this on Ariel Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 07/03/2021 by in Ajankohtaista, Talous ja yhteiskunta and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 357 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

<span>%d</span> bloggaajaa tykkää tästä: