Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Knesset valitaan tänään, hallitusta ei välttämättä [Op-Ed]

Knessetin vaalit Israelissa 23.3.2021 pelkistyvät kysymykseen Benjamin Netanjahun vallassasäilymisestä tai syrjäyttämisestä.  Vaahuoneistojen nyt avautuessa näyttää siltä, että Netanjahua kannattava blokki päässee parin äänen päähän enemmistöasemasta.  Tämä puolestaan varmistanee – ehkä pitkällisen kaupankäynnin jälkeen – Netanjahun säilymisen pääministerinä eli ainoassa asemassa jossa hän voi hidastaa oikeuskanslerin Netanjahua vastaan nostamaa oikeusprosessia.  Syynä tähän omasta näkökulmastani pessimistiseen arviooni on pääministeriä vastustavan blokin hajanaisuus sen ulottuessa arabilistasta ja vasemmistosta keskustan kautta äärioikeistolaisiin puolueisiin -näin siinäkin tapauksessa vaikka anti-Netanjahu blokki saisikin teoriassa muutaman paikan yksinkertaisen enemmistön Knessetissä.

Kun vaalit eivät näytä muuttavan oikeistohallituksen politiikkaa vaan pikemminkin vievän sitä yhä uskonnollisempaan suuntaan lienee pääkysymyksen ohella mielenkiinnon vuoksi seurata muutamia tänään uurnilla ratkeavia tekijöitä.

 

 

Israelin ultra-ortodoksiset poliitikot ja puolueet ovat vuosikymmeniä käyttäneet valtaansa pitääkseen reformijuutalaisuuden ja muut ei-ortodoksiset suuntaukset yhteiskunnallisen elämän ulkopuolella mm kieltämällä’ valtion rahoitusta näille suuntauksille.  Nyt tilanne on ehkä muuttumassa kun reformistinen rabbi Gilad Kariv omaa hyvät mahdollisuudet nousta Knessetin jäseneksi Labor -puolueen listalta, ainakin jos ko puolue saa ainakin neljä paikkaa parlamenttiin. Ultra-ortodoksiset puolueet ovat jo ennakkoon ilmoittaneet sulkevansa reformirabbin kaiken yhteistyön ulkopuolelle jos em valinta toteutuu.  

Toisaalta uskonnollinen sionistipuolue on mahdollisesti ylittämässä äänikynnyksen (3.25%) ja nousemassa  Bezalel Smotrich’in myötä Knessetiin ja tämän toteutuminen tuo parlamenttiin avoimen rasistisen elementin. 

Kolmas kiinnostava henkilöhahmo on aiempien vaalien oppositiojohtaja Benny Gantz, jonka kansansuosio on liki tyystin sulanut hänen suostuttuaan menemään Netanjahun “hätätilahallitukseen” viime vaalien jälkeen.  Nykyinen varapääministeri ja puolustusministeri on kieltäytynyt luovuttamasta perusteenaan se, että hän voi vaalien jälkeen toimitusministeriössä hillitä Netanjahun pahimpia ylilyöntejä.  Oikeudellisesti on eri näkemyksiä siitä voiko Gantz vaalien jälkeen toimia väliaikaishallituksessa ellei häntä valita Knessetiin äänikynnyksen takia.

Neljäs kiinnostava seurattava on Likudista irronnut New Hope -puolueen suosittu Gideon Sa’ar – kuinka paljon hän onnistuu houkuttelemaan Netanjahun vastustajia Likud-puolueesta.  Hän on vaalien viime metreillä ilmoittanut olevansa valmis rotaatiohallintoon vaalivoittajaksi ennakoidun keskusta-populisti Yair Lapidin kanssa.  

Äänikynnys onkin yksi vaalien mielenkiintoisimpia seurantakohteita sillä arvioiden mukaan ainakin neljä puoluetta on aivan rajoilla ylittävätkö kynnyksen vai ei.  Mahdotonta ei ole sekään, että tämänpäiväinen vaalitulos ei tuo mitään ratkaisua pattitilanteeseen vaan joudutaan viidensiin ennenaikaisiin vaaleihin tulevana kesänä.

 

Infograafi: Israelin ennenaikaisten vaalien lyhyt historia. 

 

Israel election infograph by Ariel Rusila


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

One comment on “Knesset valitaan tänään, hallitusta ei välttämättä [Op-Ed]

  1. Ari Rusila
    23/03/2021

    Reblogged this on Ariel Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 23/03/2021 by in Ajankohtaista, Politiikka and tagged .

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: