Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Huomioita Israelin tulevista vaaleista

Israel election infograph by Ariel RusilaKnessetin vaaleissa Israelissa 23.3.2021 on kyse lähinnä Benjamin Netanjahun vallassasäilymisestä tai syrjäyttämisestä. Ääntenlaskennan valmistuminen ei välttämättä tuo asiaan suurempaa selvyyttä sillä vaalien jälkeen puolueet aloittavat kaupankäynnin ja pohjaavat liittoutumisensa omien intressiensä mukaan. Näin arvioi Haaretz lehden toimittaja Anshel Pfeffer Jewish Labour Movementin jäsenten webinaarissa ”What’s happening in Israel’s elections?”, johon tilaisuuteen osallistuin 9.3.2021.

Kun Knesset hajosi 24.12.2021 on sen jälkeen pidetty kolmet ennenaikaiset vaalit [9.4.2019, 17.9.2019 ja 2.3.2020] ja nyt seuraavat pidetään 23.3.2021. Ennen vaaleja poliittiset toimijat ovat laatineet mitä erilaisimpia yhteistyökuvioita vaalilistojen laatimiseksi ja uuden järjestyksessään 24. Knessetin avajaispäivä on 6.huhtikuuta 2021. Viime vuosien tapahtumat saattavat heittää varjon Israelin demokratian ylle. Pfefferin mukaan systeemi on kuitenkin hyvä ja ongelmana lähinnä on se, että pääministeri Netanjahu käyttää järjestelmää hyväkseen pysyäkseen vallassa, sillä ainoastaan pääministerin asema auttaa Netanjahua hidastamaan oikeuskanslerin häntä vastaan nostamaa oikeusprosessia.

Erityisen mielenkiintoista oli kuulla Pfefferin näkemyksiä Israelin arabipuolueista. Viime vuoden vaaleissahan Arabilista nousi kolmanneksi suurimmaksi poliittiseksi blokiksi Likudin ja Kahol Lavanin jälkeen. Neljästä Israelin arabien puolueesta koostuva lista ei suinkaan ole yhtenäinen eri puolueiden tukeutuessa hyvinkin erilaisia sosiaaliluokkia edustaviin kannattajakuntiin ja aatteisiin. Pääministeri Netanjahu on kampanjoinut arabienemmistöisillä alueilla mm näiden rokotusaktiviteetin kasvattamiseksi. Nyt pääministerin sionistinen oikeistopuolue näyttää saavan tuekseen Mansour Abbasin johtaman Ra’am puolueen joka edustaa islamilaisen liikkeen eteläistä haaraa Israelissa. Yllättävän yhteistyön pohjana lienee Abbasin arvio siitä, että Netanjahun avulla tämä tammikuussa 2021 Arabien yhteislistasta eronnut puolue saisi kaupunkeihinsa enemmän valtion tukia kuin muiden puolueiden kautta.

Anti-Netanjahu liittoutuman osalta kiinnostavan tarjouksen on esittänyt keskustan populisti Yair Lapid jonka ennakoidaan keräävän opposition suurimman äänipotin. Lapid on nimittäin ilmaissut, että vaikka hän saisikin suurimman kannatuksen hän voi kannattaa hallitusta myös olematta pääministeri. Tällöin Netanjahun pääministerinä voisivat korvata esimerkiksi Likudista irronnut New Hope -puolueen suosittu Gideon Sa’ar, tai oikeistopuolueidensa johtajat Avigdor Liberman tai Naftali Bennet. Aiempi vaalivoittaja Benny Gantz menetti suosiotaan ja suurimman osan puolueestaan päätettyään viime vaalien jälkeen osallistua Netanjahun johtamaan “kansalliseen hätätilahallitukseen”.

Kun Netanjahu pääministerinä on onnistunut välttelemään tai hidastamaan häntä vastaan käytävää korruptio-oikeudenkäyntiä ei tällä Pfefferin mukaan ole juurikaan vaikutusta itse vaaleissa koska niin Netanjahun kannattajat kuin vastustajatkin ovat melko suuressa määrin lukinneet kantansa Netanjahun syyllisyydestä tai syyttömyydestä jo tällä hetkellä.

Vaaliennusteet Israelissa eivät ole kovin luotettavia eikä Pfefferkään omaa ennustettaan lähtenyt kertomaan. Hänen mukaansa liikkuvia palasia ennen vaaleja on liikaa ja vaalien jälkeinenkin vaikutus saattaa olla avoin puoluejohtajien käydessä kauppaa yhteistyökysymyksissä hallituskoalitiota muodostettaessa.

 

 


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

One comment on “Huomioita Israelin tulevista vaaleista

  1. Ari Rusila
    13/03/2021

    Reblogged this on Ariel Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 13/03/2021 by in Ajankohtaista, Politiikka and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: