Ariel – Israelista suomeksi

Israelin politiikka, puolustus ja yhteiskunta – faktoja, taustoja ja analyyseja suomeksi. ISSN 2342-8449

Antisemitismiä koronan varjolla

Aiempien antisemitisten salaliittoteorioiden – kuten ”Juutalaiset ovat myrkyttäjiä” mustasta surmasta pilaantuneisiin kaivoihin – joukkoon on korona-aikana ilmaantunut uusi versio, jonka mukaan Israel harjoittaa lääketieteellistä apartheidia mm kieltämällä COVID-19-rokotukset muille kuin juutalaisille kansalaisilleen ja vieläpä myös suvereenin palestiinalaishallinnon asukkaille. 

JEWFLU

Palestiinan solidaarisuuskomitea järjesti 2. maaliskuuta 2021 Texasin yliopistossa Austinissa seminaarin  Israelin ”lääketieteellisestä apartheidista” mm koronarokotusten suhteen.  Samoin maaliskuussa 2021 Justice in Palestine (SJP) ryhmä Chicagossa järjesti  kolmen päivän kampanjan nimeltä ”End Medical Apartheid” väittäen, että Israel kieltää palestiinalaisilta asianmukaisenl terveydenhoidon ja vetää yhtäläisyyksiä ei-valkoisten chicagolaisten terveydenhuollon eriarvoisuuteen. Samoin Marylandin yliopiston SJP järjesti avoimen zoompyynnön  ”lääketieteellisen apartheidin” väitteiden edistämiseksi.

Yksi terveydenhoidollisen apartheidin väite on, että Israel ei ole rokottanut kaikkia palestiinalaisia ​​Länsirannalla ja Gazassa vaikka olisikin tästä vastuussa.  Edelleen on pidetty törkeänä sitä, että Israel on lähettänyt rokotteita ulkomaille ennen kuin palestiinalaisväestö rokotettiin kokonaan. 

Tosiasiat näyttävät olevan päinvastaisia. Ensinnäkin Palestiinalaishallinto (PA)  itse ollut jo yli pari vuosikymmentä vastuussa Länsirannan alueiden A ja B sekä Gazan rokotuksista, moni valtiohan on nämä alueet omaksi valtiokseen tunnustaneetkin.  

Toisekseen Palestiinalaishallinto ilmoitti vuonna 2019, ettei se salli potilaiden saada erityissairaanhoitoa Israelissa kieltäen näin noin 20000 palestiinalaisen hoidon vuodessa Israelin ennakkoluvan perusteella. Tämä hoito koskee kaikkia muitakin kuin koronapotilaita. Samalla kun Palestiinalaishallinto kieltää erityissairaanhoidon Israelissa se kylläkin sallii sen poliittisen eliittinsä jäsenille kuten esimerkiksi  PA:n huippuneuvottelija Saeb Erekatille joka vietiin Jerusalemin sairaalaan saadessaan koronatartunnan. 

Kolmanneksi Israel ei tee minkäänlaista etnistä tai uskonnollista syrjintää antaessaan  Israelilaisten osalta rokotukset ovat täysin vapaaehtoisia ja tällöin osallistumisaste eri yhteisöissä poikkeaa mm sosiaalisten tekijöiden takia.  Israelin terveystilastot maaliskuulta 2021 arvioivat, että 50 tai vanhempia, 68% Israelin yli 50 vuotiasta arabeista oli rokotettu ainakin kerran, Haredi-ortodoksiset juutalaisista vastaavasti noin 72% kun muiden israelilaisten osalta vastaava määrä on 89%.

Untitled drawing (1)

Distribution of respondents who would refuse the vaccine at any stage by gender, ethnic group and age group. From: A study of ethnic, gender and educational differences in attitudes toward COVID-19 vaccines in Israel – implications for vaccination implementation policies in Israel Journal of Health Policy Research

 

Neljänneksi Palestiinalaishallinto myönsi  viimeksi joulukuussa 2020, että he eivät olleet pyytäneet Israelilta apua rokotteiden saamiseksi vaan aikovat ostaa niitä itsenäisesti kansainvälisen yhteisön avulla. ”Emme ole osasto Israelin puolustusministeriössä. Meillä on oma hallituksemme ja terveysministeriö,” PA: n virkamies ilmoitti Jerusalem Postille.  Toisaalta  ”Israel haluaa auttaa Palestiinalaisia mutta ensin tarvitaan dialogia heidän kanssaan,” totesi puolestaan Israelin puolustusministeriön virkailija samassa artikkelissa. Aiemmin jo toukokuussa 2020 PA hylkäsi 14 miljoonan dollarin arvosta Dubain YK: n avustuksella lahjoittamia COVID-19-tarvikkeita selittäen ylimielisesti, että tarvikkeita kuljettavan Etihad-lentokoneen ei olisi pitänyt laskeutua Ben Gurioniin kansainväliselle lentokentälle, PA: n virkamies kertoi toimittajille: ”Palestiinalaiset kieltäytyvät olemasta silta [arabimaille], jotka haluavat normalisoida suhteet Israeliin.”

 

Terveydenhuoltoa koskevista kielloista huolimatta Israel on onnistunut antamaan palestiinalaishallinnolle vaatimattoman määrän rokotteita ja myös rokottamaan itä-Jerusalemissa oleskeluluvalla olevia palestiinalaisia, Israelissa olevia palestiinalaisvankeja  sekä Israelissa työssäkäyviä palestiinalaisia – 18. maaliskuuta 2021 jo 105 000 tällaista työntekijää oli rokotettu .

Israelin terveydenhuoltohenkilöstö antaa Pfizer-BioNTech COVID-19 rokotteen palestiinalaiselle Ramallahin ja Jerusalemin välisellä Qalandia raja-asemalla (AP Photo/Oded Balilty)

Pääsyy palestiinalaisten heikkoon terveydenhuoltoon on korruptoitunut Palestiinalaishallinto itse.  Esimerkiksi Gazassa arvioidaan, että tuolla suhteellisen pienellä kaistaleella oli 35 sairaalaa enemmän ellei kansainvälisiä avustusrahoja olisi käytetty hyökkäystunneleiden rakentamiseen Israeliin.

Erityisesti Gazan osalta tilannetta on pahentanut väestön piittaamattomuus terveydenhuoltoviranomaisten suosituksista ja rajoituksista

Gazalaiset Ramadan ostoksilla 12.4.2021

Huhtikuun toisella viikolla havaittiin 11 120 uutta aktiivista tapausta, keskimäärin 1588 uutta tapausta päivässä, kun sitä edeltäneellä viikolla päiväkeskiarvo oli 940. Huhtikuun 12. ja 13. päivän välisenä vuorokauden aikana annettiin 3913 testiä ja havaittiin 1292 uutta tapausta, positiivinen osuus oli 33%. Tällä hetkellä aktiivisia tapauksia on 20484, kun viikko sitten oli 14 080. Tehohoidossa on 395 potilasta, joista 276 on vakavassa tai kriittisessä tilassa. Viime viikolla 66 Gazania kuoli tauteihin, jolloin koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä oli 702. Tähän mennessä 32 153 gazalaista on rokotettu.

Juudeassa ja Samariassa (Länsirannalla) PA:n hallinnoimilla alueilla aktiivisten tapausten määrä vähenee edelleen. 

Rukoushetki Temppelivuorella 9.4.2021 (Palinfo Twitter account, April 9, 2021).

Viimeaikaisetkin antisemitistiset apartheid -väitteet osoittavat, että mikään hyvä teko ei ole liian hyvä aseistettavaksi Israelia vastaan, olipa kyseessä katastrofiapu, vähemmistöjen taloudelliset mahdollisuudet tai lääketieteellinen apu.

Lähteet mm: The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center BESA 


Kirjoitus ensinnä ilmestyi  Ariel-Israelista suomeksi  -verkkojulkaisussa.

One comment on “Antisemitismiä koronan varjolla

  1. Ari Rusila
    18/04/2021

    Reblogged this on Ariel Rusilan Konfliktit.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 18/04/2021 by in Ajankohtaista.

Follow me on Twitter

Kirjoita sähköpostiosoitteesi seurataksesi tätä sivustoa ja saadaksesi sähköposti-ilmoituksen sen tapahtumista.

Liity 384 muun seuraajan joukkoon

SEO-Tools von Seitwert | Analyse- & Monitoring Tool

Arkisto

About Author

OmakuvaidfroundAriel Rusila is a blogger and former development project management expert from Finland with a special interest in the Balkan region. His other interests include geopolitics, conflicts and The Great Middle East.

Ariel webpage [ ISSN 2342-8449 ] gives in Finnish language background information about Israeli politics, defence and society excluding religious themes.

Author's main blog is Conflicts By Ari Rusila [aka ex-BalkanBlog] - ISSN 2342-6675 - covers issues of conflicts and regionally the Balkans (esp. Serbia), the Black Sea region and MENA (the greater Middle East and North Africa and esp. Israel) regions as well EurAsia.

Member of

* Anna Lindh Foundation NW
* G.N.S. Press Association & European News Agency
* International Press Card
* EzineArticles Expert Author
* Authors.com
* Peace & Collaborative Development NW
* Take-A-Pen
* Suomi-Israel ry/Jyväskylä
International Solidarity Work (member of board)
* Left Alliance/FIN
* European Left/Agriculture WG

ISSN 2342-8449 / © / CC

Donations via PayPal

Flag Counter

%d bloggaajaa tykkää tästä: